Selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Savić podržao ideju izgradnje zatvorenog bazena na Senjaku

Ideju o izgradnji zatvorenog bazena u okviru sportskog centra koji bi bio napravljen na Senjaku, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković predstavio je selektoru srpske vaterpolo reprezentacije Dejanu Saviću tokom njegove jučerašnje posete našem gradu. Selektor Savić je u našoj Gradskoj upravi imao sastanak sa gradonačelnikom Gojkovićem, članom Gradskog veća zaduženim za sportom Vladimirom Miškovićem, direktorom UFK “Valis” Željkom Ostojićem i predsednikom Uprave VK “Valis” Nebojšom Stojakovićem, nakon čega je posetio Sportsko-rekreativni centar u Petnici. Savić je ispred Vaterpolo saveza Srbije poručio da podržava ideju izgradnje zatvorenog bazena, naglasivši da Valjevo to definitivno zaslužuje.

Dejan-Savic-poeta-SRC-Petnica-1

Prilikom posete selektora vaterpolo reprezentacije Srbije Dejana Savića SRC Petnica / Foto: Valjevska posla

Gradonačelnik Gojković je u obraćanju novinarima kazao da je paradoks i svojevrsni fenomen da u Valjevu, koje nema zatvoreni bazen, imamo dva kluba koji se takmiče u najkvalitetnijim domaćim i evropskim ligama, kao i puno dece koja postižu vrhunske rezultate u vaterpolu i plivanju.

“Od današnjeg susreta sa najboljim selektorom vaterpolo reprezentacije Srbije u istoriji, Dejanom Savićem, očekujem veliku i konkretnu podršku da unapredimo plivačku infrastrukturu u Valjevu. Dobijanjem ozbiljnog zatvorenog bazena izuzetno bismo postali interesantni i privlačni vrhunskim sportistima, timovima i klubovima, za pripreme, treninge, ali i organizaciju različitih takmičenja. Mi smo kao grad započeli izradu urbanističkog projekta sa idejnim rešenjem za izgradnju zatvorenog bazena na Senjaku, u delu koji je blizu centra grada i koji sa svojim karakteristikama i termalnom vodom, koja tamo postoji, može biti pravo otkriće za vodene sportove. U lepote i potencijale Petnice ste se već uverili i verujem da se slažete sa mnom da nema lepšeg sportsko-rekreativnog kompleksa u Srbiji koji takođe ima još prostora za razvoj. Zato nam je važna Vaša podrška, da na obostrano zadovoljstvo i korist za vodene sportove u Srbiji, razvijamo Valjevo i, naravno, podržimo naše mlade i uspešne sportiste koji postižu vrhunske rezultate”, kazao je gradonačelnik Gojković.

Dejan-Savic-poeta-SRC-Petnica-4

Prilikom posete selektora vaterpolo reprezentacije Srbije Dejana Savića SRC Petnica / Foto: Valjevska posla

Prema Gokovićevim rečima, još uvek nije poznato koliko bi koštala izgradnja zatvorenog bazena na Senjaku, jer je taj urbanistički projekat sa idejnim rešenjem još uvek u fazi izrade. Pojašanjavajući ideju o izgradnji sportskog kompleksa na Senjaku, gradonačelnik je rekao da bi taj kompleks pored zatvorenog bazena podrazumevao i izradnju fudbalskog terena sa veštačkom travom, izradu atletske staze i da se sredi postojeća straljana u tom delu grada.

Dejan-Savic-poeta-SRC-Petnica-3

Prilikom posete selektora vaterpolo reprezentacije Srbije Dejana Savića SRC Petnica / Foto: Valjevska posla

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić kazao je da mu je izuzetna je čast i zadovoljstvo što ispred Vaterpolo saveza Srbije može da prenese reči podrške za divnu ideju izgradnje zatvorenog bazena u Valjevu.

“Valjevo to definitvno zaslužuje, jer od sledeće sezone, vi ćete kao mali grad imati dva velika tima u Super ligi možda najvećeg sporta u Srbiji. Svi znaju da su vaterpolo i Vaterpolo savez nacionalni brend i zbog toga smo ovde, da podržimo tu ideju i da pokušamo da ostvarimo jedan vid saradnje, gde bismo kroz podršku te ideje došli do određenih priprema, pre svega mađih kategorija. Kao što znate, 2013. godine Vaterpolo savez je imao ideju da se vaterpolo igra u svakom gradu u Srbiji, što rekreativno, što zvanično. Kada se pogledaju svi ovi uslovi, zašto se u Valjevu ne bi odrigala jedna zvanična evropska, ili svetska utakmica, između naše reprezentacije protiv bilo kog velikog tima. Sama ta podrška je i popularizacija ovog sporta i nadam se da će do realizacije te ideje brzo doći”, poručio je selektor Savić.

Dejan-Savic-1

Dejan Savić, selektor Vaterpolo reprezantacije Srbije / Foto: Valjevska posla

Prema rečima Nebojše Stojakovića, prvog čoveka Uprave našeg zapaženog superligaša i vicešampiona Regionalne A1 lige VK “Valis”, poboljšanje infrastrukturnih uslova je od krucijalnog značaja za klubove koji se bave vodenim sportovima u našem gradu.

“Imamo dva kluba koja će Valjevo predstavljati ne samo u najvišem rangu takmičenja u državi, nego i u regionalnoj ligi, u kojoj učestvuju vatepolo klubovi iz svih država bivše SFRJ. Takođe, tu je i ideja o rehabilitaciji, u pravom smislu te reči, Sportsko-rekreativnog centra Petnica, koja je krenula na jesen i koja se dalje nastavlja. Suština jeste da se poboljšaju uslovi kroz ugradnju toplotnih pumpi i kroz korišćenje solarne energije, gde možemo pojedinačno preko Vaterpolo saveza, da se angažujemo i apliciramo na više mesta i tako pokušamo da obezbedimo sredstva kako bismo na jesen imali zaista vrhunske uslove ovde. Takvo poboljšanje uslova bi značilo ne samo sportistima, nego i svim građanima”, naglasio je Stojaković.

Dejan-Savic-poeta-SRC-Petnica-6

Razgovor gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, člana Gradskog veća Vladimira Miškovića i predsednika Uprave VK Valis Nebojše Stojakovića / Foto: Valjevska posla

Kako je istakao Željko Ostojić, direktor Ustanove za fizičku kulturu “Valis”, projektom ugradnje toplotnih pumpi i solarnih panela u SRC “Petnica” bi se snizili troškovi upotreba gasa i električne energije.

“Mi smo videli sve nedostatke kojibi u nekom realnom roku mogli da se izvedu, samim tim znamo da je voda u zimskim uslovima nešto hladnija od optimuma, pa smo na osnovu idejnog rešenja uradili projekat za izvođenje toplotnih pumpi, koji bi na četvorogodišnjem nivou isplatio troškove gasa, koje grad donira, i troškove struje. Toplotne pumpe su prvi korak ka takvim uslovima da u svako doba dana u zimskom periodu voda u bazenu pod balonom ima temperaturu 28 stepeni. Gde god se bude pojavila opcija, mi ćemo sa tim projektom konkurisati”, rekao je Ostojić.

Zeljko-Ostojic

Željko Ostojić, direktor UFK “Valis” / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.