Valjevac Vladimir Ćosić, scenarista filma “Kralj Petar I”: “Gradio sam novi mit o hrabrosti i požrtvovanju srpskog seljaka”

Film “Kralj Petar I” reditelja Petra Ristovskog (sina našeg poznatog glumca Lazara Ristovskog), snimljen u produkciji “Zoillion filma”, više puta se do sada našao u žiži javnosti i bio tema mnogih medija. Najpre, zbog načina finansiranja i angažovanja skoro kompletne porodice Ristovski, nakon prikazivanja filma usledila su oprečna mišljenja kritike i sada, kada je stručni odbor AFUN-a ovaj film većinom glasova izabrao za srpskog kandidata za nagradu “Oskar” Američke filmske akademije u kategoriji Najbolji strani film. Međutim, malo se zna da je scenario za ovaj film prema romanu Milovana Vitezovića “Čarape kralja Petra” uradio naš Valjevac Vladimir Ćosić.

Vladimir Ćosić – Scenarista. Filmski i TV kritičar. Dramaturg. Kreativni direktor u digitalnoj agenciji Drive. Rođen 1976. u Valjevu. Oženjen, otac četvorogodišnje Dunje. Od 1995. živi i radi u Beogradu. Diplomirao na odseku dramaturgije na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu. U advertajzingu radi poslednjih četrnaest godina, osam kao kreativni direktor. Osvojio mnogobrojne lokalne, regionalne i internacionalne kreativne nagrade.

“Iako se sada već dugi niz godina bavim oglašavanjem kao kreativni direktor, filmski scenario je moja primarna profesija još od vremena kada sam počeo da studiram dramaturgju na Fakultetu dramskih umetnosti”, priča za portal “Valjevska posla” Vladimir Ćosić , nekadašnj đak Valjevske gimnazije.

Producent i reditelj filma, Lazar i Petar Ristovski, su želeći da unaprede prvu verziju scenarija filma “Kralj Petar I” pozvali Vladimira, sa čijim scenarijima i interesovanjima su od ranije bili upoznati, jer se bavi istorijskim temama na način koji se uklapao u njihovu viziju filma.

“Mislim da smo se reditelj Petar i ja vrlo brzo prepoznali po filmskim afinitetima i senzibilitetu i tako je počeo moj rad na scenariju. Nadalje, izmene koje smo pravili u odnosu na prvu verziju scenarija i Vitezovićev roman koji je bio inspiracija za film su bile zaista radikalne”, kaže Vladimir.

Scena iz filma “Kralj Petar I”, srpskog kandidata za “Oskara” u kategoriji Najbolji strani film / Izvor: www.zillionfilm.com

Sam scenario je za autora bio veliki izazov, jer se uhvatio u koštac sa jednom monumentalnom temom, o kojoj gotovo svaki Srbin u najmanju ruku ima mišljenje, i epohom koja, istorijski gledano, ipak, nije toliko daleko od vremena u kojem živimo. Uzimajući sve to u obzir, morao je, kako kaže, pažljivo da pristupi istorijskim činjenicama, poštujući ih u velikoj meri, ali ipak dozvoljavajući subjektivnoj vizuri da “ispliva”, jer je u pitanju igrani film koji je odraz našeg osećanja epohe, za razliku od, naprimer, dokumentarnih filmova koji za zadatak imaju faktografiju.

“Ono što je bila moja autorska namera je da dekonstruišem mit(ove) o različitim ličnostima tog vremena, te da ih prikažem kao ljude od krvi i mesa, “ljude po sredini” kako ih naziva Aristotel, koji su se protiv svoje volje našli u ekstremnim okolnostima i u tim okolnostima iskazali svoju hrabrost, mudrost, požrtvovanje, rodoljublje… Paralelno, gradio sam novi mit o hrabrosti i požrtvovanju srpskog seljaka, jer je za mene to centralna priča kako ovog filma, tako i celog prvog svetskog rata; to je priča kojom se niko do sada nije bavio, a koja je zaslužila da bude ispričana. Mislim da je taj deo razgradnje postojećih mitova i beskompromisne iskrenosti prema ličnostima i događajima za mene bio najteži izazov. Želeo sam da izguram našu viziju po svaku cenu, znajući da mnoge reakcije na ovaj postupak mogu biti negativne, uzimajući u obzir činjenicu da mi živimo i stvaramo u zemlji koja je bukvalno opsednuta mitomanijama raznih vrsta”, priča Vladimir Ćosić.

“Zbog svega toga, reakcije na film su bile podeljene, i mislim generalno daleko bolje nego što sam očekivao. Čini mi se da smo, idući linijom većeg otpora, dakle linijom iskrenosti, istinitosti i subjektivnosti “izneverili” očekivanja mnogih, koji su ili potajno želeli neutemeljeno levičarsku priču o besmislu monarhije, ili desno orijentisanu političku propaganda”, kaže scenarista Ćosić.

Poster za film / Izvor: www.zillionfilm.com

Kaže i da okolnosti u kojima je pisao scenario nisu bile ništa manje izazovne od same suštine. Posao koji se u uobičajenim okolnostima radi između šest meseci i godinu dana uradio je u roku od tri meseca, radeći paralelno intezivno istorijsko istraživanje sa pisanjem, ali i paralelno sa svojim primarnim poslom – advertajzingom, koji je u najmanju ruku podjednako zahtevan. Takođe, gotovo paralelno se radilo i na dodatnom materijalu koji je završio u TV seriji, koja tretira još širi istorijski kontekst i duže vremensko razdoblje.

On smatra da su na kraju kreirali visoko emotivnu epopeju čiju je snagu i kvalitet između ostalih prepoznao i stručni odbor AFUN-a, koji je film većinom glasova izabrao za srpskog kandidata za nagradu “Oskar” Američke filmske akademije u kategoriji Najbolji strani film. “Za mene lično, ova vest je poprilično uzbudljiva i, rekao bih, ostvarenje mog dečačkog sna”, kaže na kraju razgovora Vladimir Ćosić.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.