Pokreta obnove Kraljevine Srbije Ub: Vratimo Ubu znamenite Ubljane

Opštinski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije u Ubu predao je zahtev Opštinskom veću za podizanje spomenika našim slavnim zemljacima, Vojislavu Tankosiću i Svetomiru Nikolajeviću. Takođe, zahtev podrazumeva i da se Ulica Josipa Majera ubuduće zove Ulica Vojislava Tankosića.

“Naš Ub i Tamnava su izrodili mnoge znamenite Srbe i većina njih su dobili neko obeležje, ali ima i onih koji su zaboravljeni. Danas se Ub velikom brzinom gradi i razvija, otvaraju se nove ulice i trgovi tako da ima mesta za ulice i obeležja koja će biti posvećena ljudima koji su zauzeli visoko mesto u istoriji Srbije a potiču sa naših prostora. Svakako da je Svetomir Nikolajević jedno od najzvučnijih imena koje je Tamnava izrodila. Jedna ulica na Ubu nosi njegovo ime, na žalost o njemu se na samom Ubu malo zna i mi smatramo da on zaslužuje daleko više od toga. Prema našem mišljenju dobro mesto za spomenik Svetomiru Nikolajeviću bio bi park uz novu zgradu opštine”, naveo je Svetislav Matić, predsednik OO Pokreta obnove Kraljevine Srbije Ub.

Prema njegovim rečima, vojvoda Tankosić ima tablu u Rukladi i to je sve, a mnoga mesta u Srbiji imaju ulice sa njegovim imenom, spomenik, pa se čak i jedno selo na Kosovu zove po njemu. Spomenik Vojvodi Tankosiću bi mogao da bude postavljen na Šepkovcu, da odozgo motri i čuva naš grad. Svetislav Matić je komentarisao i spornu, Majerovu ulicu.

“Za nju je više puta traženo da joj se promeni ime zbog dokazanih zločinačkih dela Josipa Majera i ona bi bila idealna da ponese ime Vojvode Tankosića. Ako bi ovaj predlog bio usvojen, predlažemo da ulica narednih pet godina nosi dvojno ime, i da se tako izađe u susret građanima da ne menjaju odmah lična dokumenta”, dodao je Matić.

Ovi predlozi predati su u okviru akcije Pokreta obnove Kraljevine Srbije pod nazivom “Vratimo Ubu znamenite Ubljane”.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.