Premijera dokumentarnog filma Valjevca Ivana Marjanovića “Vitre života”

Dokumentarni film “Vitre življenja” našeg Valjevca Ivana Marjanovića, inače najpoznatijeg navijača srpske košarkaške reprezanticije (AKA “Valjevac do Tokija”), biće premijerno prikazan 1. decembra 2023. godine u u Domu kulture Dolsko u Sloveniji (Opština Dol pri Ljubljani), gde Marjanović živi poslednjih šesnaest godina. Marjanoviću je ovo 3 dokumetarni film u kojem potpisije režiju, montažu, kameru i scenario i u kojem je potvrdio svoj veliki talenat, ali i da, pored košarke, ima još jednu veliku ljubav.

Vitre življenja -Dokumentarni film Ivana Marjanovića

Reditelj Ivan Marjanović u svom novom dokumentarnom filmu “Vitre življenja” otkriva životni put devedesetdvogodišnje Tončke Jemec iz Petelinja, Slovenija. Tokom dve godine, koliko je rađeno na filmu, zabeležio je mnoge trenutke iz svakodnevnog života ove bake posebno istakavši njenu veliku ljubav prema pletenju korpi od vrbe.

Vitre življenja - Ivan Marjanović (1)

Sa snimanja dokumentarnog filma “Vitre življenja” Ivana Marjanovića / Arhiva: Ivan Marjanović

“Konačno je posle 2 godine snimanja moj novi dokumentarni film ugledao svetlost dana! U filmu je prikazan život bake Tončke Jemec (92 godine) koja od rane mladosti plete korpe. Dobitnica je svih mogućih priznanja u o blasti ručnog rada i rukotvorina, jedan od svojih proizvoda poklonila je i Papi Janezu Pavlu II kada je bila u Vatikanu. Uspeo sam da prikažem ceo postupak izrade korpi, od rezanja vrbe u martu mesecu, preko svih sledećih postupaka, do izrade korpi u zimu. Usput je prikazan i život bake koja, uprkos 92 godine starosti, ide u štalu i vodi brigu o svojoj kravi, pravi aranžmane od cveća, peva, radi oko kuće, uživa u svojoj bašti. Za sve ove godine je, pre svega, sačuvala tradiciju pletenja korpi od pruća. Svoje znanje je prenosila na mlađe generacije, prezentujući i pokazivajući svoje znanje po osnovnim školama. Tončka je napisala i dve knjige, a njene rukotvorine bile su izložene diljem Slovenije, ali i u Japanu i Los Anđelesu. Nagrađena je i priznajem Počasne građanke Opštine Dol pri Ljubljani. Opština je i sama prepoznala moj projekat i gospodin Željko Savič, predsednik Opštine, veoma je zahvalan jer nam je uspeo ovakav poduhvat”, kazao je Ivan Marjanović u susret premijeri filma.

Tončka Jemec - Ivan Marjanović dokumentarni film Vitre života (2)

Foto: Ivan Marjanović

Marjanović ističe da je ovaj film bio najveći i najzahtevniji projekat na kojem je radio.

“Snimati 2 godine, kroz sva četiri godišnja doba i arhivirati ovakvu priču je neprecenjivo! Veoma sam zadovoljan i ponosan da sam u vreme kada pogrešne stvari radimo sa rukama, mislim na mobilne telefone i tablete, predstavio jedan zanat koji je u poodmakloj fazi izumiranja i gde je lepo prikazano šta znače “zlatne ruke”. Energija i veselje, do života koje mi je ova baka prikazala kroz objektiv, njen humor je nešto što se ne zaboravlja. Čast mi je bila da sam bio deo ove priče i da sam sve to doživeo. Na kraju filma je Tončka rekla: “Znaš, ceo život sam htela biti glumica, i to je moja neispunjena želja”. To govori da je Tončka tokom snimanja, živela svoj život, nije se obazirala na kameru, samim tim nije ni svesna da je 1. decembra u Domu kulture Dolsko čeka veliko iznenađenje!

Vitre življenja - Ivan Marjanović (3)

Tončka Jemec / Foto: Ivan Marjanović

Ivan Marjanović je pre nekoliko godina otvoriuo Studio M4, potpisao je do sada 3 dokumentarna filma. Kliničkom centru Ljubljana poklonio je 7 edukacijskih filmova. Valjevskoj “Toplani” poklonio je promo video i 50-ak fotografija koje su objavljene na zvaničanom sajtu tog javnog preduzeća.

Vitre življenja - Ivan Marjanović (2)

Tončkine ručno ispletene korpe od pruća / Foto: Ivan Marjanović

Trejler dokumentarnog film “Vitre življenja” može se pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Opštine Dol pri Ljubljani:

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.