Preventivom protiv COVID-19

Udruženje Anđeli čuvari u saradnji sa dobrotvornom organizacijom Operimo ruke – otvorimo srce, darovalo je osnovnim školama iz valjevskog kraja dispenzere sa dozatorima za dezinfekciju ruku i higijenske zaštitne maske za decu.

Prema rečima Vesne Lazić, predsednice Udruženja “Anđeli čuvari” iz Valjeva, zahvaljujući saradnji sa dobrotvornom organizacijom Operimo ruke – otvorimo srce, koju zastupa Darko Pavić, poklonili su dispenzere za dezinfekciju ruku i dečje zaštitne maske osnovnim školama na seoskom području.

Od početka pandemije COVID-a 19 skupa su ostvarili više humanitarnih akcija i upućivali neophodnu pomoć brojnim organizacijama, počev od Bolnice do ugroženih stanovnika. Obzirom na tesnu saradnu, pomoć u vidu zaštitnih maski za decu i dispenzera za dezinfekciju ruku dobili su i mališani u Kreativnoj radionici Pinokio u Valjevu, i mališani su veoma brzo i rado prihvatili upotrebu ovih uređaja, naglašava  predsednice Udruženja Anđeli čuvari, Vesna Lazić.

“Sada imamo 14 dispenzera za bezdodirnu dezinfekciju ruku i  zaštitne maske za decu. Obzirom da sada nemamo za sve osnovne škole, to će biti sledeći put, tako da ćemo sada donirati svim osnovnim školama na seoskom području, uključujući izdvojeno odeljenje u Leliću jer imaju veliki broj učenika. Takođe, četiri aparata ćemo uputiti humanitarnoj organizaciji u Nišu, za tamošnje škole. U planu je nastavak akcije, najverovatnije za vrtiće i škole na području našeg grada. Potrudićemo se da dozatori budu veće zapremine. Ovi uređaji su veoma funkcionalni jer korisnici bez dodira ostvaruju dezinfekciju ruku”.

Dispenzere za dezinfekciju ruku i zaštitne maske za decu uručene su direktorima osnovnih škola Ilija Birčanin sa Stava, gde su upravo 20. maja obeležavali i Dan škole. Zatim, osnovne škole Zdravko Jovanović u Poćuti, Dragoljub Ilić u Dračiću, Miloš Marković u Donjim Leskovicama, uključujući i izdvojeno odeljenje u Leliću, kao i škole Sveti Sava u Popučkama, Stevan Filipović u Divcima, Prota Matija Nenadović u Brankovini i Milovan Glišić u Valjevskoj Kamenici.

DRAGOCENI DAROVI

Dirktori daju zajedničku ocenu da je ovakav vid pomoći dragocen za svaku školu. Osnovnu školu Zdravko Jovanović u Poćuti pohađa 75 učenika u svih osam razreda, napominje direktor Vladan Vujić.

“Nismo imali problema, ni bolesnih učenika. Trudimo se da nabavimo sve što je potrebno, ali ovo je divna donacija, zaista će nam koristiti. Nama je najbitnije da sačuvamo zdravlje kolektiva, a prevashodno zdravlje učenika”.

Direktorka Osnovne škole Milovan Glišić iz Valjevske Kamenice, Danijela Marković, izražava izuzetnu zahvalnost Vesni Lazić, predsednici Udruženja Anđeli čuvari, radi humanitarne akcije koju je priredila za škole sa seoskog područja.

“Ova donacija će nam mnogo značiti i pored ustaljenog načina obavljanja dezinfekcije ruku u našoj školi. Svakako će nam taj proces olakšati, a mislim da će biti primamljivije posebno dečici zbog zanimljivog načina samog procesa upotrebe. U školi imamo 148 učenika, tako da nam mnogo znači i pomoć u vidu zaštitnih maski, iako ih učenici donose od svoje kuće, ali važno je da ih imamo i u školi jer se događa da ih mališani zaborave”.

Nevenka Vasić, direktorka Osnovne škole Miloš Marković takođe naglašava da su dispenzeri za dezinfekciju ruku i higijenske zaštitne maske veoma vredna donacija prvenstveno za 92 učenika koja pohađaju školu u Donjim Leskovicama.

“Sve donacije koje škola dobije su dobro došle, posebno u ovom periodu kada su budžetom svakoj školi uskraćena sredstva. Svaka pomoć je dobro došla, tako da ovi aparati i maske, mnogo znače”.

Osnovnu školu Stevan Filipović u Divcima pohađa 96 učenika, napominje direktorka, Gordana Terzić, pri tome napominjući da je svakodnevna dodatna dezinfekcija, veliki trošak.

“U današnje vreme svaka donacija, posebno vezana za aktuelnu epidemiološku situaciju, je jako značajna. Svako dezinfekciono sredstvo, maske za decu, sve to dobro dođe jer se trudimo da olakšamo i roditeljima. Stvarno mnogo hvala Udruženju Anđeli čuvari što je ovo organizovano. Svakodnevna dodatna dezinfekcija je veliki posao kojim se bavimo, ali je i veliki trošak. Ali, trudimo se da očuvamo zdravlje i zposlenih i učenika.” 

Poznato je da je preventiva pola zdravlja. Tim pre u vreme pandemije  higijena ruku smanjuje šanse za prenos ne samo virusa Covid 19, već brojnih i  različitih bolesti. Pri tome posebno treba misliti na mališane. Zbog toga donacija u vidu bezkontaktnog dispenzera za dezinfekciju ruku, čija je upotreba jednostavna i zanimljiva, kao i higijenske zaštitne maske u veličinama za decu, dobijaju dodatnu vrednost, posebno za male školarce.

I naravno, da li je uopšte više neophodno napominjati opšte pravilo za sve generacije da su dezinfekcija ruku, nošenje zaštitne maske i držanje fizičkog odstojanja, prva preventiva protiv virusa?

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.