PROMOCIJA ROMSKIH PREDUZETNIKA NA SAJMU PRIVREDE SPREG – Potencijali predstavljeni široj zajednici

U cilju unapređenje ekonomske integracije povratnika, Roma i drugih preduzetnika na teritoriji Grada Valjeva, Inkluzivni biznis inkubator je osmislio i u delo sprovodi projekat pod nazivom „Promocija inkluzivnih biznisa za kohezivno okruženje“ koji se realizuje u okviru projekta UNDP-a „Jačanje nacionalnih i lokalnih sistema za podršku delotvornoj društveno-ekonomskoj integraciji povratnika na Zapadnom Balkanu“.

inkluzivni biznis inkubator 1

Ovaj projekat bio je i svojevrsni povod da se na 19. Sajmu privrede Zapadne Srbije SPREG koji je održan u Omni centru Valjevo od 4. do 6. aprila, po prvi put predstave i romski preduzetnici koji su pomenutim projektom obuhvaćeni.

inkluzivni biznis inkubator 2

“U susret 8. aprilu – Svetskom danu Roma, želeli smo da prikažemo uspešne romske preduzetnike, da ih promovišemo, ali i da prikažemo romsku zajednicu u nekom drugom svetlu. Svi ovi preduzetnici posluju godinama i to veoma uspešno, ali nisu još dovoljno poznati okruženju. Mi smo oformili tim od četvoro ljudi koji od decembra prošle godine prati njihovo poslovanje, razgovaraju o izazovima sa kojima se susreću i pokušavaju zajedno da pronađu način da ih prevaziđu. Projekat će trajati do juna i ideje je da ih do tada osnažimo da mogu da nastave samostalno, a cilj nam je i da se podstaknu drugi pripadnici romske populacije da se odvaže i pokrenu neki biznis”, pojasnila je Ljiljana Krstrić iz Inkluzivnog biznis inkubatora.

Od decembra prošle godine, kada je počela realizacija projekta, mapirani su preduzetnici kojima se pruža podrška tokom projekta, što uključuje i promociju njihovih biznisa, aktivnost, proizvoda i potencijala, a kako su ocenili predstavnici iz Inkluzivnog biznis inkubatora, najbolji način za promociju je upravo SPREG sajam.

inkluzivni biznis inkubator SPREG (5)

Priliku da se predstave široj javnosti ne samo grada Valjeva, već i čitavog Kolubarskog okruga, imali su: Zemljoradnička zadruga „Malinari Konjic“ – proizvodnja maline i drugog bobičastog voća, VD „Krofnica“ – Kiosk sa krofnicama i kokicama koji se nalazi na Trgu Desanke Maksimović, SLV Krstić – drumski prevoz tereta i kamena, Frizerski atelje By Goca – frizerske usluge i tretmani kose i „Jakov gradnja“ – izgradnja stambenih i nestambenih jedinica.

inkluzivni biznis inkubator SPREG (4)

Ovo je svojevrsni vid inkluzije romske populacije u širu zajednicu, što je po rečima Ljiljane Krstić iz Inkluzivnog biznis inkubatora od velikog značaja za njihovo poslovanje i ravnopravno uključivanje u tržišnu utakmicu.

inkluzivni biznis inkubator SPREG (3)

„Svako od njih imao je priliku da predstavi ono čime se bavi i da porazgovara sa drugim preduzetnicima. Ovo je jedan vid inkluzije, što je od velike važnosti, jer smatramo da je potrebno raditi na rušenju predsrasuda, kao i na prikazivanju primera dobre prakse ostalim pripadnicima zajednice. Romski preduzetnici ne obavljaju samostalno svoje delatnosti, već se trude da motivišu i uključe druge. Zapošljavanje je jedan od ključnih problema i potrebno je ići korak po korak. Postepeno, postaju prepoznati u svom okruženju, ali bilo je potrebno ispromovisati svoje biznise i šire, a SPREG je dobra prilika za to. Ideja je bila da bar poneki slučajni prolaznik na sajmu, ili pak onaj koji je takođe nešto promovisao, vidi šta to naši preduzetnici rade, kako to rade i da drugima prenesu svoje utiske. Bilo je važno predstaviti sve one, koji vredno rade, trude se i bore pored svih prepreka i diskriminacije sa kojima se svakodnevno suočavaju“, navodi Ljiljana Krstić uz napomenu da su svi preduzetnici koji su predstavili svoj posao na SPREG-u, kroz pomenuti projekta već podržani ili su u procesu dobijanja dodatne podrške za unapređenje poslovanja od strane UNDP-a.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.