Pravobranilac: “Neću ustuknuti pred napadima i kritikama”

Tužba Pravobranilaštva protiv Grada Valjeva i Republike Srbije zbog ustupanja zemljišta nemačkoj firmi “Bizerba” bez naknade, bila je centralna tema konferencije za medije koju je u petak održao pravobranilac Darko Kostić. Kostićevo obraćanje povodom “optužbi i napada” na Prvobranilaštvo izazvali su veliko interesovanje kako valjevskih, tako i novinara van našeg grada. “Ja pred napadima i kritikama neću ustuknuti. Od svojih stavova i principa da poštujem zakon neću odustati nikada. Dokle god budem pravobranilac tako ću raditi”, poručio je pravobranilac Drako Kostić. On je rekao da je sudski postupak u toku i da kao pravnik misli da će tužba Pravobranilaštva biti usvojena. Kazao je da će konačnu odluku doneti sud, a da zainteresovani građani ceo postupak mogu pratiti na ročištu koje je otvoreno za javnost.

Darko-Kostic-pravobranilastvo-4

Darko Kostić, pravobranilac Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina / Foto: Valjevska posla

Pravobranilac Darko Kostić je objasnio da u skladu sa zakonom i uredbom Vlade Srbije, Grad može da prenese Republici zemljište bez naknade u dva slučaja. Prvi slučaj, ako se Republika obaveže da će na tom zemljištu izgraditi objekat tačno određene površine i namene u skladu sa važećim planskim aktom. A drugi, ako je prenos zemljišta bez naknade sa grada na Republiku osnovan, odnosno ako grad od Republike kao sticaoca zauzvrat dobije objekat ili drugo zemljište u vlasništvu Republike koje vredi kao zemljište Grada. U oba slučaja, kao je naglasio, Vlada mora dati prethodnu saglasnost Gradu da prenese Republici zemljište bez naknade i Grad zauzvrat mora dobiti od Republike kao sticaoca korist nenovčane prirode koja vredi najmanje koliko i zemljište.

“U konkretnom slučaju, Grad nije tražio saglasnost Vlade, iako je to njegova izričita zakonska obaveza, pa samim tim Vlada nije ni dala prethodnu saglasnost Gradu. Bez te saglasnosti, ugovor je nezakonit, jer po zaključenom ugovoru Grad od Republike nije dobio ništa. Na sve ugovore kojima Grad prodaje ili kupuje zemljište, Pravobranilaštvo daje prethodno mišljenje. Zbog svega navedenog, Pravobranilaštvo je dalo negativno mišljenje na ugovor kojim Grad bez naknade prenosi zemljište Republici. Uprkos tome, gradonačelnik je kod javnog beležnika zaključio taj ugovor. Istog trenutka je nastupila zakonska obaveza Pravobranilaštva da podnese tužbu da se taj ugovor poništi. Nije bilo pitanje da li hoćemo ili nećemo da pišemo tužbu, već da to moramo da uradimo i to smo i učinili”, rekao je Darko Kostić.

Darko-Kostic

Sa konferencije za medije pravobranioca Darka Kostića / Foto: Valjevska posla

Kostić se osvrnuo na kritike šefa odborničke grupe SNS-a Radoice Rstića da je politički instruisan od SPS-a, čiji je bio kandidat za narodnog poslanika na izborima 2020. godine, istakavši da su te glasine neosnovane. “Podsetiću javnost da sam početkom 2020. godine dao negativno mišljenje kada je Grad hteo nezakonito da proda stan u Ulici Obrena Nikolića. U tom trenutku, SPS je bio na vlasti, predsednik Skupštine je tada bio Milorad Ilić, a sekretar Skupštine Đorđe Pavlović, obojica iz SPS-a. Prema tome, nema govora da sam ikada radio politički i po nalogu SPS-a, već isključivo po zakonu”, kazao je pravobranilac.

Kostić je ovom prilikom obavestio da više nije član SPS-a i da se od socijalista “faktički distancirao” nakon sednice na kojoj su odbornici SPS-a nisu glasali za predlog da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasi počasnim građaninom Valjeva, koji je on lično sročio i napisao, a koji su potpisali šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović i njegov zamenik Dragan Popović.

