Dve strane “litijumsko-borne” medalje

Potencijalna izgradnja rudnika litijuma i bora u neposrednoj blizini našeg grada bila je tema konferencije za medije Gradskog odbora Demokratske stranke Valjevo. Valjevske demokrate su ukazale na više važnih aspekata ove važne teme sa kojom, kako je naglašeno, veliki deo naših sugrađana još uvek nije u potpunosti upoznat. Na konfereciji su govorili predsednik GrO DS Valjevo Zoran Jakovljević, predsednik Resornog odbora DS-a za ekologiju i zaštitu životne sredine Dr Branimir Jovančićević i članica tog odbora Vesna Petković. 

Sa konferencije za medije Demokratske stranke Valjevo / Foto: Valjevska posla

Zoran Jakovljević je rekao da su informacije o istraživanjima kanadske kompanije Euro Lithium i mogućem otvaranju rudnika litijuma i bora u našem kraju opravdano uznemirile građane Valjeva, dovele do njihovog samoorganizovanja i pokretanja građanske inicijative usmerene protiv otvaranja ovog rudnika. On je istakao da do sada niko od zvaničnika nije pominjao mogućnost otvaranja ovakvog rudnika u našem kraju i da je neverovatno da vlast nije iskoristila da nam, pored zlatnog, najavi i litijumsko doba. Tim pre što je, kako je naveo, za obavljanje istražnih radnji potrebno imati dozvolu od zvaničnih organa Republike Srbije.

“Prema do sada raspoloživim informacijama, privatna kanadska kompanija Euro Lithium je svoja istraživanja obavila na 32 lokacije u valjevskom kraju. Na području površine oko 16 km2 u blizini puta Valjevo – Lajkovac, duž reke Kolubare, pronašla je velike zalihe litijuma i bora, oko 7 miliona tona litijum karbonata i 60 miliona tona rude iz koje je moguće izdvojiti bor, za koje tvrdi da su u ovom trenutku među najbogatijima u svetu. Ako je suditi po aktuelnim cenama ovih ruda na svetskom tržištu, radi se o zalihama vrednim više milijardi dolara. Euro Lithium planira eksploataciju otvaranjem površinskog kopa i procene ove komapanije su da bi eksploatacija mogla da počne već 2025. U ovom trenutku kompanija Euro Lithium širom sveta aktivno traži investitore, koji bi finansirali nastavak istraživanja, otvaranje rudnika i eksploataciju rude u našem kraju”, rekao je Jakovljević.

On je napomenuo da je od velike važnosti podići nivo zainteresovanosti javnosti za ovaj potencijalni projekat baš zbog toga što je ova kompanija još uvek u procesu traženja investitora. “Upravo pritisak javnosti može dovesti da se taj projekat zaustavi, ako on našem kraju donosi budućnost ispunjenu zebnjom za zdravlje i kvalitet života”, naglasio je Jakovljević.

Ovi podaci, prema njegovim rečima, na prvi pogled mogu zvučati afirmativno za naš kraj, ali je problem druga strana “litijumsko-borne medalje”, a to je cena koju ćemo svi zajedno morati da platimo, ako rudnik bude otvoren.

“Ako je cena otvaranja rudnika prevelika, onda građani za to moraju da znaju i moraju da se pitaju. Ne smemo da dozvolimo da se sve svede samo na priču o milijardama dolara vrednosti rude, koje će zapravo da budu profit neke velike svetske kompanije, rudnoj renti koju država može da ubira od ovog rudnika i nekom broju radnih mesta, koje bi taj rudnik mogao da otvori. Važno je da znamo i kako će taj rudnik uticati na prirodu našeg kraja, na poljoprivredno zemljište, na podzemne i nadzemne vode, na vazduh koji udišemo, a koji je već i sada previše zatrovan. Istina, mi se ovde nalazimo u nešto boljoj poziciji od naših komšija iz Jadra, jer moguće otvaranje rudnika u našem kraju još uvek nije odmaklo”, kazao je Jakovljević.

On je podsetio da je javnost o istraživanjima Euro Lithiuma i potencijalnom rudniku litijuma i bora u našem kraju saznala od naše sugrađanke Tatjane Radić Milutinović, koja je sve informacije do kojih je došla podelila na društvenim mrežama i tako upozorila javnost šta nas možda očekuje u bliskoj budućnost. Kako je istakao Jakovljević, Tatjani Radić Milutinović svi zajedno dugujemo veliku zahvalnost za otkrivanje ove izuzetno važne teme.

Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Novinare je na konfereniciji za medije, održanoj ispred zgrade Gradske uprave, interesovalo da li je Zoran Jakovljević, dok je bio gradonačelnik u periodu od 2008. do 2012. godine, bio informisan o geološkim istraživanja koja se sprovode u našem kraju. Njegov odgovor je bio da nije.

