Preporuke Nacionalnog programa podrške dojenju

U Domu zdravlja Valjevo, povodom Svetske nedelje dojenja, održan je stručni sastanak predstavnika službi Ginekologije, Pedijatrije i Patronaže domova zdravlja Kolubarskog okruga. Na ovom sastanku je zajednički tim opšte bolnice Valjevo i Doma zdravlja Valjevo kolegama preneo Preporuke „Nacionalnog programa podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta“.

DZ Valjevo

Oni su prošli edukaciju u klinici „Narodni front“, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i UNICEF-a. Čine ga zdravstveni radnici koji svakodnevno brinu o zdravlju majke i deteta: ginekolozi, neonatolozi, pedijatri, babice i patronažne sestre. Najznačajnija novina ovog programa je preporuka da odmah posle porođaja treba uspostaviti kontakt „koža na kožu“ majke i bebe, kao i da porodilja i beba treba da provode sve vreme zajedno u sobi.

Dr Ivana Rakić, ginekolog Doma zdravlja, objasnila je njihovu ulogu u podsticanju dojenja i značaj kontakta „koža na kožu“ odmah po porođaju: „Ginekolozi treba da ohrabre žene pre porođaja: da im pričaju o koristima dojenja, objasne šta treba da rade i da je majčino mleko najbolja hrana za bebe, a po porođaju treba da im obezbede, ako je to moguće, kontakt „koža na kožu“ od prvog sata. Kontakt „koža na kožu“ se uspostavlja tako što se beba odmah po rođenju, dok je još gola, spusti mami na grudi, beba se pokrije i stavi kapica na glavu i ostavi se u tom položaju neko vreme. Taj kontakt je mnogo važan jer se smanjuje stres novorođenčeta, povećava mu se telesna temperatura, smanjuje se glikemija, uspostavi se pravilan rad srca i disanje, odnosno potpuna ravnoteža. Razmenjuju se prve bakterije između majke i deteta, što je takođe bitno.“

DZ Valjevo

U Porodilištu Opšte bolnice Valjevo pripremaju se velike promene za buduće porodilje, najavila je dr Dragica Dimitrijević, šef Neonatološkog odseka: „Kada se završi rekonstrukcija i opremanje Porodilišta i kada primenimo sve preporuke koje smo dobili u Beogradu, porodilje će praktično biti kao kod svoje kuće, a osoblje će biti tu da im pomogne. Prva promena je kontakt „koža na kožu“, gde se beba odmah, još dok se ne preseče pupčanik, stavlja na mamine grudi. Taj prvi kontakt bi trebalo da traje sat vremena. Naravno, podrazumeva se da su mama i beba dobro posle porođaja, da nije bilo problema. Posle toga se beba pregleda na Neonatologiji par sati i prelazi u sobu sa mamom i taj koncept se zove „ruming in“. Praktično, mama bi trebalo da radi sve oko bebe, a naše osoblje je tu da je obuči i pomogne da se što pre i bolje uspostavi dojenje. Odnosno – ono što Patronaža radi kod kuće, mi ćemo preneti u Porodilište. Probali smo ovakav koncept, započeli, ali će potpuno zaživeti kada uradimo dvokrevetne sobe, kupatilo za svaku sobu itd. Nećemo insistirati na ovim promenama, sve ćemo polako raditi i sve mora biti bezbedno za mame i bebe i za osoblje Porodilišta. Ipak smo svi navikli na drugačiji način rada.“

Prema Kalendaru zdravlja prva nedelja avgusta je svetska nedelja dojenja, dok je nacionalna u prvoj sedmici oktobra i obično se poklapa sa Dečjom nedeljom. Njihovo obeležavanje predstavlja promociju dojenja i podršku majkama da se opredelje za ovaj vid ishrane novorođenčeta, kaže patronažna sestra Slavica Filipović, koja preko decenije vodi Školu za trudnice i roditeljstvo i dodaje:

„Za pravilan rast i razvoj dece izuzetno je važna prirodna ishrana, odnosno majčino mleko. Minimalno bi to trebalo da bude šest meseci, posle čega počinje dohrana nemlečnim namirnicama, a poželjno je godinu dana. Suština je da majka bude motivisana za dojenje, u čemu je vrlo značajna podrška zdravstvenih profesionalaca, pogotovo u pretporođajnoj pripremi. Tu pripremu radimo kroz funkcionisanje Dispanzera za žene, Polivalentne patronažne službe, Školu za trudnice i roditeljstvo, Psihofizičku pripremu trudnica, a kasnije u Porodilištu, gde je vrlo bitan prvi kontakt majke s bebom. Kroz sve te pripreme govorimo i o načinu uspostavljanja laktacije, o tehnikama laktacije, pravilnom postavljanju deteta itd. Na praktičnim vežbama tokom edukacije u Beogradu videli smo da se kontakt „koža na kožu“ radi u visokom procentu, što smo kroz prezentacije i kratke filmove preneli i kolegama.

DZ Valjevo

Svetska nedelja dojenja se obeležava u preko 170 država, kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.