Počinje “BOOKa u Dvorištu” i akcija “Najmanje jedna”

Od večeras, pa svakog narednog utorka do kraja jula meseca, u organizaciji Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” priređuje se “BOOKa u Dvorištu”, manifestacija osmišljena kao niz interaktivnih panel diskusija sa kreativnom i akutelnom tematikom. Razgovaraće se o palanačkom duhu i mentalitetu, porastu populizma, rokenrolu, muzici i poeziji, književnosti, filmovima i TV serija. Tokom trajanja “BOOKe u Dvorištu”, valjevska Biblioteka u saradnji sa Udruženjem profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) organizuje akciju solidarnosti pod nazivom “Najmanje jedna”, u okviru koje će za svaku kupljenu, najmanje jednu knjigu, seoske školske biblioteke dobiti na poklon od izdavača, članova UPIS-a, primerak istog naslova.

Valjevo i Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (CLIO, Geopoetika, Arhipelag, Akademska knjiga, Rende, Štrik, Evoluta, Odiseja, Samizdat…), pozivaju Valjevce i njihove goste da se pridruže velikoj čitalačkoj porodici tokom manifestacije”BOOKa u Dvorištu”. Kupovinom NAJMANJE JEDNE knjige, valjevski čitaoci učiniće lep gest i pokazati brigu za seoske biblioteke, koje namaju dovoljan broj novih i kvalitetnih knjiga.

Na sajtu Biblioteke i na sajtu Grada Valjeva, svakodnevno će se objavljivati imena čitalaca/kupaca i imena kupljenih naslova. Poslednjeg dana manifestacije “BOOKa u Dvorištu”, 30. jula, biće prikazani rezultati akcije solidarnosti “Najmanje jedna”.

“Dvorište je uvek bilo stecište najznačajnijih srpskih i regionalnih književnih stvaralaca, umetnika i profesionalaca u kulturi. Pozivamo Vas da nam se pridružite da zajednički, tokom manifestacije “BOOKa u Dvorištu”, afirmišemo srpsku izdavačku produkciju, proverena umetnička dostignuća i vrednosti, kulturu čitanja i solidarnosti”, kažu organizatori.

“Filozofija palanke” tema je koja večeras u 20 časova otvara “BOOKu u Dvorištu”. Učestvuju književni istoričar prof. dr Gojko Tešić, filozof prof. dr Branko Romčević i moderator Ivan Milenković, filozof, književni kritičar i član NIN-ovog žirija. Polazište za obrađivanje ove teme je istoimena knjiga Radomira Konstatinovića, koja je po mnogima ostala neshvaćena, kako krajem 60-tih godina, kada je napisana, tako i danas. Učesnici panel-diskusije na osnovu idejnog predloška Konstaninovićeve knjige odgonetnuće profetske vrednosti “Filozofije palanke” u savremenom društvu, a možda i ukazati da je Konstantinović negde pogrešio…

U utorak, 16. jula, u 20 sati, tema “BOOKe u Dvorištu” biće “Populizam i Evropa”, o kojoj će govoriti filozof dr Miša Đurković, sociolog prof. dr Dalibor Petrović i moderator Zoran Hamović, glavni urednik Izdavačke kuće “Clio”. Potom će “Muzička poetika” biti na programu “BOOKe u Dvorištu” u utorak, 23. jula od 20 časova. Sagovornici će biti rok kritičar i publicista Petar Peca Petrović, kniževnik prof. dr Mihajlo Pantić  i moderator Beba Stanković, filozof. Poslednji utorak jula meseca rezervisan je za program “Filmovi i TV serije kao savremeni romani”, u kojem učestvuju književnik Vladislav Bajac, filmolog prof. dr Aleksandra Janković i moderator Goran Jovanović, filmski kritičar.

“Šarenoliki tematski spektar konstruisan je tako da svako može pronaži neki rukavac svojih interesovanja. Nakon konstruktivne diskusije poseicoe očekuje druženje uz muziku, što pruža još jednu šansu i povlašćeni momenat da sve ono što je možda ostalo neizgovoreno bude rečeno u prijatnoj i nešto intimnijoj atmosferi. Svi su dobrodošli, svaki stav je važan i svaki komentar je i vipše nego poželjan. Dođite na vreme, zauzmite mesto”, poručuju organizatori.

U slučaju kiše, programi u okviru manifestacije “BOOKa u Dvorištu” biće premešteni u čitaonici valjevske Biblioteke.

 

mersin escort

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.