Povećan broj dece i mladih sa simptomima korona virusa, ali situacija nije zabrinjavajuća

Kovid ambulanta Doma zdravlja u Novom naselju od utorka je “otvorena” za naše mlade sugrađane uzrasta od 0 do 18 godina koji imaju simptome korona infekcije. Načelnica Pedijatrije dr Valentina Marković je za Valjevska posla kazala da jeste povećan broj obolele dece sa simptomima korona virusa u odnosu na prvi talas epidemije, ali da situacija nije zabrinjavajuća.

Kovid ambulanta Doma zdravlja u Novom naselju

Prema rečima dr Valentine Marković, načelnice Pedijatrije u Domu zdravlja, od utorka je pregledano dvadesetak dece sa siptomima korona virusa, ali još uvek nema laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID-19, jer su njihovi testovi na čekanju. Rezultati bi trebalo da budu poznati do kraja naredne sedmice.

“Simptomi kod dece koja su pregledana su vrlo šaroliki, temperatura uglavnom do 38,  glavobolja, malkasalonst i poneki slučaj retke stolice. Toj deci je savetovano da budu u kućnoj izolaciji dok ne stignu rezultati. Simptomatično je da se radi većinom o deci 2001. i 2005. godište, što ukazuje da su to godišta koja su nedavno završila malu i veliku maturu. U poslednjih par dana sa nevedenim simptomima nam na pregled dolaze i deca koja su se vratila sa rekreativne nastave”, istakla je dr Valentina Marković.

U slučaju da se kod dece jave bilo kakvi simptom koji potencijalno ukazuju na COVID-19, dr Marković ističe da je neophodno da se roditelji odmah jave na telefon Pedijatrijske službe valjevskog Doma zdravlja 014/315-00-60, kao i da će dobiti instrukcije oko dalje procedure.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.