Prvi Climathon u Valjevu aktuelizovao temu aerozagađenja

U organizaciju iRevolucije, minulog vikenda održan je prvi Climathon u Valjevu, koji je bio posvećen temi aerozagađenja. Climathon je jedna od najmasovnijih kolektivnih klimatskih akcija u svetu, koja svake godine okuplja hiljade ljudi u preko 145 gradova i 55 zemalja na svim kontinentima. Razgovarali smo sa Vladimirom Radosavljevićem iz iRevolucije, koji ispred organizatora kaže da su veoma zadovoljni kako je protekla prva konferencija ovog globalnog “iventa” u našem gradu, uprkos situaciji sa epidemijom koja je znatno otežala organizaciju i primorala da se konferencija održi u “onlajn” formatu. Smatra da je prvi Climathon u Valjevu doprineo da se tema aerozagađenja u doba pandemije ponovo aktuelizuje u našem gradu koji je svake godine u samom vrhu po koncentraciji PM 10 čestica u Srbiji.

Sa prvog Climathona u Valjevu / Foto: iRevolucija

Uprkos što je epidemija korona virusa dosta poremetila samu organizaciju ovakvog događaja, Vladimir Radosavljević iz iRevolucije kaže da je veoma zadovoljan aktivnostima i realizacijom, uz posebno isticanje da im je od partnerske organizacije iz Holandije stigla potvrda da su uradili dobar posao na koji su vrlo ponosni.

“Kada smo u pripremnom delu razgovarali sa matičnom organizacijom dobili smo pohvale da smo pogodili “topik” i to nam je dalo sigurnost da smo na pravom putu. Drugi dan prestigli smo mnoge gradove po statistikama vidljivosti koju smo proizveli, što je uspeh za našu malu organizaciju i naš grad. Pogledajte, u Srbiji smo jedini koji su to uradili u ovom terminu, a da ne govorim da smo vidljiviji od Sevilje ili nekih američkih gradova”.

Vladimir Radosavljević, iRevolucija / Foto: iRevolucija

Prva konferencija Climathona u Valjevu imala je 8 predavača, koji su učestvovali u kreiranju programa debate. Direktor IS Petnica Vigor Majić, kao jedan od predavača, govorio je o neverifikovanim podacima merenja kvaliteta vazduha u Valjevu za 2019/2020 godinu i izneo svoje uverenje da je kolubarski lignit najveći otrov koji udišemo i jedan od najvećih uzročnika nezdravog vazduha u Valjevu. Naš sugrađanin Andrija Petrović iz građanske inicijative “Da Valjevo prodiše” govorio je o društvenom aktivizmu kao prvom koraku u rešavanju problema aerozagađenja. Aleksandar Macura iz RES fondacije govorio je na temu “Valjevo između dve vatre”, izneo niz rešenja i demistifikovao postojeće stanje u našem gradu. Dvadesetdevetogodišnji Valjevac Nikola Panić predstavio je svoj patent HydrogenH2Energy kao rešenje za čađ i dekarbonizacija motora kod automobila, čime se smanjuje emitovanje izduvnih gasova. Sreten Filipović i Jelena Zdravkovski iz Udruženje Ekogeneza održali su predavanje na temu “Zatvorite prozore, zagušljivo je”, a Đorđe Petković iz vajevske organizacije “Lokalni odgovor” predstavio je akciju “Aero Alarm” koja je startovala početkom novembra meseca. Među govornicima su bile i novinarka Slavica Matić iz Televizije Marš i novinarka portala Valjevska posla Marija Petrović-Marković, koja je govoreći o medijskim projektima na temu aerozagađenja. čiji je autor unazad 4 godine, otvorila prvi Climathon u Valjevu. Vladimir Radosavljević iz iRevolucije kaže da je više nego zadovoljan odabirom predavača i njihovim prezentacijama koje je publika imala priliku da prati uživo na You Tube kanalu iRevolucije.

Vigor Majić, predsednik IS Petnica,tokom predavanja na prvom Climathonu u Valjevu / Foto: iRevolucija

Aleksandar Macura uključio se putem linka iz RES fondacije

“Mapirao sam sve učesnike na teritoriji Valjeva koji su bili aktivni u prethodnim godinama i pozvao ih. Okupili smo ekipu medija, aktivista i naučnika na jednom mestu, pa samim tim stvorili polje koje će nadamo se u perspektivi delovati homogeno. Ostaje žal što nismo mogli da ugostimo još organizacija poput EkoStraže ili Zelene alijanse i meni posebno drage “Rudovci u srcu”, čija je članica Ivana Milutinović uticala na sadržaj i naš nastup pre Klimatona. Ovog puta nismo želeli da ugostimo predstavnike institucija u Gradu koje se bave ovim problemom primarno. Želeli smo da pokažemo da Valjevo ima naučnike, medijske radnike koji ne ćute pred problemom i iskrene aktiviste koji preuzimaju odgovornost u ime svih drugih”, naglašava Radosavljević.

Andrija Petrović, građanska inicijativa “Da Valjevo prodiše” / Foto: iRevolucija

Nikola Panić tokomprezentacije patenta HydrogenH2Energy / Foto: iRevolucija

Nakon svih predavanja održanih u okviru programa prvog Climathona u Valjevu, Radosavljević ističe da je obračun sa korupcijom prioritet u rešavanju problema aerozagađenja.

“Moramo da razvijamo svest kod građana o problemu masovno, edukacijom, ne samo onda kada vidimo šta dišemo, nego u svakom periodu godine. Treba da imamo još kvalitetniju dijagnostiku i konkretne mere od kojih nema odstupanja. Da ne čekamo da nam padne sa neba kiša kako bi sprala čestice, već da reagujemo u svakom trenutku, na svaki način kod onih koji su odgovorni pred zakonom za sve nas. Treba da znamo da imamo sjajne ljude koji ne ćute i koji su pored Klimatona vrlo aktivni. Te ljude treba da negujemo”.

Radosavljević ističe da je lepo biti deo ekipe koja ima svest o problemu aerozagađenja, samo što je ta cifra aktivista, naučnika i medija vrlo mala za korenite promene u Valjevu.

“Kratkoročno smatram da će nam biti teže, jer smo pritisnuti pandemijom virusa koja vrlo negativno utiče na zdravlje u sredinama koje imaju visok stepen aerozagađenja. To nam kaže harvardsko istraživanje. Dugoročno, ako želimo promenu, moramo da iznedrimo viteze današnjice koji su spremni da se upuste u borbu sa korpucijom sa jedne i masovno otrežnjenje sugrađana sa druge strane. Dok svi ne shvatimo posledice života u ovakvoj sredini neće biti dovoljno snažnog pritiska za promenu. Na nama je”, odgovrio je Radosavljević upitan ima li nade da Valjevo prodiše.

Udruženje iRevolicija trenutno je aktivno na dva projekta. Prvi je Coworking – iReovlucija LAB – prostor u kom zajedno delimo znanja, širimo i umrežavamo lokalnu zajednicu, a takođe aktuelan je projekat Svetionik Znanja u kom mladi članovi iRevolucije preuzimaju odgovornost za koordinaranje i realizaciju.

“Mi se bavimo neformalnom edukacijom i kao takvo Udruženje ne možemo da sprovodimo aktivnosti u fizičkom obliku dok je pandemija prisutna. Trudićemo se da što više aktivnosti sprovedemo kroz “onlajn” okruženje i da u vremenu ispred nas pokušamo da organizujemo Olimpijadu u Valjevu. Realno, samo to nam još nije palo na pamet”, kaže Vladimir Radosavljević.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.