10 pitanja za našu Tamaru u Bostonu

Mlada Valjevka Tamara Jokić završila je studije na Berkli koledžu, stekavši zvanje diplomirane kantautorke, ali i master filologa. Nedavno je nastupila kao gost na koncertu Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića održanom u Njujorku. Izuzetna čast za mladu umetnicu, neposredno pred diplomski, stigla je od Havijera Limona da rame uz rame peva sa prvom damom fado i flamenko muzike Marizom na dva koncerta, priređenih povodom dvadesetogodišnjice njegovog rada, u teatru Sarsuela u Madridu. Izvođenje Tamare Jokić je upečatljivo, dobija odlične kritike od stručne javnosti, kolege je rado pozivaju da sarađuju, a najučestaliji su projekti sa basistom Petrom Krstajićem. Treba naglasiti da je naša mlada Valjevka druga umetnica iz Srbije čija je pesma “Yo Te Doy” snimljena za Berkli koledž za muziku objavljena na njihovom YouTube kanalu koji prati više od 800000 ljudi širom sveta.

Tamara Jokić, mlada kantautorka iz Valjeva, prvenstveno voli muziku. Deluje kao da uz neverovatnu lakoća gradi sopstveni stil, već je prepoznatljiva prema sintezi zvuka Mediterana i Balkana tako da je dobila nagradu Instituta za Mediteransku muziku bostonskog koledža. Profesor na Berkli koledžu za muziku u Bostonu, Havijer Limon, inače producent, gitarista i osnivač muzičke kuće, koji je sarađivao i sa čuvenim Pakom De Lusijom, očaran je glasom i izvođačkom veštinom Tamare Jokić čemu svedoče i koncertni angažmani sa svetski poznatim izvođačima radi kojih je, kao dete, zavolela muziku.

1. Kada i kako je počelo Vaše interesovanje za muziku?

Interesovanje za muziku je počelo još od malena, od neke šeste godine, ni ne sećam se kako, samo znam da sam počela da pevam.

2. Šta je bilo najbitnije, odnosno presudno pri odluci o budućem zanimanju?
Vatra u stomaku koja se oseća prilikom stvaranja muzike i praznina koja postoji u odsustvu iste.

3. Da li škola u SAD pomaže svojim studentima u njihovom predstavljanju, ili im organizuje nastupe?
Univerziteti u SAD-u su efikasni i veoma interdisciplinarni, ali i veoma skupi. Što se samog pomaganja tiče oko angažmana, razlikuje se od fakulteta do fakulteta, ne bih rekla da postoji jedno pravilo.

4. Da li ste već nastupali u nekim klubovima u SAD, gde su i koji su? Koji muzički žanr neguju, šta je popularno…?
DROM u Njujorku, Cathedral of St John the Divine u Njujorku, Symphony Space u Njujorku sa Amirom Medunjanin
Berklee Performance Center u Bostonu mnogo puta, Beantown Jazz Festival Boston, Lilypad Boston, St. Sava Church u Bostonu… Ima ih dosta. Svi neguju različite žanrove, ali se trude da dovedu umetnike iz celog sveta i sa različitim muzičkim uticajima. To je baš lepa strana američkog
tržišta, zaista se trude da budu raznovrsni.

5. Da li svirate neki instrument?
Sviram gitaru i povremeno se potpomažem klavirom. Svakako, glas mi je prvi instrument i onaj na koji se najviše muzički oslanjam. Žanr za koji bih se opredelila je World Music što znači dosta stvari, od Mediterana i Balkana, Bliskog istoka, uticaja džeza i klasike… Zapravo je to vrlo plodno tle za istraživanje i prepoznavanje sopstvenog zvuka, kulturnog nasleđa i raznovrsnosti instrumenata.

6. Kakve su mogućnosti za objavljivanje albuma: u SAD, ili ovde?
Album više nije vezan za geografiju kada je samo objavljivanje u pitanju jer se dosta stvari dešava on-line.

7. Kako provodite slobodno vreme dok ste u SAD?
Volim da pišem i da šetam. U Bostonu volim šetalište pored Charles Rivera, brodsku luku i Jamaica Pond (malo jezero nedaleko od centra grada). Boston ima dosta zelenih površina, tako da je uvek uživanje šetati gradom.

8. Budući planovi i težnje, nakon završetka studija?
Selidba u Njujork i priprema albuma.

9. Šta Vam nedostaje iz Valjeva/Srbije kada ste u SAD?
Nedostaje mi porodica. Nedostaju mi drugovi. Sve bih ih sad ovde poimence stavila koliko mi nedostaju, pošto pišem iz Bostona, a nisam nikog od njih videla više od 6 meseci. Ali, neću baš toliko sentimentalna da budem (mama, tata, Tika, Aki, Petar, Isa, Neda, Milica, Ivan, Ćajac, Ana, Naca, Laza, baš svi moji iz srednje škole), ima ih još, volim ih mnogo i nedostaju svakog dana!

10. Planirate li povratak u Srbiju?
U Srbiju se uvek vraćam. Za sada povremeno, kroz par godina možda i za stalno.

 

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.