Probni ispiti za male maturante 9. i 10. aprila

Zbog prelaska na online nastavu, učenici završnog razreda osnovne škole probni maturski ispit polažu iz matematike u petak, 9. aprila, od 13 sati, dok su probni iz maternjeg jezika u subotu, 10. aprila, od 9 do 11 časova, a potom i kombinovani test, čiji je početak planiran za 11 sati i 30 minuta, rekla je na konferenciji za novinare, dr Zorica Jocić, načelnica Školsko uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug.

Takođe, navela je da učenici treba da budu u školi bar 30 minuta pre početka testiranja. Odeljenske starešine će prekontrolisati učeničke knjižice i podeliti im neophodnu dokumentaciju, kao i Obrazac 41 koji sadrži identifikacioni broj. U prostor u kome polažu testove, deca smeju uneti samo neophodan pribor za rad, i u datom prostoru biće do 15 učenika zbog poštovanja svih zdravstvenih i higijenskih mera koje su na snazi. Izrada jednog testa traje maksimalno 120 minuta, a testovi će biti pregledani u školi i svaki učenik će imati uvid u svoj rezultat, navela je načelnica Jocić.

“Ovaj  završni ispit predstavlja vernu simulaciju završnog ispita, po svim procedurama i po svemu onome što će škole raditi i učenici i svi oni koji učestvuju u tom procesu, za završni ispit. Dakle, biće isprobane sve procedure, i pre i tokom, a i posle ispita.”

Pored toga, navodi načelnica Jocić, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Zavodom  za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je pripremilo ispitni materijal, koji su školske uprave preuzele i odmah ga distribuirale direktorima osnovnih škola na području i Kolubarskog i Mačvanskog okruga, tako da su, od 31. marta, oni odgovorni za testove ovogodišnjeg zavrnog ispita. Tim povodom održavaju kontinuiran kontakt sa svim školama.

“U školama je sve spremno. Što se Ministarstva tiče, školama je podeljen materijal, a taj materijal sadrži kompletna uputstva kako se realizuje probni završni ispit, a pored toga dostavljeno je i video uputstvo o korišćenju određenih obrazaca,” rekla je dr Zorica Jocić, napominjući da je prvenstveni cilj probnog maturskog testa,  ne samo upoznavanje učenika i nastavnika sa svim procedurama, već i utvrđivanje nivoa stečenih znanja od strane učenika, kako bi tokom preostalog vremena škole mogle da isplaniraju kako da poboljšaju znanje svojih učenika do završnog ispita koji će biti održan 23, 24. i 25. juna.

BROJ SLOBODNIH MESTA U PRVOM RAZREDU SREDNJE

Prema rečima načelnice Jocić, Valjevska gimnazija ima 214 slobodnih mesta, Tehnička škola Valjevo ima 240 slobodnih mesta, najviše, odnosno osam odeljenja. Poljoprivredna, Ekonomska i Medicinska škola u Valjevu imaju po 180 mesta, po šest odeljenja, i Muzička škola ima 24 mesta na dva obrazovna profila, muzički izvođač i muzički saradnik. Tehnička škola Ub ima šest odeljenja, odnosno 180 slobodnih mesta, a Gimnazija ima dva odeljenja, 60, odnosno opština Ub ima ukupno 240 slobodnih mesta.  Lajkovac ima četiri odeljenja, 120 slobodnih mesta. Ljig tri odeljenja i to je 90 mesta. Mionica dva odeljenja, odnosno 60 mesta, kao i Osečina gde, takođe imaju dva odeljenja, odnosno 60 slobodnih mesta za upis učenika u prvi razred srednje škole.

“Dakle, za ceo Kolubarski okrug, po konkursu imamo 1588 slobodnih mesta, a od toga 1445 učenika osmog razreda. Dakle, biće dovoljno slobodnih mesta za svu decu, i da ostane sasvim pristojan broj. Samo je bitno da učenici dobro sagledaju šta žele da upišu i da to dobro i rasporede u odnosu na broj poena koji budu ostvarili u svom šestom, sedmom i osmom razredu i na završnom ispit, pa da procene gde mogu da konkurišu,” rezimira načelnica .

