Pakleni pazarni dan!

Petak, 1.jul, pazarni dan u Valjevu, temperatura je u jutarnjim satim uveliko prešla 30 stepen Celzijusa. Predhodnog dana, u našem gradu zabeleženo je 38 stepeni, tako da vrelina traje u kontinuitetu. Uobičajno, petkom odlazim na pijac po sir i kajmak, što bi rekli “beli mrs”. U mlečnoj hali, koja je delom prekrivena pleksiglasom, neopisiva vrelina i zagušljivost, uz specifičan miris mlečnih proizvoda i prerađevina. Za vitrinama umorna i “zgužvana” lica prodavaca, proizvođača i prekupaca, koji su od rane zore na nogama, kako bi na vreme stigli na pijac, raspakovali svoje prozvode i ponudili ih valjevskim kupcima. Kupci, pak, žurno obavljaju kupovinu da bi halu napustili što pre.

Mlecna-hala-Zelena-pijaca-1

Mlečna hala na staroj Zelenoj pijaci u Valjevu

Vidim na jednom zidu iznad vitrina instalirano 4 do 5 rashladnih uređaja. Dok prodavačici pružam svoje posude, pitam da li joj je vruće?

– “Kako da nije vruće, hoću da se onesvestim”, odgovara ona.

– “Šta je sa ovim klima uređajima”, pitam ja.

– “Ne znam šta je, ali ne rade!”, glasi njen odgovor.

– “Plaćate li Vi “Poletu” redovno svoje obaveze?”, upitah.

– “Naravno da plaćamo”, odgovori.

Mlecna-hala-Zelena-pijaca-2

Mlečna hala na staroj Zelenoj pijaci u Valjevu

U razgovor se uključuje gospođa srednjih godina, koja na kraju reče da je po profesiji lekar.

“Ovde ima i bolesnih ljudi. Ovo je nehumano i prema prodavcima i kupcima”, kaže lekarka.

– “I prema ovim proizvodima, jer se neko debelo namučio da ovo proizvede. A, uostalom, u pitanju je lako kvarljiva roba”, nadovezujem se ja.

“Jadan ovaj narod”, komentariše doktorka.

Ne širim dalje priču sa prisutnima, jer šta da pričamo, kada je svima sve jasno. Plaćam šta sam pazarila i žurno napuštam zagušljiv i pregrejan prostor. Usput, pitam jednu prodavačicu, više iz
solidarnosti, nego radoznalosti:

– “Gospođo, kako podnosite vrućnu?”

– “Ne pitajte me ništa!”, kaže ona.

– “Odakle ste?”, ipak, priupitah.

– “Iz Družetića”, odgovori i nemoćno odmahnu rukom.

Mlecna-hala-Zelena-pijaca-3

Jedan od klima uređaja u Mlečnoj hali na staroj Zelenoj pijaci

Nisam imala više pitanja za ove ljude. Ali, imam za odgovorne, kao što su: zašto ne rade klima uređaji u mlečnoj hali na temperaturi od 36 stepeni Celzijusa i zašto je hala prekrivena pleksiglasom?
A, za JKP “Polet”, koje gazduje pijacom, inspekcijske službe i nadležne, imam predlog da samo jedan petak, pre podne, provedu u mlečnoj hali valjevske Zelene pijace, zajedno sa ljudimo koji tamo borave.

 

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.