PRAZNIČNI PROGRAMI KRUNISANI NOVOGODIŠNJIM KONCERTOM SA JASNOM PORUKOM – SVE ŠTO VREDI U ŽIVOTU NASTAJE DUGOTRAJNIM I POSVEĆENIM PROCESOM!

I ove godine Muzička škola “Živorad Grbić” dobrano se potrudila da nam prednovogodišnju atmosferu učini zaista prazničnom, veselom, optimističnom, a sve to sa kvalitetnim i sa puno ukusa osmišljenim programom! Učenici i profesori škole, sa svih odseka, njihovo Zabavište odnosno Pripremni razred, kao i izdvojena odeljenja u Lajkovcu, Osečini i Mionici po već ustaljenoj tradiciji pripremili su nekoliko koncerata, koji su krunisani velikim, spektakularnim Novogodišnjim koncertom pod nazivom “Kad vreme zazvuči…” u svečanoj sali škole koji je okupio velike ansamble škole, najbolje soliste i kamerne ansamble, njih preko sto, koji su publiku razgalili najpopularnijim delima klasične, ali i filmske i pop muzike.

DSC02819-1

Sa Novogodišnjeg koncerta Muzičke škole “Živorad Grbić” / FOTO: MUTAP DAMIR

“Decembar je nekako na nivou društva najdinamičniji mesec, ja bih rekla i najglomorozniji. To jeste završetak godine, ali proradi neki novi optimizam zbog Nove godine. Kod nas u školi posebno, jer ovaj decembar je za nas predstavljao uvrtiru u 2024. godinu, kada je škola obeležava punih 70 godina trajanja. Ono što nas vrlo raduje, jeste da smo ovim programima nastavili tu tradiciju izlaska iz same zgrade i proširili se apsolutno na sve prostore u gradu. Mi prvenstveno sarađujemo sa Modernom galerijom, ali ove godine smo zazvučali i u prostoru Valjevske gimnazije. Za nas je posebno bitan i značajan, i voljen, a nekako po broju publike, rekli bih i za sam grad, veliki novogodišnji koncert škole! Taj koncert je već nekih šest godina unazad tematskog karaktera, uvek ima jasnu poruku koja je uvek optimistična i pre svega vrlo humana i asocira na trajne vrednosti, što je po nama i osnovna suština obrazovanja. Kvalitet života, kvalitetan odnos prema radu, pravi ciljevi u životu, da sve ono što vredi u životu nastaje jednim dugotrajnim i posvećenim procesom, a mi nekako svaki dan to proživljavamo, jer je upravo muzička umetnost takva – godinama joj se posvećujemo da bi zazvučala”, poručila je direktorka Muzičke škole mr Suzana Radovanović Perić i dodala da se i ovogodišnji program pažljivo i posvećeno spremao.

DSC02907-1

Sa Novogodišnjeg koncerta Muzičke škole “Živorad Grbić” / FOTO: MUTAP DAMIR

“Ono što nas ovde u školi raduje, kada uopšte pravimo tu analizu novogodišnjih koncerata, jeste da su oni u nekom smislu kvaliteta i snage tačaka s godinama sve ujednačeniji. Kada smo kretaili imali smo dve, tri velike tačke, ostalo su bili solisti, a evo sad smo imali priliku da imamo samo tri dueta, dva klavirska dua, jedan gudački i jednog sjajnog solistu na klarinetu, a sve ostalo su bili zaista veliki ansambli, orkestri: hor Srednje muzičke škole, gudački orkestar Osnovne muzičke škole, duvački orkestar škole koji je na ovom koncertu imao premijeru, ansambl Flautissimo, ansamblu harmonika, kvartet gitara gde su se svirali naši profesori. Sve naše sekcije su se predstavile i pop sekcija i etnomuzikološka sekcija i dramska sekcija koja nas je vodila od početka do kraja kroz program i na kraju je pripremni razred ujedinjen sa etnomuzikološkom sekcijom, zaista napravio klimaks u sali, izvodivši kompoziciju “Bella Ciao”, sa zadovoljstvom je istakla Radovanović Perić uz napimenu da se u školi sa ovim programom trude da izađu iz standarda školske priredbe i uopšte standarda koje obrazovanje nameće, da pokažu da su prvenstveno jedna kulturna institucija koja je vrlo svesna potrebe kvalitetnog muzičkog života!

DSC02800

Sa Novogodišnjeg koncerta Muzičke škole “Živorad Grbić” / FOTO: MUTAP DAMIR

“Poruka nama ovde u školi, a po komentarima publike bih rekla i poruka koja je vrlo shvaćena od strane grada, jeste da kada u jednoj instituciji imate jasan cilj, onda tu nema pasivnosti, nema odbijanja već zaista taj cilj okupi sve ljude! I to se videlo, i deca i profesori, a uglavnom su u svim tačkama ujedinjeno nastupali, zaista su izgoreli jednim entuzijazmom na toj sceni. I to ne može da bude neprimećeno. To je verovatno razlog što smo i ove godine, kao i godinama unazad, imali punu salu i pola ispunjenog hodnika. Svi koji su bili prisutni to su videli. Mi se svake godine trudimo da te naše standarde, ako nismo u situaciji da ih dignemo, bar učvrstimo na jednom visokom nivou. Ovakva prihvaćenost nam govori da moramo da budemo još progresivniji jer definitivno kada se ovakvi programi dese, pokažu nam da Valjevu zaista fale, da su ih ljudi željni i da smo i pored inflacije jednog drastičnog neukusa, na svim nivoima, u našem društvu, mi ipak još uvek jedno zdravo društvo koje vapi za kvalitetom”, s puno optimizma zaključila je mr Suzana Radovanović Perić.

Foto: Damir Mutap

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.