PIJANISTA SLOBODAN DRAGOVIĆ OTVORIO DRUGO VEČE 40. DŽEZ FESTA

Nakon sjajnog nastupa kanadskog muzičara Đina Vanelija u Omni centru na svečanom otvaranju jubilarnog 40. Valjevskog džez festivala, manifestacija se druge večeri preselila na Desankin trg. Na svu sreću, kiša nije omela muzičare I publiku da uživaju pre svega u dobrom džez, ali I pop, soul, fank zvuku.

IMG-536ce33499232efdbc028897f881b6e7-V

Mladi, ali dobro znani i izuzetno talentovani pijanista, kompozitor, kantautor Slobodan Dragović otvorio je drugo veče festivala. Poznat kao sjajni šoumen svojom harizmom privukao je svu pažnju publike okupljene na trgu, ali I po okolnim kafićima. Neposredno po završetku koncerta sa valjevskim novinarima je podelio svoje utiske, a jedan od najjačih bio je prisustvo velikog broja dece i mladih.

20240517_215130

“Nema ništa lepše nego svirati za decu koja tako iskreno prihvate to što dajemo. Posle smo i pevali zajedno, bez obzira što je naša svirka instrumentalna, ali ubacili smo jedan deo sa pevanjem, tako da to je divno prošlo. A prosto nisam verovao da nešto može da ima jači utisak na mene od sinoćnjeg koncerta Đina Vanelija, koji je stvarno moj veliki heroj. To nije floskula. Mi smo u kući odrastli na njegovoj muzici. Bilo je toliko emotivno, prosto je neverovatno. Znači, svaka čast celoj ekipi festivala i Milanu Đurđeviću, a moram pohvaliti i sjajnu organizaciju i Veseljka. Znači, svi su prosto bili sjajni i mi smo toliko divno dočekani. Juče Đino Vaneli, danas naš koncert, predivno, predivna energija i nama ogromno zadovoljstvo i ogromna čast”, poručio je pijanista sa četvrt veka dugim muzičkim iskustvom, koji je uspeo da okupi najbolje muzičare regiona.

20240517_214949

“Imam dva mlađa brata i mi smo odrasli na toj muzici, zajedno smo svirali i onda smo upoznavali ljude koji dele istu strast prema takvoj kompleksnijoj muzici, prema džezu, progresivnom roku i onda je to išlo jako prirodno. Danas imamo mnogo jako kvalitetnih muzičara koji nas okružuju i zaista vrhunski muzičari treba da budu u ovakvom sastavu da bi mogli da sviraju ove kompozicije, i tuđe koje smo ranije svirali i sad ove koje smo komponovali”, smatra Dragović, a na pitanje u kom pravcu bi trebalo da ide Valjevski jazz festival, odgovara:

“Meni se jako dopada što ovaj festival poprima internacionalni karakter, da ne ponavljam Đino Vaneli, čovek je za nas legenda, on je došao u Valjevo da svira, to je velika stvar, tako da ja samo mogu da poželim i da predpostavim da će i narednih godina dolaziti velike, velika jazz imena, druge legende koje mi obožavamo”.

20240517_215117

Nakon beogradskih muzičara, scenu su zauzeli Valjevci, sastavi “Mehanički balet” i “Mreža”.

Nastao na relaciji Valjevo-Požega, bend “Mreža” poslednjih godina funkcioniše u sastavu Milorad Jelić (gitara), Vladimir Jovanović (vocal), Aleksa Lazić (bubnjevi) I Saša Stefanović (bas gitara). Njihova muzika je na tragu bluz i džez rok žanra, a na ovogodišnjem festivalu izveli su premijerno tri autorske kompozicije sa materijala koji je trenutno u fazi snimanja i miksovanja u studiju Kebac.

20240517_215254

Kao najveći pokretač za stvaralaštvo, članovi ovog valjevskog sastava vide u ljubavi prema muzici, bez koje se ne može očekivati rezultat, a kada je reč o ovom festival, nakon više godina učešća smatraju da treba dovoditi što više stranih izvođača kako bi bio zaista internacionalni poput niškog jazz festa, jer kako su ocenili, valjevo ima snage, energije, ljubavi prema muzici i to bi moglo da se ostvari!

Utisak ovogodišnjeg festivala po mišljenu basiste Saše Stefanovića svakako je nastup Đina Vanelija, ali kako kaže, nije još gotovo, poslednjeg dana će biti kulminacija!

“Koncert Đina Vanelija je bio pun pogodak i ja se nadam da će sve ići u tom smeru ubuduće. To bi bila i moja želja i neki predlog organizatorima, Milanovoj ekipi da idu i dalje u tom pravcu i da možda prošire ovu priču kao sada na Desankinom trgu, da se sve dešava na još dva tri mesta u gradu, možda u nekim klubovima, kafićima, ne samo živa muzika, možda neki DJ, možda da se posveti ceo mesec džez muzici”, sugestija je Saše Stefanovića.

Uprkos čestim promenama sastava, Mehanički balet je uspeo da održi svoj pravac i ideju izrečenu kroz autorsko stvaralaštvo. Sada je bend podmlađen izuzetnim perspektivnim muzičarima, Petrom Ružičićem (bubnjevi), Urošem Timotićem (bas), Igorom Nikićem (klavijatur) Čarna Đurić (klavir i vocal) uz iskusnog Mikicu Đurića (gitara).

Kako je Mikica otkrio uoči nastupa, ova ekipa se igrala muzikom i tonovima i spremila dva nova instrumentala i dve kompozicije koje nisu izvođene 35 godina, sada u novom aranžmanu, ali i dalje u skladu sa svojim pristupom muzici.

Na pitanje šta bi poručila organizatorima festivala, mlada džez dama Čarna Đurić kaže “više prilika”.

“Nema puno mladih muzičara, ali nas ipak ima koji želimo da razvijamo nove žanrove, ali i stare takođe, da malo poradimo na toj sceni i samo treba nešto da nas pogura. To je sve”, kaže mlada i talentovana Čarna.

Njen kolega iz benda, klavijaturista Igor Nikić, kao pripadnik srednje generacije, svojevsna je spona mlade generacije muzičara sa onim iskusnim. Kako mlade uvesti u ovaj svet, čija je to uloga, u kom pravcu treba muzička scena grada da se razvija, neka su od pitanja na koja je Igor dao odgovor.

“Sa najmlađim publikom treba da rade roditelji, oni imaju najveću odgovornost u tome šta deci nude, a postoje i radionice koje animiraju decu u smislu razvoja i otkrivanja muzičkih talenata. Sa te strane nije toliko loša situacija koliko sam upoznat. Što se tiče generacije tinejdžera mislim da ne bi bila loša ideja da se recimo Art hol aktivira kao neki prostor gde bi moglo da se organizuje dosta nastupa bendova koji su već ostareni, uspešni, na koje bi deca mogla da se ugledaju. Možda se rodi neka nova ideja, neki novi sastav, novi bend … “, smatra Igor.

Večeras 40. Jubilarni Valjevski džez festival zatvaraju BIG Band RTS-a i Uroš Perić sa programom posvećenom Rej Čarlsu, a potom još dva valjevska benda Pilot Blues band I Musical Doctors.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.