Preko 500 valjevskih mališana bez upisa u vrtić!

Predškolska ustanova “Milica Nožica” je posle dvogodišnje pauze zbog epidemije korona virusa, svečano u četvrtak, 26. maja, proslavila dan ustanove u obdaništu “Vidra” u Gradcu, u prisustvu gradskih zvaničnika, rukovodilaca i direktora institucija, ustanova i službi, kao i saradnika i prijatelja Ustanove. Za prigodan program, kojim je ove godine proslavljen rođendan valjevskih vrtića, pobrinuli su se predškolci obdaništa “Bambi” sa svojim vaspitačima. Osim centralne priredbe u “Vidri”, dan valjevske Predškolske ustanove proslavljen je i u svim njenim gradskim i seoskim objektima, uz igru, pesmu, dramsko i likovno stvaralaštvo. Kako je rečeno na svečanosti, u PU “Milica Nožica” se trude da prilikom obeležavanja dana Ustanove, koje je kako tradicija nalaže uvek poslednjeg četvrtka u maju mesecu, neguju vrednosti zajedništva, saradnje, podsticanja dečjeg razvoja i svega što se inače svakodnevno radi sa preko 2.000 mališana u valjevskim vrtićima. Dan Predškolske ustanove bila je prilika da se, između ostalog, sa rukovodstvom razgovara o aktuelnostima u radu sa decom, kao i o nedovoljnom broju mesta u obdaništima za sve mališane, što je hroničan problem i aktuelna tema, posebno u ovom periodu dok traje Konkurs za upis naših najmlađih sugrađana u vrtić. 

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-1

Pedagog Katarina Plećić kazala je da u Predškolskoj ustanovi sada aktuelna promena programa i prelazak na “Godine uzleta” – program koji postavlja temelje za celoživotno učenje.

“Smatramo da su upravo taj predškolski period i rani razvoj osnova za budući život. Tako da naši vaspitaču ulažu velike napore da grade podsticaju sredinu, u kojoj će deca imati priliku da istražuju, uče i razvijaju svoje potencijale. Veliki napor se ulaže, jer još uvek nemamo dovoljan broj izvršilaca i zaposlenih na svim pozicijama u odnosu na propisane normativne. Ono što svakodnevno ostvarujemo, ostvarujemo uz pojačan napor ljudi koji rade. Takođe je važno da radimo na tome da u našoj društvenoj zajednici gradimo stav da ulaganje u predškolsko nije trošak, već investicija za budućnost, kao i da težimo ka tome da postanemo zajednica u kojoj neće biti ogromnih lista za čekanje za vrtić, nego u kojoj će postojati kvalitetni programi za svu decu. Na nama je da te programe razvijamo, a na zajednici da to podrži”, kazala je pedagog PU “Milica Nožica” Katarina Plećić i istakla da je našem gradu neophodno još dva, a možda i tri vrtića da bi moglo da priča o kvalitetnom predškolskom.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-2

U odnosu na broj zahteva u prvom krugu Konkursa za upis mališana, nažalost preko 500 valjevske dece neće moći da krene u obdanište od nove sezone. Imajući u vidu da je najavljena rekonstrukcija i promena namene stare VI škole za potrebe PU “Milica Nožica”, iz ove Ustanove se nadaju da će proširenjem kapaciteta broj dece koji ne mogu da se upišu u vrtić značajno smanjiti, ili u potpunosti biti eliminisan.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-8

Prema rečima Spomenke Đurović, v. d. direktora valjevske Predškolske ustanove, trenutno je upisano 2.531 dete. Ima 372 upražnjenih mesta, a podneto je 946 zahteva za celodnevni boravak. Za obavezni predškolsko-pripremni program podneto je 211 zahteva i oni se podnose do kraja avgusta.

“Naša vizija je, pre svega, da zaista stvorimo uslovima da se u našem gradu grade vrtići i da ubuduće više nikada nemamo problema za upis dece. Naše potrebe i potrebe sve decu jesu upravo takve da se deca razvijaju zdravo, da imaju svi podjednake mogućnosti za vrtić, da se razvijaju uz igru i nova saznanja. Zaista su nam takve potrebe velike. Apelujem da Grad Valjevo i Republika Srbija daju sve od sebe da se u našem gradu, kao i u svim gradovima Srbije, nikada više ne postavljaju pitanja kada je reč o našoj deci i našim građanima. Vrtići treba da se grade. Što se tiče VI škole, verujem da će napokon da se nešto odradi. Pošto će biti preko 500 nerešenih zahteva na Konkursu za upis, verujem da će se to pitanje rešiti, ako ne u potpunosti, onda većina tih zahteva”, naglasila je Spomenka Đurović, v. d. direktora PU “Milica Nožica”.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-9

Ona je podsetila da je poslednji vrtić u Valjevu sagrađen pre deceniju, 2012. godine, i da su se obdaništa u našem gradu najviše gradila u periodu od 1945 do 1984. godine.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.