Praznik za oči, uši, ali i za dušu

U organizaciji Predškolske ustanove “Milica Nožica”, juče je u Centru za kulturu realizovan projekat “U susret Vaskrsu”, u kome su učestvovala deca iz obdaništa “Mihailo Stupar”,  “Zvončić”, “Pčelica”, “Bambi”, “Pinokio”, “Naša radost”, “Bubamara”, “Hajdi”,”Kolibri” i “Vidra”.

 

Program je kreiran kao rezultat izuzetnog rada i saradnje između vaspitača i Odbora za veronauku Eparhije valjevske i veroučitelja Predškolske ustanove. Cilj projekta je bio i jeste da se deci približe religijske ideje na njima blizak način, kroz igru, pesmu, glumu, sa dramskim tekstovima koji su prilagođeni uzrastu dece a istovremeno imaju snažnu edukativnu poruku i kao krajnji rezultat, razvijanje osećanja ljubavi i privrženosti dece crkvi.

Prepuna sala, prepuna galerija, ljudi koji se tiskaju u prolazu, ispred ulaznih vrata. Na sceni mališani ovdašnjih vrtića Predškolske ustanove izvode program “U susret Vaskrsu”. U pozadini scene oslikan hram, a na sceni smenjuju se mališani u različitim pozorišnim i scenskim formama, pričaju priču o duhovnom putu i preobražaju Rastka Nemanjića. Tu su i priče o praznicima Lazarevoj suboti, Cvetima, Vrbici u crkvi, Velikom Petku, te Vaskrsu. Slikoviti i bogati kostimi od onih raskošnih, koji oslikavaju srednjovekovni život na Srpskom dvoru, preko monaških kostima koji su se nosili na Hilandaru, odela siromašnih srpskih seljaka, do lepih boja i formi našeg folklora.

Program počinje narodnom tradicionalnom igrom “Igrale se delije”, potom preškolci govore o svom gradu, dok dečiji hor izvodi numeru “Valjevo – moj grad iz snova”, a zatim sledi dramski segment u kome mali glumci dočaravaju detinjstvo Rastka Nemanjića, njegov dolazak na Hilandar i nameru da se zamonaši dok “a capella” izvode numeru “Ko udara tako pozno”. Potom teče dramski prikazi života na selu, kojima se afirmišu vrednosti koje su bile na ceni, rad, poštenje, umerenost, zdravlje, i pre svega osnovni postulati hrišćansta, ljubav, vera, nada.

Program je uspešno priveden kraju igrokazom koji opisivao lepotu Vaskrsa i svu svečanost toga dana, dok je hor izvodio numeru “Vaskrs je”.

Sve je proletelo u jednom trenu i pored toga što je program trajao nešto duže od sat vremena. Mališani su sve vreme držali pažnju publike, kako nekada ne polazi za rukom ni glumcima proverenih pozorišnih predstava. Sve je bilo tako dobro osmišljeno i uvežbano da nije bilo ni onog simpatičnog dečijeg zbunjivanja ili pometnje, i pored toga što su pojedine scene bile masovne i što je u programu učestvolvalo stotinak polaznika Predškolske ustanove. Mogli su se učiti budući glumci, solisti, igrači…

Sve u svemu bravo za našu darovitu decu, bravo za njihove vredne i predane vaspitače i veroučitelje. Na najlepši mogući način uveli su nas u atmosferu predstojećih praznika i podsetili da mir u duši nema cenu.

I još nešto važno, deca su dala povod novinarima da pišu afirmativno, hvala im na tome.

Milena Kuzmanović

Foto: Stilfoto pro

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.