Prvi valjevski polumaraton

Od ovog juna, i Valjevo će imati svoj polumaraton.

Valjevo

“Valjevski polumaraton u organizaciji SU “Varatonac” biće održan 10. juna i na taj dan će ulice grada biti otvorene za zaljubljenike u trčanje, ali i za one koji žele da pruže osmeh, ljubav ili “high five” pored staze”, kažu organizatori ovog događaja.

Nakon zajednički istrčanog Novosadskog polumaratona, trkački entuzijazam i želja za novom avanturom ekipu “Varatonca” dovela je do ideje da organizuju polumaraton i u našem gradu.”Valjevo kao grad našlo je svoje mesto na trkačkoj mapi Srbije, spremno da ugosti trkače iz okruženja, dok su svoj dolazak, u manjim grupama, najavili i trkači iz inostranstava još u prvima danima startovanja samih prijava”, poručuju u klubu.

Valjevo

Biće organizovane dve veće i jedna manja trka: Polumaratonska, od 21 kilomatar, i Trka zadovoljstva (od deset kilometara). Obe trke počinju i završavaju se na Gradskom trgu, u Karađorđevoj ulici. Trasa delom ide klisurom reke Gradac gde će trkači moći da uživaju u pogledu na reku koja je ponos Valjeva. Drugi deo trase prolazi kroz stari deo grada – Tešnjar. Trasa je kružna, što znači da će učesnici koji budu trčali polumaraton trčati dva kruga. Broj trkača koji polumaraton može da primi limitiran je na 400. Mapa sa trasom i ucrtanim okrepnim stanicama će uskoro biti istaknuta na sajtu i Facebooku.

Uz dve veće, biće organizovana i trka za školarce na 500 metara – namenjena takmičarima iz osnovnih škola. Kako kaže Suzana Marjanović, jedna od organizatorki, “oni će kroz pozitivnu atmosferu učiti da komuniciraju sa drugarima njihovog uzrasta i da razvijaju osećaj pripadnosti grupi, što će predstavljati pozitivan uzor za decu. Uticaće na razvoj samopouzdanja i postavljanje ciljeva koji se radom i zalaganjem mogu postići.”

Organizatori ističu da će ovaj događaj biti ne samo promocija trčaranja i sporta uopšte, već i grada Valjeva. Svaki prijavljeni učesnik će u startnom paketu dobiti brošure u kojima je predstavljeno Valjevo, njegova prirodna bogatstva, istorijski i kulturni spomenici, kao i turistički potencijal koji Valjevo nudi.

“Kroz celu organizaciju podstičemo pokretanje društvenog aktivizma kod mladih. Događaj će biti predstavljen u valjevskim školama, kao i uloga i značaj volontera u organizaciji polumaratona, tako da će i sami moći da se prijave preko našeg sajta. Volonterizam je najbolji način da mladi doprinesu sopstvenoj lokalnoj zajednici u realizaciji ovakvog jednog projekta.

Negujemo sve što je valjevsko, pa su uslužne delatnosti (odabir i štampanje majica, izrada medalja, pehar, popusti za hranu i piće, smeštajne jedinice i sl) rađene u saradnji sa preduzećima, restoranima i drugim uslužnim objektima u gradu, negujući vrednosti poverenja i međusobne saradnje, a sve u cilju što bolje organizacije samog projekta”, kažu u “Varatoncu”.

Uz slogan trke “Valjevo te čeka!” organizatori za kraj citiraju stihove Matije Bećkovića:

“Kada dođeš u bilo koji grad
ako taj grad slučajno bude Valjevo
doći ćeš putem kojim si morao doći.”

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.