Proglašena lista “Brđanske inicijatve”: “Za život umesto politike i rad umesto priče”

Na izbornom meniju političkih opcija 21. juna, građani Valjeva moći će da glasaju i za GG “BRĐANSKA INICIJATIVA – VALJEVO – VALJEVCI, PRE SVEGA – NEMANJA RADOJIČIĆ”, s obzirom na to da je Gradska izborna komisija danas potvrdila izbornu listu ove grupe građana, koja će na glasačkom listiću biti pod rednim brojem 8.

Nemanja Radojičić, nosilac liste “Brđanska inicijativa – Valjevci pre svega”

Izborna lista “Brđanaca”, čiji je nosilac Nemanja Radojičić, broji 17 kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu, a među njima su, kako kažu, narodni ljudi sa poštovanjem i integritetom u sredinama u kojima žive. Listu ove građanske inicijative svojim potpisima podržalo je 510 građana.

Iz “Brđanske inicijative” kažu da su jako motivisani da naprave promene ne samo na političkoj sceni, već onde gde je značajnije i potrebnije, a to je u životima građana našeg grada.

“Mi nemamo glasačku mašinu kojoj obećavamo radna mesta, nemamo poslušnike i veliki broj visokoobrazovanih odbornika. Samim tim ne pretendujemo na gradske funkcije. Među nama su ostvareni i ozbiljni ljudi, uglavnom zaposleni, domaćini, preduzetnici, umetnici, zemljoradnici. Na nas neće uticati politika “Crvene kule” sa Studentskog trga i sa Andrićevog venca. Mi smo nezavisni i razmišljamo svojom glavom. Naše jedino obećanje je da će se rukovodioci valjevskih preduzeća i ustanova isključivo birati putem konkursa. Uvek ćemo biti protiv privatizacije javnih preduzeća od strane političkih partija”, započinje priču o planu i programu “Brđanaca” za Valjevo nosilac liste Nemanja Radojičić.

“Brđanska” ideja je, kako kaže Radojičić, život umesto politike, i rad umesto priče. Kaže da će redukovati sve investicije koje se finansiraju iz gradskog budžeta i da će tekuće održavanje infrastrukture svesti na minimum.

“Ceo budžet usmerićemo ka subvencijama za poljoprivredu. Posebno ćemo podržati prerađivački deo poljoprivrede kao pandan nekadašnjoj “Srbijanki” i tako smanjiti uticaj izvozničkog lobija na proizvođače. Akcenat ćemo dati otvaranju porodičnih firmi, razvoju preduzetništva, otvaranju naučno-informacionog inkubatora i centra za mlade talente grada Valjeva, posvetićemo se samozapošljavanju i investicijama u postojeća preduzeća na prostoru našeg grada. Novu industrijsku zonu ustupićemo preduzetnicima. Pokrenućemo inicijativu za podizanje internet platforme za praćenje trošenja iz gradske kase i raspolaganja imovinom grada, i ta platforma će svakodnevno biti dostupna građanima. Očekujući rezultate prve godine organizivaćemo 50 nedelja i svaku posvetiti jednoj grani preduzetništva u Valjevu”, precizira Radojičić zalaganja “Brđanske inicijative”.

Prema njegovim rečim, poseban akcenat staviće na uzdizanje Istraživačke stanice “Petnica” na najviši nivo, a što se tiče sporta, zalagaće se za privatizaciju sportskih klubova i usmeravanje novca iz budžeta u školski i omladinski sport.

“Naša inicijativa daće ono najvažnije, drugačiju natalnu politiku, rađanje novih života u gradu, novih ideja i nada, i za rezultat slobodno vreme, kojeg prosečna porodica nema dovoljno da se posveti sebi, potomstvu, prijateljima. To je po našem mišljenju osnovni razlog opšteg nezadovoljstva. E, tu počinje idealan trenutak kada se možemo baviti i uključiti pitanje kulture grada i većeg ulaganja u nju. Kada našim građanima obezbedimo sigurnu egzistenciju koja zavisi od njih samih i kada u tome ostvare višak vremena, koji se zove slobodno vreme, nastupa bolje vreme. Tada dolaze u obzir pravi kulturni i turistički sadržaji umesto onih “na broj i količinu u izveštajima o radu kulturnih i turističkih ustanova” kakve imamo danas”, ističe Radojičić.

Nosilac liste “Brđanska incijativa – Valjevci pre svega” Nemanja Radojičić kaže da problem aerozagađenja u Valjevu jeste veliki, ali da on datira od pre 3 decenije, a ne od pre nekoliko godina kada je o zagađenosti vazduha tek počelo javno da se govori. “Brđanci” su za utvrđivanje uticaja brane “Stubo-Rovni” na aerozagađenje, ali i subvencionisanje alternativnih vidova grejanja u zimskom periodu, kako bi se doprinelo poboljšanju kvaliteta vazduha.

Radojčić isključuje bilo kakve predizborne i posleizborne kombinatorike sa partijama koje su bile učesnice u vlasti i najavljuje da će na konferenciju za novinare podrobnije predstaviti plan i program “Brđanske inicijative” i tim koji predvodi na lokalnim izborima.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.

One comment

  1. Smesno,
    17 nije vecina stoga deco odrastite!
    Postizborna konbinatorika je itekako prisutna te vas tu nema niti ce biti!