Radno leto za mlade Valjevce

“Ovoga leta vladalo je veliko interesovanje mladih, srednjoškolaca i studenata, za rad u ovdašnjim kafićima i buticima. Potražnja za poslom je bila mnogo veća nego što smo mi mogli da im izađemo u susret”, kaže za naš portal Milica Lučić iz omladinske zadruge “Agrar” u Valjevu. Miroslav Novaković, svršeni učenik Valjevske gimnazije i brucoš Građevinskog fakulteta u Beogradu već drugo leto radi u jednom kafiću na Gradcu. On, takođe, tvrdi da je ovoga leta vladalo veliko interesovanje njegovih drugara za sezonskim poslovima i smatra da su ove generacije razbile tabu kada je u pitanju rad u kafićima i restoranima. Učenica trećeg razreda Tehničke škole Tijana Krstić je letos radila mesec dana u jednom kafiću da bi zaradila novac za letovanje i na taj način, kako kaže, pomogla svojim roditeljima.

Tijana Krstić radila je u kafiću prevashodno zbog novca, ali je želela, kako kaže, i da proveri svoju toleranciju.

“U početku nije bilo nimalo lako, trebalo se snaći. Ništa nije bilo onako kako sam zamišljala, džezba za kafu i slično… U pitanju su savremeni aparati sa kojima treba znati rukovati, a sve moraš da radiš velikom brzino. Nije lako ni raznositi piće i kafu po bašti kafea, a da ne prospeš. Plašila sam se da li ću moći da se nosim sa svim primedbama gostiju, ali tu nije bilo očekivanih problema”, prenosi nam Tijana svoje iskustvo i naglašava da je htela da pomogne kućni budzet, preuzme inicijativu i pronađe posao.

Miroslav Novaković priča da se prijatno iznenadio ovog leta kada je video veliki broj svojih drugova i drugarica kako rade. Kako kaže, za neke nikada nije moga ni pomisliti da će prihvatiti posao u kafiću. On je u ovom poslu stekao veliko iskustvo i potrebnu brzinu pa su mu poslove nudili i neki prestižni valjevski restorani.

“Ni meni u početku nije bilo lako. I sada strahujem da kafu ne prospem, posebno se to lako dešava ako je kafa bez pene.. Ali, iskustvo čini svoje… Moji zarađuju solidno, ali ja imam neke svoje želje i ambicije, i u tom smislu ne želim da zavisim od njih. Ne želim nikome da se pravdam za šta sam i koliko potrošio. Ovako se osećam i bolje i lepše kada trošim novac koji sam sam zaradio”, objašnjava Miroslav.

U omladinskoj zadruzi “Agrar” kažu da su mladi zainteresovani za rad, ali da biraju poslove. Opredeljuju se za one poslove koji su njima zanimljiviji i dinamični, kao što je rad u kafićima i buticima, a manje se prihvataju sezonskih poslova u poljoprivredi i pored toga što su bolje plaćeni.

Novi trendovi, koji su mladima nametnuti preko društvenih mreža i dobro osmišljene markentiške kampanje potrošačkog društva teško da su dostupni većini mladih ljudi u Srbiji koje roditelji izdržavaju, ako se zna da prosečna zarada kod nas tek prelazi 40.000 dinara. Naravno, ovde govorimo o onoj velikoj većini koja pošteno zarađuju, koja ne koristi političke pozicije i moguće malverzacije preko kojih se ostvaruje dodatni profit, o čemu svakodnevno možemo čitati i slušati preko medija. Nažalost, razlike u materijalnim mogućnostima porodica su sve veće, a uz to mobilni telefoni marke Iphone i markirane stvari mlade pozicioniraju u društvu. U ovoj neravnopravnoj utakmici možda treba tražiti i motive zbog kojih mladi sve više tragaju za radom i zaradom u vreme letnjeg raspusta.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.