Predsednik Vučić: Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac do kraja godine! Ceo kraj će da oživi!

“Radovi na brzoj saobraćajnici Iverak-Lajkovac biće završeni u decembru 2022, godinu dana pre roka”, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik Vučić je prilikom obilaska radova na brzoj saobraćajnici koja će povezivati Valjevo sa autoputem Miloš Veliki najavio i izgradnju gasovoda od Orlovače do Valjeva vredan 29 miliona evra, kao i 14,3 miliona evra za snabdevanje valjevskih naselja gasom, ali nije precizirao kada bi to moglo da se desi. Najavio je i dolazak jedne nemačke kompanije u Valjevo, kao i još jedne firme za koju je rekao da mu je zabranjeno da govori o kojoj je reč.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Gradnja brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac, duge 18,3 km, počela je u junu 2020. godine, sa znatnim zakašnjenjem ali, kako je danas istakao predsednik Vučić, ne greškom kineskih partnera, nego zbog sporog rešavanje problema eksproprijacije zemljišta. U gradnju ove saobraćajnice biće uloženo 158 miliona dinara.

“Ceo ovaj kraj će da oživi izgradnjom putne infrastrukture i ljudi iz Valjeva više neće da se sele za Beograd”, kazao je predesednik Vučić naglasivši da je projekat “od strahovite važnosti” za Valjevo.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

U pratnji predsednika Aleksandra Vučića bila je i Nj.E. ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, kao i predstavnici kineske firme “Čajna Šandong”, koja je glavni izvođač radova na projketu izgradnje brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca.

Ambasadorka Kine Čen Bo kazala je da je insfrastruktura značajna za poboljšanje životnog standarda i ekonomski razvoji, kao i da predstavlja najvažniju oblast u saradnji između Srbije i Kine. Izrazila je uverenje da će rezultati u toj oblasti biti još bolji.

Deonica brze saobraćajnice na relaciji Iverak-Lajkovac građevinski je dosta zahtevna. Kako je najavljeno, imaće 25 objekata, od čega će 19 biti mostovi, kao i jednu petlju. Projektom izgradnje saobraćajnice predviđeno je i potpuno uređenje toka Kolubare, kao i njenih pritoka, što igra važnu ulogu u sprečavanju od poplava.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik je prilikom današnje posete valjevskom kraju govorio i projektima gasifikacije Valjeva, ali nije precizirao rokove.

“U dovođenje centralnog gasovoda od Orlovače do Valjeva biće uloženo oko 29 miliona evra, a za snabdevanje valjevskih naselja gasom još 14,3 miliona evra. Uz gasifikaciju industrijske zone vrednost te investicije biće oko 45 miliona evra”, najavio je predsednik Vučić.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Vučić je u Divcima najavio izgradnju kanalizacije i tri prečišćivača otpadnih vode, od kojih će jedan biti u Divcima.

“Tako ćemo od jedne zaodstale zemlje postati poput Švajcarke i Austrije da u svakom naseljenom mestu imate kanalizaciju i fabrike za preradu otpadnih voda”, rekao je Vučić.

Predsednik je danas govorio i o završetku projetka za rekonstrukciju Opšte bolnice u Valjevu, što će koštati od 10 do 12 miliona evra i najavio gradnju puta Krčmar-Divčibare, u dužini od 12,5 km, čija će gradnja koštati 3,5 miliona evra.

Predsednik je najavio uskoro njegov ponovni dolazak u Valjevo.

Obilasku radova na brzoj saobraćajnici na potezu Iverak-Lajkovac prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, a sam događaj predsednikove posete valjevskom kraju ispratio je veliki broj beogradskih i lokalnih medija.

Foto: Valjevska posla

UHAPŠENI ZBOG TRANSPARENTA “NISI DOBRODOŠAO” ?

Današnju posetu predsednika Aleksandra Vučića obeležilo je hapšenje Željka Trifunovića i Adama Radosavljevića, aktivista valjevskog Lokalnog fronta. Njih dvojica su, pored puta u Divcima, kojim je trebalo da prođe predsednik Vučić, hteli da istaknu transparent sa natpisom “Nisi dobrodošao”. Ispod natpisa je bila slika ministra odbrane Nebojše Stefanovića i njegovog preminulog oca Branka Stefanovića.

Ljubomir Radović, aktivista Lokalnog fronta i odbornik u Skupštini grada Valjeva  Ljubomir Radović, koji je i sam bio akter današnjih dešavanja, rekao je da “frotovci” nikome nisu smetali, niti da su bilo koga ometali i da im je namera bila samo da predsedniku Srbije skrenu pažnju na velike probleme fabrike “Krušik” i nezakonito izvlačenje novca iz ove fabrike.

Aktivisti Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović i Adam Radosavljević uhapšeni su pod optužbom da su ometali službeno lice prilikom obavljanja službene dučnosti. Oni će danas popodne biti saslušani u Opštem javnom tužilaštvu u Valjevu.

 

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.