Prazna škola u Oglađenovcu postala slikarski legat

Slikarski legat umetnica Milijane Juce Jovanović i Spomenke Alečković otvoren je u školi u Oglađenovcu, odnosno u izdvojenom odeljenju Osnovne škole “Milovan Glišić” iz Kamenice, u kojem već 6 godina nema nastave jer nema učenika. U planu je da se u ovom objektu, od proleća do jeseni, priređuju raznovrsne umetničke programe za učenike iz svih škola sa područja ovdašnje školske uprave. Svečano otvaranje slikarskog legata održano je na dan seoske slave Svetog velikomučenika Prokopija.

Sa otvaranja slikarskog legata umetnica Milijane Juce Jovanović i Spomenke Alečković u školi u Oglađenovcu / Foto: Dragan Krunić

Slikarka Milijana Juca Jovanović, rođena je 1944. godine u Oglađenovcu, gde je par godina radila kao učiteljica po završetku Učiteljske škole u Šapcu. Njen slikarski talenat prvi uočava profesor Igor Belohlavek i uključuje je u rad likovne sekcije gde nadograđuje svoju umetničku darovitost. Potom nastavlja školovanje na VPS, u klasi profesora Miluna Mitrovića i Slobodana Sotirova, nakon čega diplomira istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radni vek provela je kao profesor likovne umetnosti u OŠ “Veljko Dragošević” u Rumi. Učesnik je preko 90 slikarskih likovnih kolonija, a svoje slike izlagala na 22 izložbe, od kojih su brojne održane u inostranstvu: Francuskoj, Italiji, Norveškoj, SAD, Kanadi, Australiji, Nemačkoj, Tunisu i Mađarskoj. Često svoje slike daruje u humanitarne svrhe. Milijana Juca Jovanović napominje da, kako bi se odužile rodnom selu, u dogovoru sa svojom bivšom učenicom i prijateljicom Spomenkom Alečković, odlučile su da svoje slike poklone Osnovnoj školi Milovan Glišić iz Kamenice, radi osnivanja legata u izdvojenom odeljenju u Oglađenovcu.

“Uvek smo tužne kada odemo iz sela, jer se ovde ništa ne događa, tako da smo rešile da ovu školu oplemenimo nekim sadržajem. Mi imamo mnogo ljubavi za ovaj kraj, kao i ljudi koji su nam pomagali. Ne može čovek sam da uradi išta, pa su nam u ostvarivanju te ideje pomogli novinar Radovan Lazarević i direktorka škole Danijela Marković sa kojom smo se dogovorile da se ovde održavaju dečje likovne radionice i pesnički dani. U ovom prostoru postoje sve mogućnosti za priređivanje raznih programa od proleća do jeseni”, istiće Milijana Juca Jovanović.

Umetnice Spomenke Alečković (levo) i Milijana Juca Jovanović (desno) / Foto: Dragan Krunić

Slikarka Spomenka Alečković rođena je 1957. godine u Oglađenovcu, gde je završila četiri razreda osnovne škole. Obrazovanje je nastavila u Nišu i Valjevu, da bi likovnu akademiju upisala u Sarajevu, odsek grafički dizajn u klasi profesora Mladena Kolobarića i, na osnovu ostvarenih uspeha, postala jedno od šestoro stipendista fonda za izrazito talentovane studente. Od 1992. godine živi u Frankfurtu, gde radi kao profesor likovne kulture i izabrana je za predsednicu Udruženja likovnih umetnika. Izlagala je samotalno širom sveta – u Njujorku, Prinstonu, Londonu, Parizu, Helsinkiju, kao i u više gradova u Nemačkoj i Rumuniji. Slike darovane za legat u Oglađenovcu bile su izložene u Matici iseljenika u Beogradu.

“Ovde sam došla na poziv svoje bivše učiteljice Juce. Imale smo ideju da od ove škole u kojoj već godinama nema učenika napravimo jedan mali muzej naših slika, jer smo profesionalne slikarke i htele smo da se odužimo našem rodnom kraju. Ovo je sve na poklon našoj državi uz nadu da će ove slike probuditi volju da ovo mesto oživi, da ova škola bude očuvana i da, ako ponovo u ovu školu dođu đaci, mogu i dalje da uče i da u ovom prostoru budu srećni i zadovoljni”, kaže Spomenka Alečković.

Osnovna škola u Oglađenovcu počela je da radi u školskoj 1927/28. godini i nastava je u kontinuitetu, čak i tokom ratova, održavana sve do 2013. godine. Sredinom ’80. u izdvojenom odeljenju školu pohađa više od 100 učenika, tako da je novi objekat, u kome je otvoren slikarski legat, sagrađen 1985. godine, podsetila je Danijela Marković, direktorka OŠ “Milovan Glišić” iz Kamenice.

“Već je 6 godina od kada u ovom objektu ne realizujemo nastavu i prema projekciji učenika za polazak u školu neće biti u narednih par godina, ali naša želja je da ova škola živi i na neki drugi način, iako nema redovne nastave. Ovo je prvi korak otvaranjem ove izložbe. U daljem planu imamo projektne aktivnosti, kako rad sa decom iz matične škole, tako i da uključimo i učenike drugih škola sa teritorije grada Valjeva, organizovanjem likovnih kolonija i raznovrsnih aktivnosti koje su vezane za umetnost”, naglasila je direktorka Danijela Marković.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, kao i zamenik predsednika Skupštine Mihailo Milutinović, zatim član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović i odbornica u Skupštini grada Valjeva Radmila Nastić Antanasijević, nastavnica u školi u Kamenici. Prota Crkve Svetog Georgija u Oglađenovcu Grozdan Gajić, inicijator različitih događaja u selu i osnivač Zavičajnog bratstva, pozdravio je prisutne pozvavši da zajednički rade na prosperitetu sela, samim tim i škole.

Nakon praznične liturgije u crkvi Svetog Georgija u Oglađenovcu, slikarski legat posetio je Njegovo preosveštenstvo episkop valjevski Milutin.

Sa otvaranja slikarskog legata umetnica Milijane Juce Jovanović i Spomenke Alečković u školi u Oglađenovcu / Foto: Dragan Krunić

Školski objekat izdvojenog odeljenja u Oglađenovcu prostire se na bezmalo 200 kvadrata i sadrži dve učionice, prostran hodnik, kuhinju i sanitarni čvor, tako da je odgovarajući i za likovne kolonije, ali u početku planirani su jednodnevni programi.

O slikarskom legatu umetnica rođenih u Oglađenovcu, Milijane Juce Jovanović i Spomenke Alečković, stara se matična Osnovna škola “Milovan Glišić” iz Kamenice.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.