Počinje BOOKa u Dvorištu!

Trideset druga sezona kulturnih programa tokom leta u dvorištu Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” počinje večeras u 20 časova, tribinom “Književnost između vere i ateizma”. U ovoj tribini, u okviru programa BOOKa u Dvorištu učestvuju spisateljica i teoretičarka književnosti Jasmina Ahmetagić i filozof, književni kritičar i član NIN-ovog žirija Ivan Milenković. Učesnici tribine pokušaće da odgovore na pitanje koliko je odnos prema religiji danas bitan u percepciji i valorizaciji književnog dela. Moderator tribine je pisac i urednik Aleksandar Šurbatović.

Matična biblioteka “Lubomir Nenadović”, kao najstarija ustanova kulture u gradu, obeležava ove godine vek i po od osnivanja. Direktorka Biblioteke Violeta Milošević kaže da je jubilej 150 godina postojanja zaslužio inovacije.

“Smatrali smo da je potrebno da građanima ponudimo kulturne sadržaje koji su atraktivni i nesvakidašnji. Zato smo ovogodišnji program “BOOKa u Dvorištu” osmislili kao seriju od pet panela, u kojima će učestvati značajne ličnosti iz sveta kulture, sa ciljem da se kroz diskusiju ponude odgovori na nekoliko značajnih tema iz oblasti kulture i društvenih zbivanja. Svi zainteresovani građani mogu aktivno učestvovati u diskusiji, što je značajna novina u odnosu na ranije programe i promocije, koje su u fokusu imale predstavljanje pisaca i književnih dela. Nadamo se da će naši sugrađani pokazati interesovanje za naše programe, da će aktivno učestvovati u diskusiji na ponuđene teme, čime će dati svoj doprinos analizi društvenih i kulturnih zbivanja u našem okruženju”, kaže direktorka Biblioteke Violeta Milošević.

Narednog utorka, 26. juna u okviru programa BOOKa u Dvorištu biće organizovana tribina “Književnost i/ili ideologija”, koja će biti posvećena uticaju ideologija na književnost u totalitarnim i demokratskim režimima, a biće reči i o ceni slobodne umetničkih ostvarenja danas.

Za najmlađe, Biblioteka tradicionalno organizuje ciklus pod nazivom “Vesela sreda”, tako da će valjevski mališani i ovog letnjeg raspusta imati priliku da kroz dobro osmišljene i kreativne letnje radionice svake srede uz igru nauče mnogo zanimljivih i korisnih stvari.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.