Priznanja za višestruke davaoce krvi

Valjevski Crveni krst dodelio je priznanja davaocima krvi koji su u protekle tri godine krv dali 50, 75 i 100 puta. Dodela plaketa za 68 naših humanih sugrađana, među kojima su i dve žene, upriličena je u skupštinskoj sali grada Valjeva, nakon čega je za dobitnike organizovan prijem i koktel. Dodela plaketa izostala je protekle tri godine zbog epidemije korona virusa, a zahvaljujući humanosti svojih sugrađana, naš grad je ove godine, za letnju i zimsku kampanju dobrovoljnog davanja krvi, treći put uzastopno dobio Dijamantsku plaketu “Šampion solidarnosti”, što je najveće priznanje koje dodeljuje Institut za transfuziju krvi Srbije.

Dobrovoljni-davaoci-krvi

Sa dodele priznanja najvećim dobrovoljnim davaocvima krvi / Foto: Grad Valjevo

Dr Milutin Mihajlović, potpredsednik Crvenog krsta Srbije i predsednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Srbije i predsednik Crvenog krsta Valjevo naglasio je da mu je posebno drago što je Valjevo ostalo i dalje sredina koja prednjači u ovoj humanoj delatnosti.

“Svi smo svedoci da smo 2018. godine imali rekonstrukciju Transfuziloške službe, pa davaoci nisu više bili u prilici da svakodnevno dolaze u valjevsku bolnicu da daju krv, već jednom nedeljno u valjevski Crveni krst, ili na akcijama po kalendaru koji je određen. Sve to nije sprečilo naše humane sugrađane da i dalje nastave ovu humanu aktivnost. Zaista su spasili veliki broj života. I dalje možemo biti spokojni zbog takvih ljudi, jer će ljudi kojima je krv potrebna za lečenje, krv dobiti u pravom trenutku”, kazao je dr Milutin Mihajlović.

Dobrovoljni-davaoci-krvi-Aleksandar-Tomic-i-Milutin-Mihajlovic-1

Predsednik Crvenog krsta Valjevo dr Milutin Mihajlović (desno) i Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta / Foto: Grad Valjevo

Alaksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo, istakao je da su dodeljena priznanja postala simbol za ljude koji su pokazali i pokazuju da im je humanost iznad svega, koji nesebično daju sebe da bi tuđe spasili živote. On je rekao da je Crveni krst ove godine priredio 72 akcije dobrovoljnog davanja krvi, da je prikupljeno 2.857 prikupljenih jedinica ove dragocene tečnostio koja nema alternativu, kao i da je više od 3.100 sugrađana iskazalo dobru volju da da krv.

“Nadamo se da ćemo naredne godine biti još uspešniji. Ove godine smo treći put uzastopno osvojili najviše priznanje Instituta za transfuziju krvi Srbije – Dijamantsku plaketu za letnju i zimsku kampanju dobrovoljnog davanja krvi. Možemo da budemo prezadovoljni i da pokušamo da zadržimo ovaj visok nivo, a zašto da Valjevci ne iskorače još malo i da budu još uspešniji. Sada smo u konkurenciji 44 grada i opštine među najhumanijim sredinama”, naglasio je Tomić.

Dobrovoljni-davaoci-krvi-plakete

Foto: Grad Valjevo

Među 68 naših sugrađana koji su dobili plakete kao najveći dobrovoljni davaoci krvi su i dve naše sugrađanke. Stana Stefanović krv je dala više od 100 puta, što je izuzetno retko kod žena, dok je Simka Marković dala krv više od 50 puta.

Mladen Simović, sekretar Skupštine grada zahvalio se u ime grada Valjeva dobitnicima priznanja za iskazanu humanost, rekavši da su dela ovih naših sugrađana velika i da su nam svima dali domaći zadatak iz humanosti.

Dobrovoljni-davaoci-krvi-PLAKETA

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.