Preporuke Službe hitne pomoći za vrele avgustovske dane

Načelnica Službe hitne medicinske pomoći sa transportom dr Jelena Rajevac, specijalista urgentne medicine, kaže da su se sugrađani već prilično navikli na visoke temperature, tako da obim posla nije povećan, kao što je to bio slučaj početkom leta. I dalje su problem kolapsi na javnim mestima, ali je to znatno manje nego u junu i julu.

Dom zdravlja Valjevo

-Kolapsi su posledica nedovoljnog unosa tečnosti i pada pritiska. Redovnim obrocima i unošenjem više tečnosti ove neprijatnosti možemo izbeći. Stalni savet i apel je da hronični bolesnici redovno uzimaju svoju terapiju. Ukoliko imaju tegobe treba da se jave svom lekaru, ako smatraju da su životno ugroženi mogu se javiti na telefon Hitne pomoći 194. Možemo im dati savet ili, kada naš dispečer proceni da je neophodno, izaći sa vozilom i medicinskom ekipom na lice mesta. Zato još jednom ponavljamo apel da sugrađani saslušaju naše lekare jer mi smo tim profesionalaca, koji neće odbiti intervenciju kod stanja pri kojima su pacijenti životno ugroženi, ali mora postojati zdravstvena kultura i razumevanje da intervencija Hitne pomoći nije uvek neophodna. Na taj način naše ekipe ostaju na raspolaganju za druge, urgentnije slučajeve. To su sve specijalisti urgentne medicine koji duži niz godina rade u ovoj službi, koji vrhunski znaju svoj posao, tako da treba slušati njihove savete.

Dom zdravlja Valjevo

U letnjem periodu, pri velikim vrućinama, kod hroničnih bolesnika najčešće se od tegoba javlja povišen krvni pritisak.

-Takođe, kod pacijenata koji se leče od hronične opstruktivne bolesti pluća i astme češća su gušenja. Često im ne pomaže dodatna inhalacija tako da izlazimo u kućnu posetu i dajemo im ampularnu terapiju. Zbog neadekvatne upotrebe klima uređaja javljaju se sugrađani sa bolovima u mišićima, leđima i vratu, a zbog konzumiranja previše rashlađenih gaziranih pića javljaju se bolovi u grlu, što se zbrinjava na našim odeljenjima opšte medicine i pedijatrije.

Preporuka dr Rajevac je da se ne unose previše rashlađeni napici, naprotiv – bolje je da budu na sobnoj temperaturi, čak i mlake supe i čajevi. Osim toga, ishrana ne treba da bude obilna, bolje više manjih obroka, uz dosta povrća i voća, a da se masna, slana i začinjena hrana ostavi za zimski period. Svakako, ishrana treba da bude redovna i dr Rajevac ne preporučuje preskakanje obroka i dijete jer mogu dovesti do pada šećera u krvi i do kolapsa. Provoditi vreme u hladovini koliko god je moguće, ne izlagati se mnogo suncu zbog povišenih indeksa zračenja, pogotovo usred dana, nositi šešire – sve su to dobro poznate preporuke za vrele dane.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.