Povećanje minimalne kazne za kršenje mera zaštite od zaraznih bolesti

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar poručio je danas da ublažene mere prevencije i zaštite od koronavirusa treba i dalje striktno poštovati da se ne bi desio novi talas širenja COVID-19, ali i drugih zaraznih bolesti.

Koronavirus

Izvor: Printscreen RTS

Lončar je na sednici Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu, između ostalog, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, rekao da su predviđene određene prekršajne sankcije za nepridržavanje odluka i naredbi nadležnih organa.

On je naveo da će minimalna kazna biti povećana sa 30.000 na 50.000 dinara, istakavši da je zakonski minimum podignut jer praksa ukazuje na sklonost prekršajnih sudova da veoma često izriču minimalne novčane kazne.

Ministar je objasnio da su zakonske izmene predložene kako bi se prevazišli problemi u praksi kada je reč o primeni propisa, odluka i naredbi koje donose nadležni organi.

Prema njegovim rečima, predlogom ovog zakona propisano je da su zdravstvene ustanove – državne i privatne, preduzetnici, zdravstveni radnici i svi građani dužni da sprovode propisane mere i da postupaju po rešenju sanitarnog inspektora.

Takođe, s obzirom na to da pandemija još traje, propisano je da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osmog dana od objavljivanja, dodao je Lončar.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.