U okviru projekta “Zelena Srbija” posađeno 20 sadnica javora i lipe u parku Vidrak

U parku Vidrak juče je zasađeno 20 sadnica javora i lipe. Akcija sađenja realizovana je od strane Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije “SRBATOM”, u saradnji sa Gradom Valjevom i kompanijom Color Media Communications, a u okviru projekta “Zelena Srbija”. Projekat “Zelena Srbija” sprovodi se već 3 godine u gradovima i opštinama širom naše zemlje, a Valjevo se akciji priključilo kao 29. grad po redu. Cilj projekta je zaštita životne sredine, podizanje svesti o značaju ozelenjavanja i pošumljavanja i doprinos čistijem vazduhu. Projekat je do sada realizovan u saradnji sa brojnim ambasadama, a podršku akciji sadnje sadnica javora i lipe u parku Vidrak u Valjevu pružila je Ambasada Maroka u Srbiji.

“SRBATOM” projektom “Zelena Srbija” nastoji da unapredi kvalitet životne sredine i da utiče na zdravlje ljudi pošumljavanjem i ozelenjavanjem, koji čine primarne faktor za poboljšanje kvaliteta našeg okruženja. Povezivanjem državnih institucija i lokalnih samouprava, kroz niz ekoloških aktivnosti, “SRBATOM” daje primer brige o prirodi, očuvanja očuvanje životne i zaštite zdravlja građana.

“Fantastično je što su lokalne samouprave prepoznale ovakvu vrstu akcije kao nešto što je idealno da se promoviše ono što je nama zapostavljeno, a to je da se pobrinemo i za zelenilo i prirodu koja nas okružuje. Želja nam je da ovaj projekat nastavimo dalje da sprovodimo, s obzirom na to da imamo velika interesovanja i drugih gradova po Srbiji. Zahvaljujemo još jednom gradu Valjevu na ukazanoj prilici da budemo ovde, nadam se najboljoj mogućoj saradnji u narednom periodu i da ova stvar zaista zaživi na pravi mogući način”, kazao je Peđa Ivanović iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije “SRBATOM” .

Sadnja-drveca-u-parku-Vidrak

S leva nadesno: Dragutin Kuzmanović – direktor “Agrorazvoja”, Peđa Ivanović – “SRBATOM” i inž. šumarstva Đorđe Čolić / Foto: Grad Valjevo

Ispred grada Valjeva, akciji sađenja prisustvovao je Dragutin Kuzmanović, direktor JP “Agrorazvoj – valjevske doline”, koje gazduje šumama i parkovima na teritoriji našeg grada.

“Ovo je već druga akcija kod nas u Valjevu. Prošle godine smo posadili sadnice crnog bora na Divčibarama, danas se sade nove sandice lipe i javora. Cilj projekta je pošumljavanje i ozelenjavanje svih lokalnih samouprava u našoj Republici, tako da “Agrorazvoj” i Grad Valjevo podržavaju ovu akciju. Znate i sami da smo mi uspeli samo u toku ove godine da posadimo 173 stabla novih sadnica u Parku Pećina, tako da sve akcije koje su vezane za pošumljavanje i ozelenjavanje našeg grada, mi apsolutno podržavamo”, istakao je Dragutin Kuzmanović.

Sadnja-drveca-u-parku-Vidrak-3

Zasađene sadnice u parku Vidrak / Foto: Grad Valjevo

Đorđe Čolić, inženjer šumarstva u JP “Agrorazvoj-valjevske doline” objasnio je zbog čega su zasađene sadnice javora i lipe.

“Mi smo sa Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije dogovorili određenu vrstu autohtonih lišćara, školovanih sadnica i to su sadnice lipe, koje su svojim dimenzijama i svojom morfologijom stvarno kvalitetne, kao i dekorativne sadnice javora, koje imaju i dekorativnu krošnju i boju lišća. Nadamo se nastavku saradnje i još većem broju sadnica”, kazao je Đorđe Čolić.

Sadnja-drveca-u-parku-Vidrak-4

Zasađene sadnice u parku Vidrak / Foto: Grad Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.