iRevolucija predaje Ministarstvu odbrane građansku inicijativu sa 2.208 potpisa za zamenu energenta u Krušiku

Valjevsko udruženje iRevolucija će u utorak, 9. aprila 2024. godine, predati Ministarstvu odbrane u Beogradu građansku inicijativu sa potpisima 2.208 građana Valjeva za zamenu energenta u HK Krušik. Upravo je po prijavi iRevolucije Privredni sud u Valjevu u junu mesecu 2023. godine kaznio HK Krušik zbog prekomernog zagađenja vazduha, ali iz ovog udruženja ukazuju da urpskos tome do danas nije došlo do promene ponašanja HK Krušik. Inače, Krušik je prepoznat kao najveći pojedinačni zagađivač vazduha na teritoriji grada Valjeva i procenjuje se da u zimskom periodu utiče na kvalitet vazduha u iznosu od 20-25%.

iRevolucija - građanska inicijativa Krušik (1)

“iRevolucija je u februaru 2024. godine pokrenula kampanju pod nazivom #50GodinaZnamo, tokom koje je prikupljeno 2.208 potpisa podrške građanskoj inicijativi za zamenu energenta u kompaniji HK Krušik. Ova inicijativa proistekla je iz saznanja iRevolucije o prekomernom emitovanju zagađujućih materija od strane pomenute kompanije tokom perioda od 2018. do 2023. godine. Na osnovu tih saznanja, iRevolucija je 2022. godine podnela prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu, što je rezultiralo kažnjavanjem HK Krušik tokom juna 2023. godine zbog kršenja Zakona o zaštiti životne sredine. Imajući u vidu nedostatak promena u ponašanju HK Krušika, koji je u većinskom vlasništvu Ministarstva odbrane, iRevolucija je uputila zahtev Ministarstvu u vezi sa izradom projektne dokumentacije i početkom implementacije projekta u 2024. godini”, navode iz iRevolucije.

iRevolucija - građanska inicijativa Krušik (2)

Iz iRevolucije napominju da su pripremili obimnu dokumentaciju, uključujući potpise građana Valjeva u štampanoj i elektronskoj formi, koju će Ministarstvu odbrane dostaviti 9. aprila 2024. na pisarnici Ministarstva, a sve to kako bi njihov zahtev bio efikasan.

Nakon predaje građanske iniciajative, kako je najavljeno, održaće konferenciju za medije na kojoj će pružiti sve informacije u vezi sa dosadašnjim aktivnostima udruženja po ovom pitanju i govoriti o važnosti same inicijative, kao i o dosadašnjim naporima u borbi za očuvanje životne sredine.

Prma procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Valjevu svake godine prevremeno umru 242 osobe od posledica aerozagađenja.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.