Promocija knjige “Kaisa u Beogradu” Branislava Krce Rakića

U nedelju, 12. februara 2023. godine, u 12 časova, Valjevska gimnazija, Udruženje “Valjevski gimnazijalci” i Udruženje valjevskih sportista, organizuju promociju knjige “Kaisa u Beogradu” Branislava Krce Rakića. Reč je o 11. knjizi Valjevca, valjevskog gimnazijalca i šahiste Brane Krce Rakića, poznatog novinara i publiciste koji je 40 godina vodio šahovsku rubriku u Politici Ekspres. Pored autora, o knjizi govore prof. dr Boško Đukanović, akademik Matija Bećković i velemajstor Aleksandar Matanović.

-Крца-Ракић

Branislav Krca Rakić rođen je 1938. godine u Valjevu. U mladosti i gimnazijskim danima intenzivno se družio sa Mikijem Jevremovićem i Matijom Bećkovićem. Studirao je književnost u Beogradu, a potom zakoračio u novinarstvo. Više od tri decenije neprekidno je uređivao šahovsku rubriku u Politici Ekspres, koja se osenjuje kao jedna od najboljih šahovskih rubrika u svetu. U “Ekspresu” je bio zamenik i pomoćnik glavnog urednika. Izveštavao je sa najvećih evropskih svetskih turnira u šahu i pravio intervjue sa brojnom šahovskim velikanima, između ostalog i sa svetskim šampionom Garijem Kasparovim. Majstor FIDE postao je 1987. godine. Takođe je bio jedan od najboljih tekstopisaca u staroj Jugoslaviji. Autor je teksta pesme “Zapevajte pesme stare” Predraga Cuna Gojkovića, a napisao je i tekstove za brojne hitove svog školskog druga Mikija Jevremovića. Udruženje novinara Srbije dodelilo je Branislavu Krci Rakiću 2018. godine nagradu za životno delo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.