Pravo javnosti da zna

Ulična akcija pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”, u okviru kampanje “Srbija do informacija”, biće održana u Valjevu u sredu, 26. septembra, na Gradskom trgu, od 11 do 13 časova, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Akcija se održava u sklopu prve “Nedelje prava javnosti da zna” u Srbiji koja počinje u ponedeljak, 24. septembra, a završava se u petak, 28. septembra obeležavanjem “Međunarodnog dana prava javnosti da zna”.

Cilj ove akcije, koja će pored Valjeva, biti održana i u Užicu, Prijepolju, Smederevu i Somboru je informisanje građana o pravu javnosti da zna kao veoma važnom pravu koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da se saznaju mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. Građani će u sklopu ove ulične akcije moći preko Deda Mraza da pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac, smatra CRTA.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.