Predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić o značajnim kapitalnim investicijama koje su realizovane

Ako se ima u vidu da opština Osečina raspolaže budžetskim sredstvima u iznosu od 428 miliona dinara, što je manje u odnosu na budžetska sredstva svih opština i gradova i Kolubarskog i Mačvanskog okruga, jasno je da, uzimajući u obzir kapitalne investicije realizovane tokom protekle godine, opštinsko rukovodstvo ulaže ogromne napore da napravi neki pomak u svojoj sredini. Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić navodi da se uprkos toj činjenici u ovoj opštini prošle godine puno radilo i gradilo, da je napravljen vidan iskorak u odnosu na period od pre deceniju i više.

NIkola-Tomic-Opstina-Osecina

– Ono što je ostavilo pečat u protekloj godini jeste asfaltiranje naših opštinskih i nekategorisanih puteva, ali i brojne druge investicije koje smo realizovali prvenstveno zahvaljujući mogućnosti koju je Vlada Republike Srbije dala lokalnim samoupravama, odnosno zahvaljujući mogućnosti lokalnih samouprava da konkurišu sa raznim projektima od značaja za svoje sredine na konkurse raznih ministarstva i da im se odobre značajna sredstva za realizaciju tih projekata. Mi smo u 2022. godini konkurisali sa 12 projekata, samo jedan nije odobren. Dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na otvaranje Sajma šljiva i pored brojnih obaveza koje ima, doneo je mnogo toga dobrog našoj opštini i siguran sam da mu građani Podgorine duguju veliku zahvalnost za sve što je urađeno. Tom prilikom nama je obećano 5,5 miliona eura za asfaltiranje opštinskih i nekategorisanih puteva u ukupnoj dužini od oko 1.600 km koliko se nalazi na teritoriji naše opštine koja se proteže na 319 kilometara kvadratnih. Od tih 650 mliona dinara, mi smo u prošloj godini asfaltirali puteva u vrednosti od 190 miliona dinara, a u planu je da se u ovoj godini za tu namenu potroši oko 200 miliona dinara. Jedan od prioriteta ove vlasti je da našim građanima omogućimo adekvatnu putnu infrastrukturu, jer je to nešto na čemu oni najviše insistiraju. Mi smo seoska sredina, većina stanovnika se bavi poljoprivredom ( malinom, kupinom, šljivom) i skoro 90 odsto zahteva meštana koji dolaze do mene odnosi se upravo na poboljšanje putne mreže kako bi neometano mogli da obavljaju svoje poslove – ističe Tomić uz napomenu da su asfaltirani oni putni pravci na kojima imaju najviše problema, koji su posle padavina takoreći neprohodni. Kako podseća, puteve na teritoriji opštine održava Javno komunalno preduzeće „Osečina“ i u poslednjih par godina se za tu namenu odvaja više novca nego ranijih godina.

NIkola-Tomic-Opstina-Osecina-1

Radovi na lokalnoj infrastrukturi

 

