Promocijom boksa i zajedničkim snagama do cilja

Promocija boksa na Gradskom trgu u Valjevu (foto: valjevskaposla.info)

Promocijom škole boksa i javnim treningom na Gradskom trgu iz Valjeva je krenula akcija 4 zbratimljena bokserska kluba iz Lazarevca, Obrenovca, Aranđelovca i našeg grada. Mlađe generacije uzrasta do 18 godina demonstrirali su u centru Valjeva kako izgleda jedan bokserski trening i pokazali tehniku boksa u parovima i kako se vežba plasiranje udaraca. Pored omasovljenja i podsticaja mladih da se bave boksom, cilj ove akcije je i početak saradnje između valjevskog BK Metalac, lazarevačkog BK Grejtest, obrenovačkog BK Obrenovac i aranđelovačkog BK Šumadija.

Promocija boksa na Gradskom trgu u Valjevu (foto: valjevskaposla.info)

Jedan od inicijatora ove akcije, koja će se nakon Valjeva preseliti prvo u Aranđelovac, potom u Obrenovac i naposletku u  Lazarevac je superteškaš Nemanja Stolić (29), osnivač BK Grejtest iz Lazarevca. On ističe da je Bokserski savez Srbije inicirao Olimpijsku školu boksu, koja za cilj ima da što više mladih dovede u bokserske sale i da je ova akcija takođe deo te inicijative.

Početak bokserskog javnog trening na Gradskom trgu u Valjevu (foto: valjevskaposla.info)

“Želimo da napravimo saradnju klubova iz našeg okruženja, pošto je boks malo posrnuo. Želimo da probamo da ga vratimo na nivo gde je nekada bio. Sigurno će nam biti lakše ako se ujedinimo i tako dođemo do zajedničkog cilja. Probaćemo jedni drugima da podignemo energiju i entuzijazam, koji je neophodan da bi se boks vratio na mesto koje kao sport zaslužuje. Saradnja između naša 4 kluba otvara mogućnost da se u budućnosti napravi jedna zajednička ekipa. Teško je da jedan od ovih klubova napravi ekipu u svih 10 kategorija. Sa ova naša 4 kluba možemo da napravimo jednu solidnu ekipu koja će izaći kompletna i spremna na megdan svakome”, kaže za naš medij bokser Nemanja Stolić i naglašava da se Valjevo polako budi i da ima dosta mladih koji su zainteresovani da se bave boksom, što je, kako kaže, jako važno, jer bez njih nema napretka u ovom sportu.

S leva na desno – trener BK Metalac Miahilo Selaković, šef stručnog štaba BK Metalac Zarija Andrić i superteškaš BK Grejtest Nemanja Stolić (foto: valjevskaposla.info)

Srbija dugo vremena na Olimpijskim igrama nije osvojila medalju, slabije se ulagalo u boks i klubovi su ostali na marginama i nepodmlađeni. Valjevo je bokserski grad, ima talentovanu decu i ima pobliku koja izuzetno ceni i poznaje ovaj sport. Imamo stručne ljude, volju i ambiciju da napredujemo u boksu. Prvi koraci ka povratku boksa na velika vrata, ili bolje reći u ring, su napravljeni.

“Mi smo danas potpisali sporazum o poslovno tehničkoj saradnji sa ova naša četiri, može se reći bratska kluba, u cilju vraćanja boksa na stare staze, tamo gde mu je i mesto u olimpijskoj porodici. Bitno je da neki pozitivni vetrovi duvaju u boksu, dolaskom za predsednika Bokserskog saveza SrbijeNenada Borovčanina, dosta toga se pozitivnog desilo i kao rezultat svega toga došle su i prve medalje sa velikih takmičenja u mlađim selekcijama. Cilj je pre svega omasovljenje i rad sa mlađim selekcijama, a mi kao klub se polako pripremamo i za Super ligu, pričamo i sa dosta boksera, kako bi što spremniji dočekali start prvenstva”, kaže Đorđe Milanović iz uprave BK Metalac.

Promocija boksa na Gradskom trgu u Valjevu (foto: valjevskaposla.info)

Šef stručnog štaba BK Metalac, poznati i priznati bokserski stručnjak Zarija Andrić kaže da valjevska škola boksa trenutno ima oko 30 redovnih polaznika, među kojima ima i devojaka. Cilj ovog prvog promo skupa mladih boksera i bokserki jeste, kako kaže, omasovljenje i animiranje mladih da se bave ovim plemenitim sportom, ali i da se sportom bore protiv nasilja.

Nemanja Stolić i Zarija Andrić u radu sa polaznicima škole boksa tokom javnog treninga na Gradskom trgu u Valjevu (foto: valjevskaposla.info)

“Valjevska škola boksa beleži trend rasta broja polaznika iz godine u godinu. Proteklu godinu smo imali akciju propagiranja boksa po školama i to je urodilo plodom. Kada deca dođu da treniraju kod mene u salu ja im svima kažem da su najvažniji zdravlje, porodica i škola i da nikada ne smeju biti nepristoji i nasilni. Devojke takođe treniraju, izuzetno su hrabre i mogu reći da su hrabrije od dečaka. Ja jesam protiv toga da devojke boksuju, ali sam za to da one treniraju. Uslovi u sali su malo nezgodni i nezadovoljavajući, ali tendencije su da se to popravi tokom letnje pauze”, kaže Zarija Andrič i ističe da su bokseri Metalca na prvenstvu države za mlađe uzrasne kategorije osvojili 2 zlata i 4 bronze.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.