Takođe, napominje da je proces planiranja počeo već od decembra i da su pored svih direktora srednjih škola, u planiranju učestvovali predstavnici svih lokalnih samouprava, zatim Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i Regionalne privredne komore.

SKENING CENTAR ZA KOLUBARSKI OKRUG U VALJEVSKOJ GIMNAZIJI

Resorno Ministarstvo je oformilo skening centre po Srbiji, a za Kolubarski i Mačvanski upravni okrug je u Valjevskoj gimnaziji, rekla je načelnica Jocić.

“Već smo dobili dva nova skenera sa vrlo visokim radnim performansama, dakle ostvaruju veliki broj kopija u minutu. Dalje, odredili smo ko će biti ljudi koji rade u skening centru. To su sveprofesori informatike i tehnike, i kolege iz Školske uprave. Oni će biti operateri na prijemu naterijala i operateri na skeniranju, tako da će u narednom periodu biti isprobana ta brzina skeniranja. U međuvremenu, Gimnaziju je posetio i pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje i vaspitanje, tako da smo na licu mesta videli adekvatnost prostora i svih uslova, i pomoćnik ministra, Milan Pašić je veoma zadovoljan, tako da će testovi završnog za KOlubarskii Mačvanski okrug biti skenirani ovde, u Valjevu.”

UPIS BUDUĆIH PRVAKA

U Školsku 2021/22. godinu biće upisano 1397 učenika u Kolubarskom okrugu, prema podacima iz matičnih službi rođenih, i to je više budućih prvaka za upis, nego li lane. U septembru u prvi razred u Valjevu polazi 753 mališana, u Mionici 102, u Lajkovcu 136, Ljigu 104, u Osečini 74 i Ubu 228.

“Upis dece u prvi razred osnovne škole je poeo 1.aprila. Ove godine se upisuju deca rođena 2014/15. Znači, rođeni od 1. marta 2014. do 1. marta 2015. godine. U skladu saZakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potrebna su četiri dokumenta da bi dete bilo upisano u osnovnuškolu. To je Izvod iz matične knjige rođenih, zatim Potvrda o prebivalištu, Uverenje o izvršenom zdravstvenom pregledu i Potvrda o završenom pripremnom predškolskom programu,” navodi načelnica Jocić.

Sva dokumenta roditelji i zakonski zastupnici neće morati da donose u pisanom obliku, jer je resorno Ministarstvo i Kancelarija za informacionu tehnologiju i upravu, su potpuno digitalizovali ovaj proces, tako da će škole direktno preuzimati dokumenta iz sistema. Jedino, ukoliko je lekarski pregleda obavljen u privatnoj lekarskoj ordinaciji, u tom slučaju je neophodno u školu dostaviti uverenje o obavljenom lekarskom pregledu, u pisanoj formi, naglašava načelnica Školske uprave, Zorica Jocić.

“Samo prijavljivanje i testiranje dece za upis u prvi razred osnovne škole obavlja se preko aplikacije: e zakazivanje upisa i testiranjadece za upis u osnovnu školu.To može svaki roditelj i zakonski zastupnik zakazati. Međutim, vrlo je bitno da kada se zakaže i dođe se u školu po određenom planu koji je napravljen, jer ako se ne otkaže ta usluga, a može 24 sata pre nego zakazanog termina, znači, ako se ne otkaže i ne dođe u školu, u tom slučaju aplikacija neće dozvoliti pristup u narednih 14 dana. U tom slučaju, mora se otići u školu i zakazati novi termin.”

Takođe napominje da je moguć upis dece mlađe od šest i po, odnosno starije od sedam i po godina, ali pod posebnim uslovima i nakon provere spremnosti dece za upis u prvi razred osnovne škole.

Za kraj obraćanja, odgovarajući na postavljena pitanja, načelnica, dr Zorica Jocić, navodi da ukoliko roditelji ili zakonski staratelji nisu zadovoljni i imaju primedbe na proces nastave na daljinu, sve žalbe mogu podneti u sedište Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug.

tekst i foto * Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.