“Predškolska ustanova obustavila javnu nabavku kada se pojavio ponuđač sa 5 puta nižom cenom od prethodnog”

Višestruko skuplje plaćanje javne nabavke za uslugu službenika za javne nabavke u Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica”, nezakonito višestruko uvećanje plate glavnog urbaniste Grada Valjeva, kao i urbanistički projekat za izgradnju pumpne stanice u blizini Doma zdravlja, bile su teme o kojima se govorilo na konferenciji za medije Gradskog odbora Narodne stranke u Valjevu.

Narodna-stranka-

Sa konferencije za medije GrO Narodne stranke Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Govoreći o nabavci za usluge službenika za javne nabavke u ovdašnjoj Predškolskoj ustanovi, Miloš Milivojević, predsednik valjevskih “narodnjaka”, rekao je da je ova ustanova javne pozive za ove usluge objavila u julu, avgustu i septembru. U julu i avgustu, kao jedini ponuđač, sa iznosom od 120.000 dinara, pojavio se Centar za održivi lokalni i regionalni razvoj Šušeoka (COR), koga zastupa Nenad Mihailović. Međutim, kako je naglasio Milivojević, u septembru se pored COR-a, javnom pozivu odazvala i Agencija “A Tender” iz Valjeva Aleksnadra Đurića, sa ponudom od 25.000 dinara. Prema Milivojevićevim rečima, u tom trenutku, kada se pojavljuje ponuđač sa 5 puna nižom cenom za istu vrstu usluge, Predškolska ustanova je 9. septembra izdala obaveštenje o obustavi postupka uz obrazloženje da “imajući u vidu da su kod naručioca 6. septembra 2021. nastale okolnosti koje neopravdavaju potrebu zaključenja ugovora u ovom postupku, naručilac donosi odluku o obustavi postupka predmetne nabavke”.

“Meni je to sve jako sumnjivo. Odjednom kada se pojavi ponuđač sa 5 puta nižom cenom obustavlja se postupak. Ne verujem da je ovde sve čisto. Više verujem da zaista postoji Deda Mraz, nego da ovde ne postoji osnov za sumnju, ili bar da je neko ko je nadležen u ovoj oblasti proveri ove okolnosti”, kazao je Miloš Milivojević.

Njega interesuje na osnovu čega je procenjena cena usluge jednog službenika za javne nabavke 120.000 dinara, imajući u vidu da je to više od plate gradonačelnika, kao same direktorke Predškolske ustanove. “Ko sada vrši javnu nabavku i da li se ona vrši po važećim propisima i u najboljem interesu decu te ustanove”, upitao je Milivojević.

Milos-Milivojevic-NS

Miloš Milivojević, predsednik GrO NS Valjevo

U nastavku obraćanja novinarima, Milivojević je ukazao na deo izveštaja državnog revizora za prošlu godinu koji se odnosi na koeficijent za obračun plate glavnog urbaniste u visini od 6,8 kao izabranog lica, koji je utvrdila Komisija za kadrovska pitanja i radne odnose Grada Valjeva, a koji nije u skladu sa zakonom.

“Osnovica za obračun i isplatu plate glavnog urbaniste počev od decembra prošle godine utvrđena je u iznosu od 12.193 dinara za izabrana lica, umesto 2.624 dinara za imenovana i postavljena lica, što nije u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije koji se odnosi na utvrđivanje osnovice za obračun i isplatu plate izabranih lica, postavljenih lica i zaposlenih u organima i službama lokalne vlasti, počev od plate za decembar 2020. godine. U skladu sa utvrđenim, data je preporuka državnog revizora za otklanjanje te nepravilnosti. Da li je ta nepravilnost otklonjena? Ako nisu, kada će biti otklonjena, kako i na koji način i u kom roku će novac biti vraćen u budžet i da li će uopšte biti vraćen”, postavio je pitanja Miloš Milivojević.

NS-4

On se osvrnuo na obećanje koje je dao na prethodnoj konferenciji za medije da će dovršiti priču o rekonstrukciji Dom zdravlja kada je ukazao da je putem višestruko uvećanih faktura cena rekonstrukcije zgrade ove zdravstvene ustanove nenormalno visoka i ozrazio sumnju da je u tom poslu došlo do “prelivanja značajnog dela nova u privatne džepove”. Prema Milivojevićevim rečima,  Narodna stranka je 21. septembra tražila informacije od poverenika za informacije od javnog značaja, a odgovor ni dan danas nisu dobili, što dodatno učvršćuje njihove sumnje da se radi o “opstrukciji i da je nečija procena da je jeftinije da se te dokumenta ne dostave”.

Goran-Gavrilovic-NS

Goran Gavrilović, potpredsednik GrO Narodne stranke Valjevo

Goran Gavrilović, potpredsednik GrO Narodne stranke Valjevo pokazao je na konferenciji za medije dokument na kojem je deo gotovog urbanističkog projekta za izgradnju pumpne stanice u blizini Doma zdravlja, na raskrsnici duplih traka i Sinđelićeve i Železničke ulice. Kako je istakao, naručilac ovog urbanistikog projekta je NIS a.d. a obrađivač projekta Javno preduzeće “Urbanizam Kragujevac”. Ukazao je da su ovde sporne dve stvari. Prva je lokacija, jer će pumpa biti u centru grada, a druga se tiče svojine, koja je gradska.

“Potpuno je normalno da neko planira da izgradi neki objekat, halu ili zgradu na svom imanju, ali je potpuno nenormalno da neko planira izgradnju pumpne stanice na tuđoj svojini. Kako je moguće da je preduzeće NIS i JP “Urbanizam Kragujevac” ušlo u realizaciju projekta bez prava svojine na tuđem. To je kao kad neko želi na mestu vaše kuće da vam sruši kuću, iseli vas i tu podigne neki objekat, zgradu ili restoran. To je protivzakonito. Prvo što se traži je dokaz svojine, dokaz vlasništva ili saglasnost vlasnika. Zato pitamo gradske vlasti da li je preduzeće NIS dobilo saglasnost za ovaj projekat”, naglasio je Gavrilović.

On se nadovezao pitanjem da li je tačno da će benzinska pumpa “Gradac 1” kod Tešnjara biti izmeštena i preseljena na pomenutu lokaciju, ističući da Narodna stranka podržava iseljenje pumpe sa početka Tešnjara, ali nikako da bude ponovo u centru grada, i to u blizini Doma zdravlja.

Gavrilović je još upitao da li je jedan od razloga za smenu javnog pravobranioca upravo realizacija pomenutog urbanističkog projekta

“Gradske vlasti poklanjaju imovinu i nemačkim investitorima, zašto onda nije poklonila negde u Industrijskoj zoni i NIS-u, ruskom investitoru, pa da imamo pumpu dole van grada. “Bizerba” je dobila na poklon tu imovinu i sasvim je logično da je i NIS dobije s obzirom da će isti broj radnika raditi i u “Bizerbi” na NIS-ovoj pumpi”, kazao je Goran Gavrilović.

Gavrilović se zahvalio savesnim građanima koji im prijavljuju “ovakve anomalije u društvu”.

“Ono što smo dobili, a vezano je za ovu temu je upozorenje da firme jednog gradskog većnika imaju interes od ovoga, jer će na mestu sadašnje pumpe u Gradcu biti građena takozvana Kapija Tešnjara i da će to raditi njegove firme. Kasnijim istraživanjem smo upravo došli do pomenutog urbanističkog projekta”, rekao je on.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.