NIkola-Tomic-Opstina-Osecina-12

Radovi na obilaznici oko Osečine

– Mi smo prepoznali potrebu stanovništva da imaju normalne puteve kojima će neometano funkcionisati, kao i da je loša putna infrastruktura nešto što može da ih otera u druge sredine koje tih problema nemaju. Prošle godine smo krenuli u realizaciju jednog ozbiljnog projekta, obilaznica oko Osečine, koji značajnim delom, oko 80 odsto ukupne vrednosti projekta, finansira Ministarstvo privrede, a ostatak je učešće lokalne samouprave. U toku 2021. godine uradili smo jednu fazu obilaznice, spojili smo varošicu Osečina sa naseljem Piskavice i to naselje kompletno asfaltirali. Prošle godine smo dobili 33 miliona dinara od Ministarstva privrede za nastavak radova i u toj fazi smo došli do reke Jadar. Sad pripremamo projekat za novu fazu koja podrazumevaju izgradnju mosta na reci Jadar i jednu pristupnu saobraćajnicu u dužini od oko 1,5km koji će biti „bajpas“ te obilaznice (vrednost oko 60 miliona dinara). Pripremamo projektnu dokumentaciju i za poslednju fazu koja podrazumeva priključenje na državni put. Ovim projektom naša opština dobija puno, ne samo da smo rasteretili našu centralnu, Karađorđevu ulicu, već  nam to donosi i povezivanje sa našom industrijskom zonom. Mi smo 2019. godine kupili jednu parcelu površine dva hektara u industrijskoj zoni, tik do kompanije „Podgorina Frucht“ koju smo vezali uz obilaznicu i nadamo se da će neki investitor biti zainteresovan da otvori svoj pogon, da zaposli ljude, što je najbolji način da zadržimo ljude da žive u Osečini. U julu prošle godine potpisali pismo o namerama sa austrijskom firmom „Giz AQUA“ koja se bavi izradom delova za prečistače otpadnih voda u jednoj fazi, a u drugoj fazi bi radila obnovljive izvore energije. Tu bi bilo zaposleno od 50 do 80 ljudi u obe faze sa prosekom zarade koji je iznad republičkog. Ne samo da bi obezbedili posao našim sugrađanima, to bi bilo i svojevrsna finansijska infuzija za budžet s obzirom da 76 odsto poreza na zarade se vraća u budžet – otkriva predsednik opštine Osečina.

NIkola-Tomic-Opstina-Osecina-123

Industrijska zona sa delom obilaznice

Prema popisu iz 2011. godine opština Osečina imala je 12.571 stanovnika, deset godina kasnije taj broj je smanjen za skoro dve i po hiljade. Polazeći od tih brojki, kao i činjenice da je broj stanovika u čitavom okrugu manji za 20.000 u odnosu na pre deset godina, da su evidentne migracije stanovnika iz manjih u veće gradove, ali i inostranstvo, rukovodstvo opštine nastoji da preduzme sve korake u skladu sa svojim mogućnostima da zadrže mlade i da im pokažu da život u manjim sredinama i te kako ima smisla.

– Moramo da se borimo! Mislim da smo izgubili jedan period u kom smo neke stvari olako prepuštali i to ne sme više da se dozvoli, moramo da počnemo da brinemo, pre svega sami o sebi, jer smatram da kada tako radimo uspeh je zagarantovan. Mi nismo imali igralište za decu u Osečni, uradili smo ga tek 2021. godine! Nismo mogli sami, ali smo zakucali na prava vrata. Opštinama sa budžetom kakav je naš, mnogo je da izdvojimo i za projektnu dokumentaciju, a kamoli za realizaciju čitavih projekata. Ministarstvo zaštite životne sredine nam je tu izašlo u susret, pronašli smo devastirano zemljište, površina koja se vodila na lokalnoj samoupravi, dobili smo sredstva, opštinsko učešće je bilo 20 odsto celokupne vrednosti projekta. U prošloj godini smo isto uradili u varošici Pecka, pomenuto Ministarstvo je opredelilo tri miliona, mi 500 hiljada dinara i sada deca imaju svoj kutak u kome provode lepo vreme. Ministarstvo prosvete nam je kroz javni poziv obezbedilo četiri miliona dinara za zamenu krova na OŠ „Vojvoda Mišić“ u Peckoj, uz naše učešće od 2 miliona – objašnjava Tomić način na koji se u ovoj opštini snalaze ne bi li unapredili život svojih sugrađana.

NIkola-Tomic-Opstina-Osecina-1234

Dečje igralište

 

NIkola-Tomic-Opstina-Osecina-12345

PU „Lane“ u toku rekonstrukcije krova

U proteklom periodu dograđena je Predškolska ustanova za dva nova boravka. Projekat je realizovan tokom dve godine u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u ukupnoj vrednosti od oko 17,5 miliona dinara (11 miliona Ministarstvo) i sada u ovoj opštini nema liste čekanja za vrtić. Prošle godine opština je iskoristila mogućnost koju daje UNOPS i konkurisali sa projektom rekonstrukcije i zamene krovne površine na starom delu ustanove, za šta i m je odobreno deset miliona dinara. Kako najavljuje prvi čovek Osečine, u pripremi je projekat koji se odnosi na partereno uređenje dvorišta čime će zaokružiti tu celinu i stvoriti odlične uslove za boravak 250 najmlađih sugrađana.

