Predlozi za čist vazduh Lokalnog odgovora

U Valjevu je u periodu od 1. do 15. novembra sprovedena Javna rasprava o Nacrtu Odluke o budžetu za 2024. godinu i u tom periodu svi zainteresovani građani, udruženja, organizacije, stručna i ostala javnost imali su priliku da se upoznaju sa planom budžeta za narednu godinu i da daju svoje sugestije, predloge, komentare i, inicijative. Udruženje Lokalni odgovor izvestilo je u saopštenju za javnost da je Gradskoj upravi uputilo nekoliko inicijativa čije bi finansiranje naredne godine doprinelo smanjenju aerozagađenja i zaštiti vazduha, a to su: besplatni priključci na “Toplanu”, usvajanje Plan kvaliteta vazduha i finansiranje učinkovitih mera, kao i više sredstava iz budžeta opredeljenih za Program 6.  – Zaštite životne sredine.

predlozi-javna-rasprava-budzet-2024-1024x683

“Aktivisti udruženja Lokalni odgovor podneli su pisane predloge u okviru Javne rasprave o Nacrtu budžeta Grada Valjeva za 2024. godinu. Omogućiti besplatno priključenje građanima na Toplanu, usvojiti i primeniti Plan kvaliteta vazduha i izdvojiti više novca za zaštitu životne sredine – inicijative su čije bi finansiranje iz javnog budžeta, po viđenju Lokalnog odgovora, trebalo da doprinesu smanjenju zagađenja vazduha, zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi. Akcija je realizovana u sklopu projekta “Zajedno za životnu sredinu” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ)”, navodi se u informaciji za javnost Lokalnog odgovora.

Predloge koje su obrazložili i na Javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu, održanoj u nedelju, Đorđe Petković i Slavica Pantić iz Lokalnog odgovora predali su u pisanoj formi na pisarnici Gradske uprave.

“Besplatni priključci su dobri za građane i dobra stvar za našu “Toplanu”. Vrlo brzo ćemo imati veći broj ljudi koji se daljinski greju i smanjiti zagađenje vazduha. Na Gradskoj upravi je da donese takvu odluku”, rekao je Đorđe Petković. Poslednji popis stanovništva je pokazao da u našem gradu ima približno 40.000 domaćinstava, od kojih većina koristi drvo za ogrev. Približno svako deseto domaćinstvo u Valjevu koristi usluge daljinskog grejanja Toplane.

Govoreći o tome zašto treba doneti Plan kvaliteta vazduha, Slavica Pantić je naglasila da ne samo da na taj način lokalne vlasti izvršavaju svoju obavezu, već stvaraju osnov da se u dužem vremenskom periodu planiraju i realizuju mere koje će stvarno doprineti dostizanju graničnih vrednosti čestica prašine u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha. Iako je obaveza izrade i usvajanja Plana kvaliteta vazduha nastala još 2021. godine, do danas vlast u Valjevu nije usvojila ovaj dokument, niti primenila koordinisane mere za smanjenje emisija štetnih materija u vazduh.

Smanjenje zagađenja vazduha, unapređenje kvaliteta valjevskih reka i zaštita prirode i životne sredine moraju biti prioritet finansiranja, jednoglasno kažu iz Lokalnog odgovora. Nakon zabeleženog rasta udela javnog budžeta namenjenog za zaštitu životne sredine, u Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. opredeljeno je 1,3% ukupno planiranih rashoda, što je više od dva puta manje nego ranijih godina, a daleko manje od 5% koji preporučuje Ministarstvo finansija.

!Predstavnici Lokalnog odgovora se nadaju da će ovoga puta dobiti odgovore, s obzirom da ni nakon godinu dana od prošlogodišnje javne rasprave o budžetu nije obljavljen izveštaj, niti su učesnici javne rasprave od Gradske uprave dobili odgovore na svoje predloge. Zbog toga udruženje smatra da visoki predstavnici lokalne vlasti nisu pokazali otvorenost prema učešću građana i poštovanju demokratskih procedura. U gradu koji ima ogroman problem sa aerozagađenjem i građane koji s pravom traže informacije i žele da učestvuju u rešavanju problema, od suštinske važnosti je da predstavnici lokalne vlasti odgovaraju na upite zainteresovane javnosti i otvore mogućnost za saradnju”, navodi se u saopštenju.

Predloge možete preuzeti ovde:

1. Besplatni priključci na Toplanu

2. Plan kvaliteta vazduha

3. Više novca za program 6. Zaštita životne sredine

4. Pitanja

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.