PRIMER LOKALNE SOLIDARNOSTI!

NA 15. JUBILARNOJ AKCIJI DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U RESTORANU „PLATANI“ DANAS PRIKUPLJENO 87 JEDINICA KRVI – PRIMER LOKALNE SOLIDARNOSTI!

1688487552494

Crveni krst Valjevo organizovao je danas 36. akciju dobrovoljnog davanja krvi ove godine, što je tačno polovina od planiranih akcija za ovu godinu. Ovo je ujedno bila i 15. jubilarna akcija u restoranu „Platani“, na koju se odazvalo 95 naših sugrađana, a krv je dalo njih 87. Braća Lazić, vlasnici restorana „Platani“, od 2012. godine organizuju ove akcije, a jedan od inicijatora, ujedno i promoter, bard srpskog glumišta Petar Božović, prisustvovao je i ovoj jubilarnoj akciji. Upitan šta ga je motivisalo da promoviše ovaj vid akcija, kaže da je to u suštini stvar vaspitanja, a akcije u Valjevu inspirisane su akcijama koje su krenule u čuvenoj Nešinoj kafani u Žarkovu.

1688487552478

„To je sjajna kafana, velike porciije, skoro kao u „Platanima“. Jednog dana kažu „dobro, bre, ljudi, samo jedemo, pijemo, hajmo nešto da uradimo“. I tako krenu da rade akciju davanja krvi. Uključi se svako ko želi, a u svakom čoveku postoji dobrota i potreba za davanjem. To samo treba neko da inicira, da podseti na razne božje zakone. Tako sam ja voleći Valjevo naišao na jedan sjajan ambijent i još sjajnije ljude koji su ovde prisutni i koji to rade, evo već 12 godina. Sami vidite gde i kako živimo. Bez druženja, bez pomoći jednih drugima nema nam opstanka! Možemo se mi svađati kao porodica, ali moramo biti zajedno kada je u pitanju krv. Uostalom, Valjevo, nažalost, sa celom Srbijom, ima istoriju i tradiciju davanja krvi i to onda kada je bilo najteže i najsudbonosnije. Lepo je, još lepše, ne zaboraviti one koji su dali svoju krv i živote da u izobilju i ovoj lepoti damo krv za nekoga kome je potrebno, a potrebno je ljudima“, poručio je Božović izrazivši zahvalnost svima koji su se odazvali ovoj akciji, a posebno domaćinima!

1688487552471

Jedan od vlasnika restorana „Platani“ Slobodan Lazić podseća da su sa organizacijom ovih akcija počeli 2012. godine, a na to odlučili polazeći od činjenice da je krv svima potrebna.

„Ovo je jubilarna, 15. akcija doborovoljnog davanja krvi. Ove godine smo rešili, zbog situacije koja se desila pre dva meseca, da organizujemo treću, vanrednu akciju dobrovoljnog davanja. Nadam se da će današnja akcija, kao i sve do sada, biti uspešna i da će se pojaviti puno davalaca krvi. Spremili smo davaocima pojačanu ishranu i poklone u saradnji sa Crvenim krstom Valjevo. Oni nam godinama pomažu u organizaciji ovih akcija koje ne bi bile na ovom nivou da nije njih“, naglasio je Slobodan Lazić.

1688479616458

Po podacima koje je izneo sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić, za proteklih 14 akcija, za ovih 11 godina koliko ovaj humanitarni podvig braće Slobodana i Mijodraga Lazića traje, prikupljeno je 1.531 jedinica, što je preko 109 jedinica krvi po akciji i preko 150 jedinica krvi po godini.

1688479616444

„Ova akcija predstavlja jedan izuzetan gest korporativne filantropije kako se to danas kaže, odnosno društvene odgovornosti, a ja bih rekao da je to najbolji iskaz jedne lokalne solidarnosti i jedan vanserijski gest humanosti jer potrebni su nam ljudi koji razumeju koliko je važno prikupiti jedinice krvi bez kojih je nemoguće organizovati bilo koju operaciju. Braća Lazić su pravi ambasadori humanosti i oni su razumeli da kafana može biti zbirno mesto ne samo dogovora, poslova , razgovora, nego i humanosti, a sve to na ideju našeg proslavljenog glumca Petra Božovića koji je promoter i 15. jubilarne akcije“, poručio je Tomić i dodao da u Crvenom krstu Valjevo od početka godine beleže rast od skoro 10%.

1688487552486

„U odnosu na prošlu godinu prikupili smo nekih stotinak jedinica više, a na svim akcijama Crvenog krsta Valjevo prikupljeno je 1.554 jedinice do ove akcije, preko 1.700 sugrađana se odazvalo. Očekujemo da i ova akcija bude uspešna, ali još više očekujemo da ona bude pravi stimulans za sve ljude da se prvo oslonimo na sebe, na svoje komšije, sugrađane, i onda će nam svima biti bolje“, istakao je Tomić.

Institut za transfuziju krvi Srbije nadležan je za prikupljanje krvi u Kolubarskom okrugu, između ostalog i u Valjevu. Kako otkriva Mile Mašković iz Instituta, akcije iz godine u godinu idu sve bolje, procenat prikupljenih jedinica je sve veći, konkretno za 10% veći u odnosu na prošlu godinu, što je, po njegovim rečima jako dobro.

„Ovo je treći put ove godine da organizujemo akciju baš ovde u restoranu i zahvalio bih vlasnicima restorana, Crvenom krstu i svim ljudima koji se odazivaju na ovakve akcije koje su itekako bitne zbog prikuljanja jedinica krvi i snabdevanja krvi cele Srbije. Što se tiče zaliha krvi, kada krene letnji period, odmori, te zalihe su uvek niže nego što bi trebalo da budu i zato apelujemo na građane da dođu da daju krv. Mi svakog utorka od 9 do 15 sati imamo akcije u Crvenom krstu Valjevo i ovim putem pozivamo Valjevce da se odazovu jer je to značajno za snabdevanje“, apelovao je Mašković.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.