U Valjevu 80 dana prekomerno zagađenog vazduha od početka godine

Prema podacima iz nedeljnog izveštaja o kvalitetu vazduha u Valjevu udruženja “Lokalni odgovor”, Valjevci su i u poslednjim danima marta i početkom aprila meseca disali vazduh opasan po zdravlje. Prošle sedmice, od ponedeljka do petka, vazduh u Valjevu je “zagađen”, a u subotu i nedelju “prihvatljiv”. Od početka godine, kako govore podaci državne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha, ukupno je bilo 80 dana sa zagađenim vazduhom u našem gradu. Od početka novembra 2020. godine do danas, zabeleženo je ukupno 119 dana sa prekomernim zagađenjem. Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u utorak 30. marta, kada je prosečne dnevna koncentracija iznosila 79.82μg/m3. Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu sedmicu zabeležena je u ponedeljak 29. marta, u 20 časova, i iznosila je 219.97μg/m3. Suspendovane čestice PM2.5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju sutradan, u utorak, kada je u 21 sat izmereno 127.23 μg/m3.

“Od početka 2021. godine zaključno sa nedeljom, 4. aprilom, registrovano je 80 dana sa prekoračenjem granične vrednosti (50μg/m3) suspendovanih PM10 čestica u Valjevu. Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha propisano je da je prekoračenje granične vrednosti za PM10 dozvoljeno najviše 35 dana godišnje. Od ukupno 155 dana, počev od novembra 2020, zaključno sa 4. aprilom 2021, koliko je Udruženje “Lokalni odgovor” pratilo koncentracije suspendovanih PM10 čestica, ukupno je 119 dana zabeležno prekoračenje granične vrednosti. To znači da su Valjevke i Valjevci više od 2/3 dana tokom grejne sezone udisali vazduh opasan po zdravlje”, piše u nedeljnom izveštaju “Lokalnog odgovora”, koji se objavljuje u sklopu akcije “Aero Alarm”.

Prikaz broja dana za prekoračenjem graničnih prosečnih dnevnih koncentracija suspednovanih PM10 čestica (˃50 μg/m3)

U izveštaju se navodi da je prošle sedmice Valjevo posetila ministarka zaštite životne sredinu u Vladi Republike Srbije Irena Vujović i da je najavila da je Valjevu odobreno 80 miliona dinara za projekat koji će omogućiti da gradska Toplana koristi komprimovani gas kao gorivo i 4 miliona za ozelenjavanje grada.

“Najavljeno je prikuljučivanje nekoliko javnih institucija i kasarne Vojske Srbije na gradsku Toplanu. Ministarka Vujović i gradonačelnik Gojković su obećali da će u narednoj grejnoj sezoni građani Valjeva disati znatno čistiji vazduh sa manje praškastih čestica. Vujović je za ovu godinu najavlila radove na izgradnji regionalne deponije. Upitana da li zna šta o istraživanju rude litijuma u Valjevskom kraju, odgovorila je da se radi o nagađanjima i da će njeno ministarstvo postupiti isključivo po zakonu”, navodi se u izveštaju.

Takođe je najavljen ekološki protest, 10. aprila u Beogradu, pod nazivom “Ekološki ustanak”, koji organizuju grupa “Odbranimo reke Stare Planine” i brojne ekološke organizacije, kao i da grupa udruženja okupljenja oko akcije “Potpiši-Prodiši” nastavlja sa narodnom inicijativom za zakonsku zabranu korišćenja sirovog lignita u Srbiji.

 

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.