Pionirski poduhvat za budućnost valjevskog vazduha

Danas je na SPREG-u održan vrlo značajan sastanak kojim je pokrenuta inicijativa za smanjenje aerozagađenja i koji itekako može uticati na budućnost kvaliteta vazduha u našem gradu. Sastanak je sam po sebi bitan jer je, pored predstavnika firmi koje se bave proizvodnjom kotlova na pelet i druge “zdravije” energenta, na njemu učestvovao i predstavnik lokalne samouprave, od koje u velikoj meri i zavisi u kom pravcu će se nastaviti borba Valjevaca za kiseonik. “Gost” Sajma na štandu valjevske kompanije “Blist” bio je zamenik gradonačelnika Valjeva dr Zoran Živković, sa kojim su razgovarali suvlasnik “Blista” Branislav Stojnić, Radovan Josipović iz firme “Kepo” iz Kosjerića, Branko Banatski iz “Ati Terminga” iz Kule i izvršni direktor SPREG-a Jovan Grujić, kao koordinator sastanka i pokretač inicijative.

Sa sastanka povodom inicijative za smanjenje aerozagađenja na SPREG-u / Foto: Valjevska posla

Na sastanku se otvoreno razgovaralo o tome kako firme koje proizvode kotlove na pelet udružene sa našom lokalnom samoupravom mogu da “izađu” pred građane Valjeva i “ohrabre” ih da uz pomoć subvencija kupe kotao na pelet i pređu na “čistiji” energent. Kao predstavnik Gradske uprave zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković podržao je ovu SPREG-ovu inicijativu i rekao da su realne okolnosti da Grad Valjevo može da subvencioniše kupovinu kotlova na pelet i druge alternativne energente sa 30% na period od 3 godine.

“Ova inicijativa za smanjenje aerozagađenja, koju su pokrenulii organizatori SPREG-a u saradnji sa firmama-izlagačima, sasvim je logična ako već stremimo ka principima Evropske unije, a to je da se u Valjevu, a i na nivou cele Srbije, jednog dana ugalj mora zabraniti kao energent. Svaki grad izdvaja iz budžeta određenu svotu novca koja je namenjena ekologiji i sasvim je logično da se taj novac realno utroši na smanjenje aerozagađenja, od čega nam svima zavisi postojanje”, naglasio je Živković.

Sa sastanka povodom inicijative za smanjenje aerozagađenja na SPREG-u / Foto: Valjevska posla

Što se tiče firmi koje se bave proizvodnjom kotlova one bi same odredile koliko procenata proizvođačkog rabata će se odreći da bi se dodatno smanjila cena i kako bi kupovina kotlova postala još više pristupačnija za građane Valjeva. Iz valjevske kompanije “Blist” odmah je došlo obećanje da će proizvodi iz njihovog bogatog, raznovrsnog i kvalitetnog asortimana biti jeftiniji za još 10% do 15%. Predstavnici kompanije “Kepo” iz Kosjerića i “Ati Terming” iz Kule nisu se izjašnjavali povodom proizvođačkog rabata, ali su naglasili da se svakako mora naći kompromis između ekologije i finansijskih mogućnosti građana i da celokupna inicijativa oko zamene energenta mora uključiti i veće “proizvođače” štetnih gasova, ne samo individualna domaćinstva.

S leva na desno: Branislav Stojnić (Blist), Radovan Josipović (Kepo), Branko Banatski (Ati Terming) / Foto: Valjevska posla

Prema Živkovićevim rečima u opciji je i predlog “zamena staro za novo”, prema kojem bi građanima bilo omogućeno da zamene svoj stari kotao na ugalj i kupe novi kotao na pelet. U tom slučaju, cena novog kotla na pelet bila bi dodatno umanjena za onoliko novca koliko bude procenjena vrednost starog kotla. Što bi našim sugrađanima dodatno olakšalo prelazak na novi i zdraviji energent.

“Realnu procenu vrednosti starih kotlova na ugalj vršila bi stručna komisija, a u zavisnosti od te procene bi se apliciralo kod države. Ovo o čemu danas pričamo mora se podići na nivo Srbije kao celine, a Valjevo može biti pionir u celom ovom poduhvatu”, istakao je Živković.

Zvaničan predlog inicijative za smanjenje aerozagađenja i za podsticaj kupovine kotlova na pelet biće u najkraćem roku predat nadležnim organima lokalne samouprave. Predlog procedure, kako je rečeno, mora ići na Gradsko veće, a konačnu “presudu” da li će predlog doživeti i praktičnu primenu, odnosno biti usvojen, daje Skupština Grada.

Kompanija “Kepo” darodavac je kotla na pelet najsrećnijem dobitniku sajamske nagradne igre. Pored toga, za kupovinu proizvoda iz “Kepo” asortimana tokom SPREG-a važi sajamski popust od 5%. Kompanija “Blist” iz Valjeva je na SPREG izašla sa ponudom od 15% sajamskog popusta na kupovinu njihovih proizvoda. Kako je za Valjevska posla rečeno iz ove dve firme, na SPREG-u vlada ogromno interesovanje za kupovinu kotlova na pelet i procenjuje se da će samo za tri dana Sajma biti prodato više od 40 ovih grejnih uređaja.


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.