PROVALJEN TEST: Maturanti neće raditi matematiku danas

Test iz matematike za male maturante, koji je trebalo da se održi jutros, otkazan je i pomeren za četvrtak. Otkazivanje “preventivno”, jer je negde otvoreno rezervno pakovanje.

Učenici koji su završili osmi razred osnovne škole trebalo je da, nakon jučerašnjeg testa iz srpskog odnosno maternjeg jezika, polažu od 9 sati test iz matematike.

Prema infrormacijama RTS-a, Ministarstvo prosvete jutros je iznenada poslalo dopis školama da se test otkazuje, a da sutrašnji kombinovani test (iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije) ostaje da se radi po planu.

Test je odložen “preventivno”, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom, kazali su naknadno iz Ministarstva prosvete. Na društvenim mrežama pojavili su se testovi koji su pisani rukom, pa je iz preventivnih razloga odlučeno da se test odloži, rečeno je Beti u Ministarstvu prosvete. Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je danas da je test iz matematike za malu maturu “provaljen” i rekao da se to dogodilo u nekoj školi. On je za “Večernje novosti” rekao da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali da je “zatajilo” negde na terenu.

“Neko je otvorio rezervnu kesu s testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga”, istakao je Šarčević.

“Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo”, dodao je ministar. Rekao je da se radi na otkrivanju odgovorne osobe, ali da je u opticaju 2.000 “potencijalnih igrača”. Dodao je da u takvim slučajevima školske uprave imaju rezervne testove. On je istakao da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji i da će od sledeće godine “sve biti digitalno”. Problema sa pogrešno odštampanim testom iz matematike bilo je i na probnom testu za malu mauturu, pre mesec dana. Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

 

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.