Platani platili danak!

Danas su posečena tri platana u Ulici Vuka Karadžića, u delu između Pantićeve i Železničke ulice. Kako nam je rečeno od strane nadležnih, stabla su morala da se poseku iz bezbednosnosni razloga, jer su se osušila!

Platani - Seča - Ulica Vuka Karadžića

Seča platana u Ulici Vuka Karadžića / Foto: Valjevska posla

“Stabla su suva, pretilo je da će da padnu i zbog bezbednosnih razloga su morala pod hitno da se uklone. Niko nije neodgovoran da poseče zdrava stabla”, istakao je Branko Vuković, načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu.

20240606_105159

Seča platana u Ulici Vuka Karadžića / Foto: Valjevska posla

Prema rečima Milana Matića, šef Odseka za građevinsko zemljište, koji je danas bio na licu mesta prilikom seče zajedno sa predstavnicima firme “Mičelini” jedan platan bio je do pola truo, a druga dva su počela da se sasušuju nakon rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića.

“Jedan od platana bio je osušen dvadesetak centimetara od tla i do pola je istrulio. Bilo je pitanje vremena kada će pasti. Ostala dva platana počela su da se suše nakon rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića, naprosto od tada više nisu listali. Mašine za iveranje će biti na terenu za desetak dana, izvadiće se panjevi i na ta mesta će moći da se posade neka nova stabla, ali tek na jesen kada je za to vreme”, rekao je Matić.

Prema rečima Milana Matića, pri Gradskoj upravi postoji Komisija samo za seču zdravih stabala, koja ima tri člana – po jednog predstavnika iz JKP “Vidrak”, Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu i Gradske uprave Valjevu. Za sanitarnu seču, odosno za seču osušenih i bolesnih stabala nadležan je Odsek za građevinsko zemljište pri Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukuturu Gradske uprave Valjevo.

Seču platana, starih preko 50 godina, radilo je preduzeće “Mičelini”, koje je izabrano na tenderu za sanitarnu seču stabala. Posečena stabla, kako nam je rečeno, odlažu se na deponiju, kao i druga suva stabla koja su sečena i uklanjana tokom prethodnih godina.

Za sada nije poznato da li je ikada zvanično pokrenuta neka inicijativa ili doneta odluka da se bar ta posečena stabla, koja su vrlo iskoristivo drvo, ne bacaju na deponiju nego iskoriste u humanitarne svrhe, poklone socijalno ugroženim porodicama za ogrev.

Platani - Seča - Ulica Vuka Karadžića (2)

Posečena stabla platana / Foto: Valjevska posla

Da podsetimo da je 2019. godine, takođe u junu mesecu, Građanska inicijativa “Da Valjevo prodiše” pokrenula akcija sprečavanja seče platana u Ulici Vuka Karadžića. Tada se govorilo o rekonstrukciji ulice i postojala je bojazan među građanima da će najstariji drvored u gradu biti posečen. Zabrinuti Valjevci iz tog dela grada i mnoštvo mališana ispisali su transparente i oblepili njima stabla. “Nemojte me seći, ja pravim kiseonik”, “Nemojte me seći, živim ovde duže od vas”, bile su samo neke od poruka koje su “štitile” stare platane ispred njihovih kuća i zgrada. Apel i akcija su urodili plodom, platani tada nisu posečeni!

Platani - seča (1)

I bi rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića! I neolistaše neki platani posle tih radova! I bi danas njihova seča! Danak je plaćen. Neki prolaznici su tužni, neki ljuti, razočarani, traže objašnjenje! Nekima smeta jer nema hlada, nekima je ulica sada ružna, neki naprosto brinu o kvalitetu vazduha! Ipak, svi su saglasni da je bezbednost najvažnija. I svi doslovce postavljaju isto pitanje: “Kad će namesto posečenih biti posađeni novi platani?”

Platani - seča (3)

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

Leave a Reply