U ovoj opštini se ustalila praksa da svako dete u Predškolskoj ustanovi dobija novogodišnji paketić, sva deca koja upisuju prvi razred bilo osnovne bilo srednje škole na teritoriji opštine, imaju besplatne udžbenike, što je značajna pomoć roditeljima i kućnom budžetu. Ta mera uvedena je pre dve godine, kako ističe predsednik opštine, sa ciljem da zadrže decu u mestu u kom su rođena. Od 2020. godine se izdvaja više novca za novorođenu decu i po novoj odluci za prvorođeno dete roditelji dobijaju 50 odsto od prosečne neto zarade, za drugo 75 odsto, za treće prosečnu neto zaradu, a svako sledeće za 20 odsto više u odnosu na prethodno.

Još jedan objekat od izuzetne važnosti za mlade u ovoj opštini svakako je Sportski centar koji je izgrađen pre tačno 30 godina. Pre pet godina urađen je projekat rekonstrukcije i dogradnje tog objekta ukupne vrednosti 50 miliona dinara, što je bio krupan zalogaj, pa se sa realizacijom projekta ozbiljnije krenulo 2021. godine kada uloženo deset miliona dinara.

– Sportski centar je mnogo lep i bitan objekat za sve nas, dolaze nam gosti iz celog okruga, pa i zemlje. Naš sportski centar ima i smeštajne jedinice, mnogo klubova dolazi na pripreme s obzirom da na jednom mestu imaju i teren za male sportove i bazen u letnjem periodu i halu. Ministarstvo trgovine i turizma prošle godine opredelilo je 6 milona dinara, mi smo dodali dva miliona i urađena je još jedna faza dogradnje objekta. I ove godine smo konkurisali kod Ministarstva turizma i omladine i nadam se da ćemo dobiti potrebna sredstva da završimo započeto. Vrednost radova u ovoj fazi iznosi 20 miliona dinara i sa time dobijamo i fitnes salu, teretanu, saunu i druge sadržaje. Imamo spremne projekte i za rekonstrukciju bazena (20 miliona dinara), kao i za zamenu parketa u hali (od 13 do 15 miliona dinara).

NIkola-Tomic-Opstina-Osecina-123456

Sportski centar „Osečina“

Nakon više decenija otakako su sagrađeni objekti javnih ustanova u varošicama Osečina i Pecka, došlo je vreme i za njihovu rekonstrukciju. U tom pravcu proteklih godina uloženo je dosta novca i energije kako bi ti objekti zasijali u novom ruhu i služili na čast stanovnicima ovog kraja.

– U 2021. godini smo krenuli sa rekonstrukcijom naše bioskopske sale, pri čemu je procenjena vrednost projekta oko 55 miliona dinara. Imajući u vidu sa koliko novca raspolažemo u našem budžetu, mi taj projekat ne bi mogli da realizujemo u narednih desetak godina. Kada smo se konstituisali 2020. godine sedmice Skupštine smo održavali u oronulom objektu bioskopske sale, prepunom vlage. Uradili smo projekat i 2021. godine dobili od Ministarstva kulture 8 miliona, mi  izdvojili tri, i sa ukupno 11 miliona dinara krenuli da radimo rekonstrukciju. Prošle godine smo, zahvaljujući pre svega poseti ministarke kulture Maje Gojković, dobili 38 miliona dinara za drugu fazu radova, a ove godine ćemo opet konkurisati sa projektom kod Ministarstva kulture u okviru javnog poziva  „Gradovi u fokusu“ za sredstva za treću fazu sa kojom bi zatvorili ovaj projekat i završili, kako ja volim da kažem, taj bastion kulture u Podgorini.

NIkola-Tomic-Opstina-Osecina-2

Bioskopska sala pre rekonstrukcije

 

Pored Ministarstva kulture, Ministarstva privrede, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva turizma, podršku i značajnu pomoć Osečini pružilo je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je obezbedilo značajna sredstva za realizaciju projekta izgradnje mini Toplane.

