Poboljšanje položaja Roma i njihovo aktivno uključivanje na tržište rada i u društvenu zajednicu

Grad Valjevo u saradnji sa partnerskom organizacijom Centar za integraciju Roma Valjevo sprovodi projekat „Inovativne inicijative za inkluziju”.

Projekat je deo Programa koji finansira Evropska unija (EU) izsredstava IPA 2016, Podrška EU inkluzija Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma koji sprovodi Stalna Konferencija Gradova i Opština (SKGO).  Projekat se sprovodi na teritoriji grada Valjeva i traje 12 meseci, počev od septembra 2019., a završava se u septembru 2020.godine.

Primarni cilj je poboljšanje položaja Roma i njihovo aktivno uključivanje na tržište rada i u društvenu zajednicu.

Specifični ciljevis su:

1. Uspostavljanje inovativnog modela inkluzije koji će mladim Romima pružiti osnovu za njihov lični i profesionalni život.

2. Obezbediti mladim Romima pravo na prvo radno iskustvo i na taj način povećati njihovu zapošljivost, kao i socijalni i ekonomski status.

Program predlaže model inkluzije koji povezuju različite nivoe, različite sektore i veoma je bitno učešće zajednice. Ideja je da se kroz radne prakse u preduzećima stekne radno iskustvo i veštine kako bi se povećale mogućnosti za zapošljavanjem.

Neke od glavnih aktivnosti na projektu su:
1. Sprovođenje analize radi definisanja ključnih elemenata inovativnog sistema
2. Izbor i obuka posrednika za zapošljavanje
3. Izgradnja kapaciteta i motivacija mladih Roma za rad i aktivno uključivanje
4. Izbor kompanija na osnovu definisanih kriterijuma i potreba
5. Obuke za korisnike i supervizore
6. Primena radne prakse u kompanijama

Naredni korak koji se planira je raspisivanje konkursa za kompanije za učešće na programu kao i raspisivanje konkursa za korisnike. Radne prakse trajaće dva meseca i za to vreme učesnici će imati priliku da se predstave potencijalnom poslodavcu i da ostvare mogućnost zaposlenja u kompanijama.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.