UKIDAJU SE OGRANIČENJA PUTOVANJA ZA REVAKCINISANE: Savet EU usvojio najnoviju preporuku!

Savet Evropske unije usvojio je preporuku Evropske komisije o otvaranju granica za vakcinisane građane i olakšice za ulazak građana trećih zemalja.

Dom zdravlja Valjevo

 

Od sutra će biti dozvoljena putovanja građana trećih država u Evropsku uniju, ukoliko su primili Fajzer, Astrazeneku, Džonson i Džonson ili Modernu.  Kada je reč o kineskoj Sinofarm i ruskoj Sputnjik V, države će same odlučivati da li će prihvatiti ljude vakcinisane tim vakcinama. Kipar je već dodao Sinofarm na listu i ta odluka važi od petka.

Zemlje članice trebalo bi da podignu restrikcije na neesencijelna putovanja za građane trećih zemlja koji su primili poslednju proporučenu dozu vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove najmanje 14 dana pred dolaska. Zemlje članice mogu da ukinu restrikcije i za putnike koji su najmanje 14 dana pre ulaska primili preporučene doze vakcina koje je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu upotrebu“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Da bi se ukinula ograničenja za nesencijalna putovanja za određenu treću zemlju u celini, prema novim pravilima, privatljiv broj slučajeva Kovid-19 na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75.

Napredak u vakcinaciji stanovništva protiv virusa takođe je preporučen kao kriterijum za stavljanje treće zemlje na “zelenu listu” za putovanja u EU. I dalje će se primenjivati kriterijumi koji podrazumevaju stabilan ili opadajući trend broja novih slučajeva, broj izvršenih testova, stopu pozitivnosti od 4 odsto među svim sprovedenim testovima, ukupan odgovor na Kovid-19 u zemlji i pouzdanost dostupnih informacije.

Savet EU preporučio je zemljama članicama da bi do usvajanja uredbe o priznavanju digitalnih zelenih sertifikata trebalo da budu u mogućnosti da “prihvate sertifikate trećih zemalja koji sadrže bar minimum podataka”, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i uzimajući u obzir potrebu da mogu da provere autentičnost, validnost i integritet sertifikata.

Savet EU poziva države članice treba da usvoje hitna, privremena ograničenja za sva putovanja u EU koja ne bi trebalo da se odnose na građane EU, one se trajnim boravkom u zemljma EU i kategorije odrđene putnika, koji bi ipak trebalo da budu podvrgnuti odgovarajućem ispitivanju i merama u karantinu, čak i ako su potpuno vakcinisani.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.