Posadi svoj hlad i u Valjevu

Grad Valjevo pridružio se akciji “Posadi svoj hlad”, koju u Srbiji sprovodi Nevladina organizacija “Zeleni razvojni centar” iz Sremske Mitrovice. Javna podela 30.000 besplatnih sadnica biće upriličena u petak, 9. aprila, u 12 časova, u preko 100 gradova i opština u Srbiji, a u Valjevu na Gradskom trgu u Karađorđevoj ulici. Građanima će biti podeljene sadnice belog jasena, obezbeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija kojima je važno ozelenjavanje urbanih sredina i zdravlje građana. Za Valjevo je namenjeno preko 300 sadnica.

Iz “Zelenog razvojnog centra” kažu da “Posadi svoj hlad” nije samo ekološka akcija, usmerena ka borbi protiv klimatskih promena, već da ima i zdravstvenu funkciju, jer je svako drvo jedinstveni zeleni respirator.

“U akciji se dele dvogodišnje sadnice belog jasena uz uputstvo za sadnju. Zato posadite svoj hlad i obezbedite čist vazduh vama i vašoj porodici. Broj sadnica je ograničen, jedna osoba može najviše da dobije jednu sadnicu. Svaka sadnica sadrži logo sponzora kao i QR kod preko kojeg možete da je registrujete i pratite uputstva za njen dalji razvoj. Druga strana vezice je ostavljena za Vaše ime i datum sadnje”, navodi se u obaveštenju o dodeli besplatnih sadnica.

Nakon podele 60.000 sadnica u jesenjoj i prolećnoj akciji, plan “Zelenog razvojnog centra” je da se u narednim godinama podeli ukupno 300.000 sadnica građanima Srbije kako bi se stvorila zdravija mesta za život.

“Svi znamo da je naša planeta ugrožena. Stoga imamo potrebu da  pomognemo našoj planeti i damo svoj  doprinos, tako sto ćemo pošumiti urbane sredine koje su umnogome osiromašene stablima drveća zbog hiperurbanizacije. Najveći doprinos će biti, da uradimo ono sto najbolje znamo, a to je da zajedno sadimo stabla drveća, koje će sutra našoj deci obezbediti kiseonik, i biti prirodni respiratori”, poručuju iz nevladine organizacije “Zeleni razvojni centar” iz Sremske Mitrovice.

Izvor: https://posadisvojhlad.rs/

“Mi želimo da sadimo drveće po gradovima zato sto tu živimo i niko neće moći nikada da poseče vaše drvo koje je živo biće. Borićemo se za taj status do te mere da će svako drvo imati svoj JBMG. Aplikacija koja uskoro izlazi omogućiće vam da svako drvo uslikate, locirate preko gps i pošaljete u naš centralni sistem koji mu dodeljuje JMBG i status živog bića”, najavljuju organizatori akcije”Posadi svoj hlad”.

Prema mnogim verovanjima drvo jasen je simbol čvrstoće, ali je u različitim krajevima sveta dobijao i različite, često suprotne odlike. U skandinavskim zemljama jasen je simbol besmrtnosti i veze između tri nivoa kosmosa. Germanski narodi smatrali su ga stablom sveta ispod čijih se grana prostire univerzum, a na severu Evrope on je simbol plodnosti.

Nekoliko razloga zašto treba posaditi svoj hlad:

 • Bukova šuma površine 1 ha može da primi 68 tona prašine i čađi
 • Ssamo jedno stablo divljeg kestena može da zadrži 80 kg aerosola i 120 kg prašine godišnje
 • Četinarska šuma od 1 ha za godinu dana filtrira od 30 do 35 tona prašine, a lišćarska šuma 50-76 tona
 • Za dezifenkciju jednog manjeg grada dovoljan je 1 ha kleke koja godišnje emituje u atmosferu oko 30 kg materija sa baktericidnim dejstvom.
 • Četiri stabla bukve za 100 godina mogu da obezbede jednom čoveku kiseonik za 80 godina života
 • Jedno drvo četinara površinom svojih listova kiseonikom koji proizvede može da pokrije i do 120 ari
 • Šumovitost u Srbiji iznosi 0,3 ha po stanovniku, u Rusiji 11,11 ha po stanovniku, Norveškoj 6,93 ha, Finskoj 5,91 ha, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj po 1,38 ha
 • U šumama Srbije živi 80% našeg biodiverziteta
 • Drveće sprečava i zaustavlja eroziju
 • Poplave koje su se dogodile 2014. godine bile bi daleko manje da je pošumljenost bila veća
 • Dokazano je da blizina zelenih površina pozitivno deluje na ublažavanje stresa kod gradskog stanovništva.
 • Drveće čuva naš novčanik štedeći energiju, leti za hlađenje, zimi za grejanje

“Ko posadi jasen pratiće ga sreća do kraja života” – narodna izreka (Izvor: “Glavnije bilje u  narodnom verovanju kod nas Srba”, Pavle Sofrić Niševljanin)

 

Izvor: https://posadisvojhlad.rs/

Projekat “Posadi svoj hlad” usaglašen je sa ciljevima definisanim u pretpristupnom Poglavlju 27, kao i uskladu sa ciljevima svetske akcije “Trillion Trees” Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u kojoj je NVO “Zeleni razvojni centar” partner za održiva ekološka rešenja u Republici Srbiji. Ovaj projekat je takođe usaglašen sa evropskim Zelenim planom (European New Deal) u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih institucija.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.