Poruke sa Gradskog trga

“Mi znamo sudbu i sve što nas čeka, no strah nam neće zalediti grudi! Volovi jaram trpe, a ne ljudi, Bog je slobodu dao za čoveka”. Ovim stihovima iz poznate pesme Alekse Šantića pozdravio je Valjevce Siniša Kovačević, dramaturg i potpredsednik Narodne stranke na prošlonedeljnom mitingu podrške Aleksandru Obradoviću uzbunjivaču iz “Krušika” koji je održan na Gradskom trgu.

Siniša Kovačević je rekao i to da je Valjevo grad koji ima posebno mesto u njegovom životu jer je tu služio vojsku, ali je poručio i da žali zbog toga što ne vidi veći broj Valjevaca na trgu.

“Mi živimo vreme koje se iščašilo iz zgloba, i mirno gledamo kako sve oko naspropada, a ne može i ne sme tako da bude! Čeka nas težak i mukotrpan posao, čeka nas obnova morala i sistema vrednosti, pa tek potom i obnova političkog sistema”, poručio je u Valjevu Kovačević.

“Vidite li do čega smo došli. Došli smo do toga da se oktroiše misao, reč, oktroiše se pravo da se bude pravdoljubiv. Pa šta je Aleksandar bio nego samo pravdoljubiv čovek koji je ukazao na lopovluke, krađu i na to da postoje trgovci koji se sprdaju sa vašom mukom, koji vas teraju na prosjački štap, da ono što proizvedete prodajete”kao tepsiju ribe u bescenje, a da taj višak vrednosti uzmu oni i stave u vlastite džepove i na vlastite račune tamo negde u Abu Dabiju ili Švajcarskoj”, rekao je Kovačević.

Predsednik DS Zoran Lutovac je na skupu podrške “Sloboda za Aleksandra” rekao da na primeru Aleksandra Obradovića treba da vidimo u kakvoj državi živimo.

“Država bi trebalo da bude naš servis, a ne naš zatvor. Oni bi morali da budu u službi građana, a ne građani da budu u njihovoj službi. Ako želimo da promenimo ovo što nam se danas dešava, moramo da budemo solidarni i da stanemo jedni uz druge. Aleksandar Obradović je uzbunjivač, da li je on to i formalno pravno, to nije bitno, bitno je da li je tačno to što je on rekao i da li institucije postupaju po tome”, rekao je Zoran Lutovac.

Pukovnik u penziji Dragan Krsmanović iz Pokreta Dveri rekao je da je u ratu video mnogo hrabrih ljudi, ali da se hrabrost ispolji u onom trenutku kada se na tebe ostrvi zlo, kad braniš sebe ili svoju porodicu.

“Aleksandar je izabrao da bude hrabar kada se ništa njega lično nije ticalo, kad se ticalo svih nas, i da je on, verovatno sa podeljenim osećajem odgovornosti prema zajednici i gađenja prema onima koji su nam uzurpirali zemlju, odlučio da progovori”, rekao je Krsmanović na mitingu “Sloboda za Aleksandra” koji je održan u Valjevu.

Pred početak skupa, građani Valjeva potpisivali su peticiju za oslobađanje Aleksandra Obradovića, a nakon skupa prošetali su do Obradovićevog stana gde ih je on kratko pozdravio sa terase.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.