Prvi korak u rešavanju problema aerozagađenja u Valjevu

Na nedavnom javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine, za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata nabavke, zamene, rekonsktrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje, Valjevu je odobreno najviše novca. Na konkursu su učestvovale 22 lokalne samouprave, a od ukupno 210 miliona dinara, našem gradu je dodeljeno 80 miliona za realizaciju značajnog projekta koji, takoreći, predstavlja prvi korak ove gradske vlasti u rešavanju problema zagađenosti vazduha. Projektom je predviđeno da se uradi rekonstrukcija merno-regulacione stanice sa izgradnjom prateće opreme za prelazak većeg kotla od 50 MW u gradskoj “Toplani” na komprimovani gas. Takođe, biće izgrađen primarni priključak vrelovoda “Železnička” sa ugradnjom toplotnih podstanica za priključenje Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva. Ukupna vrednost projekta je 103,6 miliona dinara sa PDV-om. Kako je Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo 80 miliona, Grad će u projektu učestvovati sa 23,6 miliona dinara. 

Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković za Valjevska posla kaže da je usmerena sva energija da se dopre do nadležnih ministarstava, jer nam je pomoć države neophodna u rešavanju višedecenijskog problema zagađenosti vazduha. Ističe da je ponosan na činjenicu da je nadležno Ministarstvo bez odlaganja podržalo naš grad.

“Činjenica da je Valjevo dobilo najviše novca od 22 lokalne samouprave nam govori da je država stala iza Valjeva i to dokazuje ozbiljnost i države i grada Valjeva da se počne sa smanjenjem zagađenja vazduha odmah! Svaki korak je važan i rešeni smo da se sa ovim problemom borimo tokom cele godine, a ne samo kad počne sezona grejanja i kada svi postanemo svesni zagađenosti vazduha”.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prilikom potpisivanja ugovora za odobrene projekte / Izvor: Grad Valjevo

Gradonačelnik je rekao da će javna nabavka za ovaj značajan projekat biti raspisana 1. aprila i da očekuje da njegova realizacija počne već od  maja meseca.

“Vrlo brzo nas očekuje rebalans budžeta, gde će biti planiran iznos za ovaj projekat. Sve gradske službe su uključene u pripreme i brzo reagujemo, jer smo svesni da posle decenija čekanja, nemamo pravo da odlažemo rešavanje aerozagađenja u Valjevu. Cilj nam je da do početka naredne grejne sezone pripremimo gradsku “Toplanu” za novi energent, ali i da priključimo kotlarnice Kasarne, Zavoda za javno zdravlje, Istorijskog arhiva i Nacionalne službe za zapošljavanje”.

Pored tog projekta, od Ministarstva zaštite životne sredine nam je kao gradu odobreno i 4 miliona dinara za projekat pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina.

“Taj projekat će omogućiti da se duž Ulice Mirka Obradovića, posadi bar 150 sadnica drveća. Drveće ćemo posaditi i u najvećem gradskom naselju Kolubara 2. Složićemo se svi da je važan korak u borbi za zdraviji vazduh u Valjevu pošumljavanje i sađenje drveća i zelenila. Projekat je vredan pet miliona dinara, od čega Ministarstvo životne sredine izdvaja četiri miliona, a iz gradskog budžeta ćemo opredeliti milion dinara”, precizirao je gradonačelnik Gojković u izjavi za Valjevska posla.

Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva i Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine / Izvor: Grad Valjevo

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je od početka godine tri javna konkursa ukupne vrednosti 400 miliona dinara za podršku lokalnim samoupravama za projekte koji za cilj imaju smanjenje zagađenja vazduha. Grad Valjevo je sa projektima učestvovao na dva konkursa i za njih je dobijen novac – 80 miliona dinara za sufinansiranje realizacije projekata nabavke, zamene, rekonsktrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje i 4 miliona dinara za projekat pošumljavanja. Na trećem projektu koji se odnosi na smanjenje zagađenja vazduha porekolom iz individualnih izvora, kao grad nismo učestvovali. Na tom projektu najviše novca dobio je Kosjerić – 38,4 miliona dinara, zatim Niš 14,8 miliona i Užice 14 miliona dinara.

“Morate se složiti sa tim da je nemoguće rešiti za par meseci nešto što decenijama nije rešeno. Zbog toga smo se bazirali da hitno zatvorimo velike kotlarnice na fosilna goriva u samom gradu. A, svi ih gledamo kako godinama iz njihovih odžaka izlazi gust dim tokom grejne sezone. Mnogo gradova u Srbiji muči ovaj problem, pa ni Ministarstvo ne može u jednoj godini podržati samo jedan grad. Ove godine je prioritet dat Kosjeriću, jer je ogroman problem individualnih ložišta u toj opštini i u ostalim koje su dobile novac. Mi smo se odlučili za rešavanje problema velikih kotlarnica u ovoj godini i dobili smo ogromnu finansijsku podršku! Siguran sam da ćemo nakon završetka tog projekta osetiti boljitak i da ćemo već od naredne grejne sezone udisati čistiji vazduh! Ali, nastavljamo i dalje, a sve sa ciljem da značajno smanjimo zagađenje vazduha u Valjevu”, kazao je prvi čovek Valjeva Lazar Gojković.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je najavila da će u narednom periodu ministarstvo raspisati konkrus za eko parkove i pozvala je lokalne samouprave da spreme projekte.

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.