“Niko lokalnu samoupravu tada nije obavestio o istražnim radnjama. U tom periodu od 2010. do 2012. jesu date te prve dozvale za istražne bušotine, i čini mi se da je najnormalnije bilo obavestiti lokalnu samoupravu o tim aktivnostima. Nismo bili obavešteni, a i da jesmo, u principu, treba dati šansu istraživanjima. Mi nismo a priori protiv davanja dozvole da se vrše istraživanja i da se nešto pronađe. Ja sam kasnije video u Prostornom planu grada Valjeva, koji je usvojen 2013. godine, da su neka područja predviđena kao istražna područja. To su jedina saznanja koja sam imao”, kazao je Zoran Jakovljević.

Dr Branimir Jovančićević, predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za ekologiju i zaštitu životne sredine, kazao je da je neplansko i netransparentno planiranje otvaranja novih rudnika jedan novi fenomen koji je zadesio Srbiju i koji predstavlja udar na kvalitet životne sredine. Na osnovu rudnih istraživanja sprovedenih na teritoriji Valjeva, Mionice, Lajkovca i Ljiga, prema njegovim rečima, pronađene rezerve nisu u tolikoj meri obećavajuće, što uliva nadu da se rudnik možda neće ni desiti, posebno kada je u pitanju litijum. Kako je rekao, rezerve litijumskog minerala su vrlo male, dok su bora nešto veće, s tim što je borov značaj mnogo manji u poređenju sa značajem koji danas ima litijum.

“Možda opasnost u ovom trenutku i nije tolika, koliko nam se učinila u prvi mah i sa te strane ulažemo nadu da se to neće desiti. Ali, zbog tolike netransparentnosti i što se ništa ne zna o tim procesima, budi se velika sumnja, Iza te netrasparentnosti mogla da se krije opasna radnja, koja može da nanese veliku štetu životnoj sredini ovog regiona. Ne znamo tehnologije koje će se koristiti, kolika količina vode će se potrošiti, ne znamo količinu otpadnih voda, ni jalovine, niti koliko će se infrastruktura narušiti. Da li je to sve vredno onih 4% rudne rente? Po mom mišljenju nije. Ko bi ubirao prihode, kolika bi bila zarada? To su sve parametri koje mi u ovom trenutku ne znamo i samim tim ne možemo eksplicitno ni da se izjasnimo da li smo za ili protiv”, kazao je Jovančićević, koji je bio dugogodišnji šef katedre za primenjenu hemiju, počasni član Srpskog hemijskog društva, dekan Hemijskog fakulteta od 2009. do 2015. godine, član predsedništva Srpskog hemijskog društva. Takođe, član je odbora za životnu sredinu pri SANU, Evropske asocijacije za hemiju životne sredine i Evropske asocijacije organskih geohemičara.

Dr Branimir Jovančićević, predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za ekologiju i zaštitu životne sredine / Foto: Valjevska posla

On je istakao da je obaveza svih koji se bave životnom sredinom da teme iz te oblasti šire i među političarima, donosiocima odluka, a i među stanovništvom,  jer samo podizanjem nivoa ekološke svesti možemo očekivati nekakav rezultat.

“Čak i kada bismo sprečili izgradnju rudnika u  Loznici, eventualno i ovde u Valjevu, a Srbiju ostavili na ovom nivou kvaliteta životne sredine, ne bi smo postigli neki naročit rezultat, jer je Srbija već i bez toga narušena u velikoj meri”, naglasio je dr Branimir Jovančićević.

Vesna Petković, članica Resornog odbora Demokratske stranke za ekologiju i zaštitu životne sredine kazala je da je netransparentnost reč koja veoma dobro opisuje režim Aleksandra Vučića i upućuje nas na to da se brojne odluke donose iza zatvorenih vrata, a da cenu plaćaju svi građani.

“Afere su brojne, a slučaj Valjeva i okoline, gde se obavljaju ozbiljna geološka istraživanja i odlučuje o sudbini ogromnog broja ljudi, a samo retki znaju šta se zaista dešava, samo je najnoviji primer takve zaista nedopustive prakse. Zato je ovo ujedno i poziv za sve stanovnike Kolubarskog okruga da danas pokažu svoju hrabrost i moć, da pruže otpor i da zaštite svoje zdravlje i svoju okolinu, jer će sutra, bojim se, biti već kasno”, naglasila je Vesna Petković.

Vesna Petković, članica Resornog odbora Demokratske stranke za ekologiju i zaštitu životne sredine / Foto: Valjevska posla

Prema njenim rečima, predstavnici režima će reći da je ovo važna investicija, koja će da omogući preko potrebne poslove od kojih ćemo da izdržavamo svoje porodice, da je to napredak ne samo Valjeva, već i cele Srbije, koja kao mala zemlja mora da bude spremna na kompromise. Naglasila je da bi potencijalni rudnik i pogon za eksploataciju radili samo dok imaju ekonomski interes.

“Baš zato što smo mala zemlja, mi moramo da izradimo i sprovedemo pametnu strategiju razvoja, a to znači da razvijamo i subvencionišemo poljoprivredu, turizam, grane industrije koje koriste savremene tehnologije i one koje ne zagađuju životnu sredinu. Moramo da se posvetimo resursima strateški važnim za budućnost naše zemlje, koji će usled klimatskih promena da postaju sve bitniji i bitniji”,  upitala je Vesna Petković.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.