– Nama je Toplana počela sa radom u oktobru 2020. godine, vrednost te investicije bila je 131 milion dinara. Na tu mrežu priključeni su Obrazovno-vaspitni centar „Braća Nedić“, Sportski  centar, Narodna biblioteka, Dom zdravlja, Predškolska ustanova. Uradili smo projekat za stambenu zgradu sa 30 stanova da i nju prikljulimo na sistem daljinskog grejanja. Prošle godine uradili smo projekat izgradnje nove mini toplane vrednosti 35 miliona. Dobili smo od Ministarstva za zaštitu životne sredine 25 miliona dinara, ostalo je učešće lokalne samouprave. To je izuzetno bitan projekat i na tu mini toplanu će biti priključene četiri stambene zgrade u Osečini i zgrada opštinske uprave. Trenutno grejanje se snabdeva peko kotlarnice u podrumu stambene zgrade gde su stari, problematični kotlovi, a grejanje je na čvsto gorivo, ugalj što je izuzetno štetno po životnu sredinu. Sada će grejanje biti na biomasu, na sečku i na pelet, a ono što se nadovezuje na ovu priču jeste projekat sa kojim smo konkurisali  preko UNOPS-a. Radi se o nabavci opreme za mlevenje drveta za naše Javno komunalno preduzeće u čijoj je nadležnosti , između ostalih i Toplana. Ta oprema je adekvatna za pravljenje sečke koju trošimo za rad i mini toplane i toplane koja je počela sa radom 2020. godine i to će za nas predstavljati veliku uštedu – neki su od značajnih projekata koje ova opština realizuje u saradnji sa državom.

Osečina je nadaleko poznat voćarski kraj, dosta ljudi se bavi proizvodnjom šljive na prvom mestu, ali i maline i kupine.  Po rečima predsednika opštine, od konstituisanja 2020. godine budžet za poljoprivredu je povećan za dva miliona dinara. Svestan je da uvek ima više zateva od mogućnosti da im se izađe u susret, ali cilj im je da se korak po korak stvari pomeraju na bolje. Kada je reč o ovoj oblasti, najveće interesovanje građana je za nabavku mehanizacije, za opremanje poljoprivrednih gazdinstava, za šta je opština izdvojila 7,7 miliona dinara,  od ukupnih 11 miliona koliko se odvaja za poljoprivredu, a u prošloj godini potpisana su 283 ugovora za nabavku opreme.

– Od 18. avgusta 2020. godine kada sam izabran za predsednika kod mene nema zakazivanja, vrata mog kabineta otvorena su svim građanima, često dolaze i razgovaramo o problemima koje imaju. Nije retkost ni da izađem na teren kada me pozovu, da na licu mesta vidimo kakvi su problemi i da zajednički pokušamo da nađemo rešenje. Najčešći problemi na koje se naši meštani žale tiču se puteva i struje. U poslednje dve godine mnogo smo uradili i po pitanju elektro mreže, ali nedovoljno koliko je problema i koliko dugo ništa nije rađeno. Hvala Elektrodistribuciji Valjevo što su imali razumevanja da poslednjih 20 godina u Osečini nije rađeno ništa ili vrlo malo i u poslednje vreme urađeno je dosta toga kada je reč o niskom naponu (zamena postojećih drvenih stubova koji su popadali), a rešavamo i probleme na visokom naponu – kaže Tomić i najavljuje neke od značajnijih projekata koji će biti realizovani u ovoj godini.

NIkola-Tomic-Opstina-Osecina-3

– Planovi za 2023. godinu, za koje imamo i obećanje državnog rukovodstva, je da se uradi postrojenje za preradu otpadnih voda za varošicu Osečina (vrednost radova je 174 miliona), kao i da se uradi takvo postrojenje sa kanalizacionom mrežom za varošicu Pecka (vrednost 151 milion). To je rak rana ne samo Osečine već i drugih opština i gradova u Srbiji. Takođe plan za ovu godinu je rekonstrukcija naše srednje škole (vrednost tih radova je 80 miliona dinara) za šta smo takođe dobili obećanje državnog rukovodstva na čemu smo im zahvalni. Kada se saberu svi ti iznosti vidi se o kakvim se kapitalnim projektima radi, koliko će dobiti doneti opštini. To je za nas vetar u leđa, vraćanje vere ljudima u mogućnost da žive u malim sredinama kao što je naša opštna – konstatuje predsednik opštine Osečina Nikola Tomić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.