PSG: Valjevski Oficirski dom – Skadar na Bojani ili predizborna Potemkinova sela

Valjevsko povereništvo Pokreta slobodnih građana u saopštenju za javnost ističe da podržava ideju da se Oficirski dom uvede u funkciju gradske Biblioteke, ali da se protivi ideji bilo kakve dogradnje koja je najavljena u okviru nekadašnje bašte Oficirskog doma. “Postojeći prostor nekadašnje bašte Oficirskog doma mora da ostane nenarušena celina, sa namenom zelene agore valjevske kulturne scene”, poručeno je u saopštenju koje je potpisao prof. dr Vladimir Krivošejev, poverenik Pokreta slobodnih građana za Valjevo

Vladimir Krivošejev

Prof. dr Vladimir Krivošejev

U saopštenju se podseća da ideja da se Oficirski dom uvede u funkciju gradske Biblioteke nije nova, da je pre nekoliko godina bila u opticaju, pa čak i na početku realizacije, ali da je iz “volšebnih razloga gurnuta pod tepih”.

“Smatramo da smeštaj Biblioteke u Oficirski dom nije najidealnije rešenje; da bi i za jedan i za drugi subjekt moglo da se pronađu prikladnije opcije, ali da se kulturna politika, kao i sve druge politike, ne zasniva na “idealnom modelu”, već na izvodljivim realnim potrebama i mogućnostima. Neosporno je da je shodno razvoju Valjeva i razvoju bibliotečko – informacione delatnosti, gradu poput Valjeva neophodno znatno veći i prostorno drugačije koncipiran bibliotečki objekat, od aktuelnog, nenamenskog. Kako se ističe, zbog sve zahtevnijih savremenih tendencija najidealnije je da to bude nova, namenski projektovana zgrada”, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, jedan od najlepših valjevskih objekata – Oficirski dom, otkupljen je od Vojske Srbije i renoviran po principu Potemkinovih sela. Ukazuje se da su oronula fasada i krov potpuno sređeni, ali da je unutrašnjost i dalje devastirana.

“Ostajući godinama bez funkcije i domaćina, ali i jasno zacrtahih strateških ideja, i sređeni deo Doma neumitno propada. I ako prostorni raspored Doma nije adekvatan prostornim potrebama savremene biblioteke, taj nedostatak bi mogao da se kvalitetnim projektom delimično anulira, čime bi se prekinula decenijska agonija dva subjekta, koja preti da se prenese i u naredne decenije, i dovede do dalje degradacije oba”, ističe se u saopštenju Pokreta slobodnih građana za Valjevo.

“Podržavajući ideju da se Oficirski dom uvede u funkciju gradske biblioteke, protivimo se ideji bilo kakve dogradnje koja je najavljena u okviru dvorišta. Postojeći prostor nekadašnhe bašte Oficirskog doma mora da ostane nenarušena celina, sa namenom zelene agore valjevske kulturne scene”, zaključuje se u saopštenju.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.