Nova knjiga Radovana Belog Markovića “Plava kapija”

U utorak, 31. oktobra 2017. godine, u svečanoj sali Valjevske gimnazije održavaju se dva važna književna događaja posvećena sedamdesetogodišnjici života i pedesetogodišnjici bavljenja književnošću Radovana Belog Markovića.

U 13 časova je okrugli sto o književnom stvaralaštvu Radovana Belog Markovića, na kome će svoja viđenja književnog dela ovog istaknutog srpskog književnika izložiti učenici Karlovačke gimnazije, Filološke gimnazije i Valjevske gimnazije.

Predstavljanje najnovijeg romanaBelog Markovića „Plava Kapija“ zakazano je za 18.30 časova, a o knjizi  koja je izašla iz štampe početkom oktobra, u izdanju “Albatrosa”, govoriće prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Stojan Đorđić, kao i sam autor.

Predstavljanje “Plave kapije”, najnovije Markovićeve knjige, čija je radnja smeštena u njegovom rodnom kraju, u selu Ćelije, u Belom Valjevu i Lajkovcu, organizovno je u saradnji Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” i Valjevske gimnazije.

I u romanu „Plava kapija“ Radovan Beli Marković zbivanja smešta u dobro poznati okvir, stavljajući u prvi plan selo Ćelije i njegove žitelje i preuzimajući iz prethodnih romana i niz likova i mnoštvo fabularnih niti. Zahvaljujući tome, čitalac od prve rečenice ima utisak da se našao u dobro poznatom i odavno mu već toliko bliskom svetu. Pričajući ovoga puta priču o onom obliku lepote koji je podesan da postane simbol svega što može biti uzvišeno, smešteno iznad običnog i svakodnevnog, čoveku lako dostupnog sveta stvari i pojava, Beli Marković je dodatno relativizovao granice između ovog i onog sveta, prošlosti i sadašnjosti. Zato se u ovom romanu tako prirodno mešaju vidljivo i nevidljivo, istorijsko i svakodnevno, književno i empirijsko gradivo, pošto je osnovni razlog za čudesne preplete sadržaja tih naoko razdvojenih sfera potreba da se otkrije kako nastaje čovekova potreba da u jednoj stvari vidi nešto što je i toliko veliko i tako lepo da mora da se posmatra kao rezime svakog dubljeg poimanja same ljudske sudbine. Pripovedajući jedinstvenim jezikom, krećući se kroz jedan neobični svet u kome poznati književni junaci i obični ljudi privlače jednaku pažnju i igraju jednako važne uloge, Radovan Beli Marković je u „Plavoj kapiji“ dao još jedan dokaz svog vrlo visokog književnog majstorstva.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.