Podrška za mere populacione politike u Valjevu kako bi se zaustavio pad nataliteta

Svoju jednodnevnu posetu Valjevu ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović započela je sastankom sa rukovodstvom Grada Valjeva. Nakon sastanka sa gradskim čelnicima, kojem je prisustvovao i potpredsednik Skupštine Srbije i narodni poslanik, naš sugrađanin Đorđe Milićević, ministarka Đukić Dejanović obišla je Savetovalište za reproduktivno zdravlje u valjevskom Domu zdravlja i Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Valjevo.

Poseta ministarke Slavice Đukić Dejanović Gradu Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Ministarka Slavica Đukić Dejanović kazala je da je na sastanku sa čelnicima Grada analizirano šta je urađeno u prethodne dve godine i da se razgovaralo o daljim planovima. Ona je ocenila da su rezultati saradnje više nego solidni imajući u vidu da je Gradu Valjevu odobreno više od 14 miliona nepovratnih sredstava koliko je uložio Kabinet za populacionu politiku i demografiju za sufinansiranje mera popualcione politike lokalnih samouprava.

“Opredelili smo se da savetodavni rad na planu reporduktivnog zdravlja bude prioritet s jedne strane, a sa druge strane moramo ubuduće podržavati izvanredan centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju koji postoji u Valjevu i koji beleži sjajan rezultat. Već imamo 360 novorođenih beba koje su na ovaj način došle na svet i usrećile duplo veći broj roditelja. Ono što se događa u Valjevu, na najlepši mogući način širi se kroz čitavu našu zemlju. Inkubator koji smo obezbedili našim sredstvima, ove godine, sigurno će još više unaprediti sam postupak biomedicinski potpomognute oplodnje u Valjevu”, kazala je ministarka Đukić Dejanović.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović / Foto: Grad Valjevo

Deo zajedničkih sredstava, kako je rekla, usmeren je na zapošljavanje mama čije porodice žive na selu. Prema njenim rečima, nije samo odnos ka investicijama u medicinski segment (Dom zdravlja i Bolnica) dominantan i prioritetan, nego su bitni i drugi segmenti, kao što je zapošljavanje roditelja, koji će sigurno biti motivisani da razmišljaju na jedan moderniji način o tome kako planirati porodicu, ako su majke zaposlene. Ministarka je naglasila da investiranje u materinstvo nikako ne sme biti neka finansijska kompenzacija da žena ne radi. Naprotiv, njoj treba dati mogućnost da bude ekonomski nezavisna, kako bi donosila odluku o rađanju.

Poseta ministarke Slavice Đukić Dejanović Gradu Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Prema podacima koje je ministarka saopštila, godišnje se u Valjevu na 1.000 stanovnika rodi 8 beba, a umre skoro 16 ljudi, što jeste u okviru republičkog proseka, ali je, kako je naglasila, loš parametar. “Analizarili smo podatak i da je migracioni saldo negativan i to minus 240. Stvaranjem boljih uslova za život, a nikako se ne smemo predati, moramo uz ovo što smo uradili za 2 godine, u narednom periodu uključiti i privredne subjekte i raditi na usklađivanju rada i roditeljstva, na snižavanju psihološke cene roditeljstva, moramo ići na servisne aktivnosti koje su jako važne za zaposlene roditelje. Ne možete samo dati sredstva, već morate imati filigranski pristup prioritetu u odabiru ciljeva, gde će sredstva ići i distribucija tih sredstava treba da bude u čitavoj Srbiji, onakava kakva je u Valjevu. Razgovarali smo i da su projekti kojima aplikuje Valjevo, zaista izvanredni i zbog toga koristim ovu priliku da se zahvalim na ponudama, jer su one kreativne i za nas koji smo predlagači i donosioci odluka na nivou države”, rekla je ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Poseta ministarke Slavice Đukić Dejanović Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović zahvalio se ministarki Đukić Dejanović i Kabinetu za populacionu politiku i demografiju na odobrenim sredstvima i kazao da su na sastanku koji je danas vođen definisane značajne stvari za Valjevo, ne vezano samo za populacionu politiku, već i za održivost i razvoj. “Siguran sam da ćemo donaciju Vašeg Kabineta iskoristi na najbolji način, jer Opšta bolnica u Valjevu, van univerzitetskih centara, ima odeljenje vantelesne oplodnje koje uspešno radi. Njihovi rezultati su pandan rezultatima ozbiljnih klinika, kao što je klinika u Narodnom frontu i Institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj”, kazao je Gvozdenović.

Poseta ministarke Slavice Đukić Dejanović Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu / Foto: Grad Valjevo

On je takođe rekao da nam statistički podaci o broju umrlih i rođenih beba ne idu u korist i da ne treba posebno naglašavati značaj podrške populacionoj politici. “Kao grad i gradska vlada koja je već tri godine ovde, preduzeli smo one mere koje su bile u našoj moći. A to je podrška i potpora primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gde smo izdvojili značajna sredstva. Grad izdvaja sredstva za Odsek vantelesne oplodnje u Opštoj bolnici u Valjevu i pružio je podršku projektu “Rodi s na lepom mestu”, koji je izazvao veliku pažnju sugrađana i naišao na dobar odziv kada su donacije i ulaganja u takav projekat u pitanju. Ja se zahvaljujem načelniku ginekologije dr Nenadu Dimitrijeviću  i direktoru valjevske bolnice dr Zoranu Đuriću koji su imali sluha za ovakav jedan projekat”, rekao je gradonačelnik i preneo da je sa ministarkom Đukić Dejanović na sastanku još razgovarao o funkcionisanju celog sistema primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, kao i o budućim koracima, naročito u vezi konkurisanja prema IPA fondovima.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.