On je još novinarima rekao da se ovih dana “šuška po holovima Gradske uprave” da će biti razrešen dužnosti pravobranioca zbog podnošenja tužbe protiv Grada i Republike Srbije. “To znači da nisam podoban, jer radim svoj posao po zakonu, a ne po želji pojedinaca. Nemam nikakav problem sa tim, jer ću do poslednjeg dana kao pravobranilac raditi samo po zakonu”, poručio je Kostić.

Darko-Kostic-pravobranilastvo-3

Pravobranilac Darko Kostić na konferenciji za medije / Foto: Valjevska posla

Nakon svog izlaganja, Kostić je skoro sat vremena odgovarao na brojna novinarska pitanja. Među prvim bilo je zašto nije tužio Grad kada je kao pravobranilac takođe dao negativno mišljenje u slučaju “nezakonite prodaje” stana u Ulici Obrena Nikolića, početkom 2020. godine. Pojasnio je da Pravobranilaštvo ne nadzire zakonitost organa grada, kao i da odluke pre nego što se donesu na Skupštinu prolaze niz “filtera”, od nadležnog odeljenja koje te odluke priprema, preko načelnika Gradske uprave koji je diplomirani pravnik, pa preko Gradskog veća, gde postoji sekretar kao pravnik, do Skupštine grada, čiji je sekretar takođe diplomirani pravnik.

“Pravobranilaštvo nema pravo da reaguje pre tog trenutka, ali imamo moralnu i profesionalnu obavezu da damo svoje stručno mišjenje. Dao sam svima njima instrukcije usmeno i rekao pre nego što su krenuli u proceduru, da to ne rade, jer nije u skladu sa zakonom. Ali, nisam mogao u tome da ih sprečim, jer nemam te ingerencije i ovlašćenja. Pravobranilaštvo se interesuje ukoliko se donese odluka i na osnovu te odluke se zaključi ugovor. Mi samo dajemo mišljenje na ugovor i ako je on nezakonit i zaključi se, mi pišemo tužbu. Tačno je da je ta gospođa tužila Grad misleći da Pravobranilaštvo nije u pravu što je dalo negativno mišljenje, međutim, sud je u prvom setpenu potvrdio da jesmo u pravu odbivši tu tužbu. Postupak je u toku, videćemo kako će ići, verujem da ćemo tu da pobedimo”, objasnio je Kostić.

Darko-Kostic-pravobranilastvo-6

Sa konferencije za medije pravobranioca Darka Kostića / Foto: Valjevska posla

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se obraća javnosti putem konferencije za medije povodom tužbe podnete protiv Grada i Republike Srbije dok je taj sudski postupak u toku, Kostić je rekao da je ročište otvoreno za javnost i da zainteresovani građani mogu da ga prate. “Postupak je u toku, niko nikakav pritisak ne vrši na pravosuđe. Taman posla, ja se zalažem za nezavisno pravosuđe i tako treba da bide i da funkcioniše. Sud će doneti odluku”, rekao je on.

Novinare je interesovalo da li je osim kritika, verbalnih napada, “priča po kuloarima” i diskusija na skupštinskoj sednici, bilo drugačijeg javnog istupa koji predstavlja napad na njega kao pravobranioca zbog podnošenja tužbe. “Ne. To što sam načuo po kuloarima mogu da čitam i kao vrstu upozorenja i kao neku vrstu pretnje. Kako god, to je manje važno i pred tim neću ustuknuti. Daleko mi je važnije da svoj posao radim časno i pošteno u skladu sa zakonom, nego da sačuvam svoju poziciju pravobranioca. Ako je to cena da je platim, ja sam spreman, ali ću odatle otići uzdignuta čela”, poručio je Kostić.

Pravobranilac Darko Kostić je odgovarajući na pitanja pojedinih novinara negirao da se prethodnih dana tajno sastao sa Draganom Đilasom, da mu je ponuđena koverta i bolja pozicija, kao i da je prilikom njegovog postavljanja za pravobranioca prekršen zakon. “Da li ćete podneti ostavku ako opštine Ljig, Osečina i Lajkovac istupe iz Zejedničkog pravobranilaštva?”, “Da li tužbom protiv Grada Valjeva i Republike Srbije šaljete negativnu poruku investitorima?”, “Da li ćete snositi moralnu odgovornost ako tužbom koju ste podneli bude naneta šteta Valjevu, prosperitetu i otvaranju novih radnih mesta?”, “Čije političke stavove sada delite kad više niste član SPS-a?”, samo su neka od pitanja koja su još Kostiću bila postavljena u petak na konferenciji za medije.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.