Prvi valjevski “Python”- ovci

Prvoj generaciji polaznika Letnje škole programiranja “Python & Machine learning”, koju je organizovao valjevski odsek Akademije strukovnih studija, dodeljeni su juče sertifikati o uspešno položenom kursu za ovaj trenutno najpopularniji programski jezik na svetu. Sertifikate prvim valjevskim “Pajtonovcima” uručio je dr Đorđe Petrović, profesor strukovnih studija za užu naučnu oblast Informatika i informacioni sistemi, koji je i bio predavač ove Letnje škole.

Visa-ekonomska-Python-kurs-Valjevo-11

Doplomci Letnje škole programiranja sa profesorom dr Đorđem Petrovićem / Foto: Valjevska posla

U okviru škola programiranja plaznici su naučili da koriste programski jezik Python (“Pajton”), kao i da ga primenjuju kroz algoritme za istraživanje podataka i mašinsko učenje iz podataka. Letnja škola trajala je od 23. juna do 29. septembra, sadržala je 35 tema koje su obrađene tokom 48 nastavnih časova – od alata i platformi za rad sa podacima, preko korisničkih funkcija u “Pajtonu” i deskriptivne statistike, do istraživanja web-a, uvoda u  mašinsko učenje i istraživanja tekstova. Polaznici su na kraju morali da urade dva samostalna projekta kako bi dobili sertifikate o uspešno završenom kursu.

Dr Đorđe Petrović je prilikom dodele sertifikata istakao da je Letnja škola programiranja zamišljena i realizovana po materijalu koji se koristi na predmetu Istraživanje podataka na Master studijama, te da su sertifikovani “Pajtonovci” faktički uradili jedan predmet koji obrađuju studenti Master studija.

“Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa vama, jer ste izrazili zainteresovanost za rad  i bili posvećeni učenju. Trudili ste se, učili i naučili”, rekao je dr Đorđe Petrović.

Visa-ekonomska-Python-kurs-Valjevo-2

Obraćanje dr Đorđa Petrovića pre dodele sertifikata

Polaznici su izuzetno zadovoljni predavanjima, obukom i stečenim znanjem. Kurs programiranja je, kako kažu, bio odlično organizovan i vrlo koristan, i preporučuju ga svima koje interesuje ova oblast.

“Kada smo saznali da ovde na VIPOS-u postoji kurs za Python, odmah smo organizovali grupu. Prezadovoljni smo formom u kojoj se izvode predavanja i obuka. Profesor Đorđe Petrović je izuzetan predavač i izlazio nam je u susret sa terminima, imajući u vidu da smo svi porodični ljudi, da imamo decu, svoje matične poslove i druge obaveze. Ovo je jedno veliko i korisno iskustvo za sve nas i nadam se da ćemo stečeno znanje moći da primenimo u poslovima kojima se bavimo. Ukoliko se ukaže prilika za nadogradnju znanja u oblasti programiranja svakako bismo se opet prijavili. Programiranje je izuzetno tražen posao, posebno u svetu i mislim da mladi Valjevci, posebno studenti koje zanimaju kompjuteri, treba da obrate pažnju na ovakve predmete i kurseve, da počnu da se usavršavaju, jer je to svakako oblast od koje bi kasnije mogli da žive”, rekao je u ime prve generacije polaznika Ivica Marković.

Visa-ekonomska-Python-kurs-Valjevo-7

Jedan od polaznika Škole programiranja Ivica Marković i dr Đorđe Petrović prilikom dodele sertifikata / Foto: Valjevska posla

U “Pajtonu” su rađene platforme kao što su Netflix, You Tube, Instagram, Google, Spotify, Uber, Dropbox, Pinterest… Činjenica da ga biraju i stručanjaci i iskusni programeri i početnici govori koliko je ovaj programski jezik primenljiv, samim tim i popularan. Od pre nekoliko dana je i zvanično na prvom mestu najkorišćenijih programiskih jezika na svetu.

Za naredni kurs iz oblasti programiranja, zainteresovani kandidati mogu da se jave na telefone 014/224-735 ili 014/232-644 radnim danima, u vremenu od 8 do 15 časova, ili da se obrate dr Đorđu Petroviću na email adresu [email protected] 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.